Påverka din eftervård!

Publicerad 2019-11-05

Är du en av de ca 135.000 som genomgått en obesitasoperation/överviktsoperation? Nu söker vi dig! Trots att så mycket som 1 % av Sveriges befolkning har genomgått operationen så är eftervården fortfarande bristfällig. Du som opererad har en viktig röst och vi vill veta hur du har upplevt din eftervård. Det är dags att vi som är spetspatienter blir hörda! För att vi ska kunna jobba för just dig så behöver vi att Du delar med dig av din erfarenheter. Var med och påverka i kampen för en bättre vård!

Ta 3 minuter och fyll i denna anonyma enkät: här 

Vi behöver din åsikt!

Stöd oss i arbetet för en jämlik vård genom att dela och sprida enkäten till andra som är opererade!

Ungdomsråd!

Publicerad 2019-11-04

Ungdomsråd! 🗣
Är du mellan 13-18 år och vill vara med och påverka din vård och hur andra bemöter dig? Du får chansen att träffar nya människor från olika delar av Sverige, samtidigt som vi har kul tillsammans. Låter det intressant ? Då kan du söka in till vårt ungdomsråd!

Ungdomsrådet är till för att ungdomar ska få möjlighet att påverka sin omgivning och det blir lättare om vi organiserar oss.

Ungdomsrådet syftar till att göra livet bättre för dig själv och andra ungdomar i Sverige som lever med övervikt och obesitas/fetma.

Är du intresserad av att veta mer? Maila : info@hobs.se
Hoppas vi ses! 
🎉✨

[ST: bild med olika streck och prickar som går i olika färger med en text].

Samtalskväll i Malmö den 3 dec

Publicerad 2019-11-04

Den 3 december anordnar vi en fysisk träff på vårt kontor i Malmö för er som är opererade, ska opereras eller är nyfikna på operation. Vi vet att eftervården i region Skåne inte har fungerat för obesitasopererade. Därför vill vi nu höra din röst och dina erfarenheter.

Mellan kl 18-19.30 kommer vi att ses för att diskutera eftervården och vad som kan förbättras. Vi behöver höra din historia så vi kan driva frågan framåt – för en förbättrad och jämlik vård.

Vi bjuder på fika. Varmt välkommen!

Intresseanmälan krävs: https://forms.gle/oG2CJc72Xn3w9dDMA

Vi har endast möjlighet att ta emot 20 personer så det är först till kvarn gäller! Dessvärre är vår lokal inte handikappanpassad.

Köp och sälj zon för stora storlekar

Publicerad 2019-10-28

Äntligen öppnar vi vår digitala Köp&Sälj sida med kläder i stora storlekar! Från och med idag kan du köpa och sälja begagnade plagg på www.hobs.se/kopochsalj.

Var med och bidra till en bättre värld genom att shoppa mer hållbart och klimatsmart. Men framförallt genom att öka utbudet av kläder i stora storlekar! Nu gör vi hållbart mode enkelt för alla!

DN lunchmöte Tema folkhälsa

Publicerad 2019-10-24

I måndags publicerade DN bilagan tema folkhälsa där vår generalsekreterare Jenny Vinglid och verksamhetsutvecklare Naggie sitter och diskuterar om hur man blir bemött om man lever med övervikt och obesitas?

"Vi blir sedda som dumma, lata och karaktärslösa" 

Hela bilagan hittar ni på DN. 

Nu sprids vår kampanj och film Nolltolerans mot viktstigma ut i Europa

Publicerad 2019-10-24

Nu sprider EASO vår viktiga kampanj och film Nolltolerans mot viktstigma ut i Europa. Stort tack Tina Gloaguen, Jörgen Gröhn, Lua Rangel, GB Obesitas, Anna Scaramellini för all fantasisk hjälp med översättningen så fler kan få ta del av buskapet. 


EASO congratulates HOBS, the Swedish patient focused obesity association, on the launch of the new film in conjunction with their important campaign Zero Tolerance for Weight Stigma.

EASO ECPO President Solveig SIgurdardottir applauds this ongoing work to tackle stigma by HOBs.

“Putting an end to weight bias and stigma in obesity is important part of people living with obesity reclaiming their health. Size stigma can make it more difficult for people to seek help and treatment from their GP.”

Ni hittar kampanjen här 

Begreppet kaloriallergi

Publicerad 2019-10-21

Vi på Hobs använder oss av begreppet kaloriallergi och det väcker vissa känslor, nyfikenhet och även förvirring som vi nu vill förklara och förtydliga. Som patientorganisation arbetar vi för att lyfta fram ungdomars erfarenheter och åsikter. Redan 2005 startade vi ett stort barn- och ungdomsprojekt där barn och ungdomar började prata om sin sjukdom. Under projektet landade ungdomarna i att kalla det för kaloriallergi. Vi lyssnade på ungdomarna och har genom åren fortsatt lyssna på ungdomarnas önskemål. Vi har även lyft begreppet med Sveriges forskare och läkare inom området övervikt och obesitas/fetma som har varit överens om att det ungdomarna själva vill kalla det fungerar utmärkt.

Vad menar vi med begreppet kaloriallergi?
40-45% av barn som lever med obesitas/fetma föds med en genetisk känslighet för att samla på sig energi. Det betyder att en kan vara mer eller mindre känslig för att gå upp i vikt. Det betyder alltså att samma intag av kalorier hos två barn eller ungdomar kan ge olika viktuppgång. Med ökad vetskap om att obesitas/fetma bland annat styrs av genetisk känslighet har ungdomarna kunnat minska sina känslor av skuld och skam. Begreppet kaloriallergi valdes av ungdomarna själva för att det förklarar just denna genetiska känslighet. Vi brukar jämföra det med pollenallergi. Att vissa individer är känsligare för pollen styrs både av ärftlighet och miljörelaterade faktorer, vilket även obesitas gör. Det handlar inte om att skapa rädsla för kalorier, då all mat innehåller kalorier, utan om att kroppar har olika förmågor att uppta kalorier och lagra dem på olika sätt. Begreppet kaloriallergi syftar till att öka förståelsen för detta.

ST: Blå bakgrund med en vit text där det står Kaloriallergi.

Webinarie "Hur är det egentligen att leva med en kronisk sjukdom"

Publicerad 2019-10-20

Hur är det egentligen att leva med en kronisk sjukdom när alla tror att en är karaktärslös?

Delta på vårt webinarie och lyssna på Naggies story om hur det var att gå in i Biggest loser med en hetsätningsstörning till att senare genomgå en obesitasoperation.

Länken till webinariet lägger vi upp här 1 timme innan föreläsningen börjar så man kan klicka sig in för att delta.
När?: 24/10, torsdag klockan 18:00
Oavsett vart ni än befinner er i landet har ni möjlighet att delta, så länge ni har internet och en dator/telefon.
Detta är kostnadsfritt!

Utbildningshelg tillsammans med Europeiska patientorganisationer

Publicerad 2019-10-20

I helgen samlades flera av de Europeiska patientorganisationerna i Barcelona för en gemensam utbildningshelg. På agendan stod bl.a kommunikationsutbildning, Riktlinjer och storytelling. Men framförallt fick vi möjlighet att byta erfarenhet från varandras arbete vilket är otroligt givande och viktigt. 

Den 26/10 är det dags igen för succén Loppis för stora storlekar!

Publicerad 2019-10-17

Den 26/10 är det äntligen dags för succén loppis för stora storlekar som HOBS sthlm arrangerar tillsammans med Gruppen Loppis för stora storlekar i Stockholm. Vi på HOBS är också så himla glada över att kunna meddela att vi kommer att lansera en digital köp och sälj sida av kläder i större storlekar i slutet av denna månad här på plattformen ⭐️

Men innan dess kan du shoppa loss på loppisen den 26/10 på St Göransgatan 82a i Stockholm mellan kl 12-15. Missa inte!

För mer info
info@hobs.se
Tyvärr är alla säljplatserna slut MEN snart har du möjlighet att sälja kläder du inte längre använder på vår digital köp och sälja av större storlekar!