Seminarium om kroppshets och övervikt på GIH

Publicerad 2019-01-29

Kroppshets och övervikt. Den 12 februari arrangerade GIH ett seminarium om kroppshets och övervikt. HOBS generalsekreterare Jenny Vinglid deltog och höll ett föredrag där hon berättade om de hårda ord överviktiga möter så gott som dagligen –både från kompisar i klassen, vuxna i närheten, men även främmande personer. Idag är var fjärde tioåring överviktig och kan ha hört dessa negativa ord. Även skolan och medier har ett ansvar för att minska stigmatiseringen mot överviktiga i samhället. 
Seminariet tog bland annat också upp den rådande kroppskulturen, stigmatiseringen i samhället och konsekvenserna av övervikt. Här kan du ta del av dokumentation från seminariet. 

Utskick till förskolor och grundskolor

Publicerad 2019-01-17

Vi är igång och har börjat göra utskick till förskolor och grundskolor runt om i landet med information om våra kostnadsfria onlineutbildningar om övervikt och fetma hos barn. Materialet ska marknadsföras i hela Sverige men det finns många förskolor och grundskolor så vi arbetar systematiskt, län för län.

Kan du inte vänta till din förskola får utskicket? I så fall kan du ta del av materialet här

Önskar du underlag som du kan presentera för din chef eller kollegor? Mejla oss på info@hobs.se så ordnar vi det.

Och som alltid, hör gärna av dig med frågor, funderingar och feedback.

Arvsfonden finansierar ett nytt HOBS-projekt

Publicerad 2018-12-13

Hurra, vi har fått finansiering för ett nytt projekt!

Innan sommaren skickade vi in en projektansökan till Arvsfonden och för två veckor sedan fick vi besked att finansieringen beviljas. Under tre år kommer vi tillsammans med patienter, flera av Sveriges ledande experter, Region Skåne och Riksförbundet Hjärnkoll att arbeta med att utveckla och etablera ett digitalt material för patienter som genomgått viktoperation. Projektet heter ”Jämlik vård och ökad egenmakt”.

Vi beräknar dra igång projektet i början på 2019, håll utkik på vår Facebooksida eller här under nyheter för mer information. Hoppas ni är med oss! Vi är superstolta över detta viktiga projekt som kommer göra skillnad för många.

Kampanjen "Vill du påverka ditt barns vård?"

Publicerad 2018-12-02

Något vi alltid pratar om när vi är ute och föreläser om barnobesitas/fetma är hur viktigt det är att sjukvården och familjen samarbetar för att behandlingen ska lyckas. En viktigt del av dialogen sker givetvis direkt mellan respektive familj och behandlade personal, men vi på HOBS arbetar också med att förmedla samlad kunskap till sjukvården. Berätta för oss hur du upplever vården, vad som fungerar och vad som kan bli bättre, så kan vi tillsammans hjälpas åt att göra svenska barnobesitas/fetmavård bättre!

Ny bok om behandling av övervikt och fetma

Publicerad 2018-10-24

Är du intresserad av övervikt och obesitas/fetma? I så fall vill vi tipsa om den nya boken Behandling av övervikt och fetma – en kort manual som är skriven av Björn Eliasson och Ingrid Larsson. Björn och Ingrid som är verksamma vid Regionalt Obesitascentrum för vuxna i Västra Götalandsregionen skriver om varför det är så svårt att gå ner i vikt och varför det är svårt att behandla övervikt och fetma. Boken riktar sig i första hand till vårdpersonal men är lättillgänglig och passar alla som har intresse för frågan. Boken finns bland annat att köpa på www.bokus.com och www.affectapub.se

"Fetma kan inte botas med träning utan kräver vård"

Publicerad 2018-10-16

Bidrar bilder på stora kroppar till ohälsa? Det tror inte HOBS, tvärtom är det värdefullt att låta olika människor, med varierande hudfärg, sexuell läggning, kroppsform, funktionsvariation med mera, ta plats i samhället för att bidra till en nyanserad bild av verkligheten. Vi har skrivit en replik till ett inlägg på DN Åsikt i dag. Varför tror ni att personer inom hälso- och sjukvården fortsätter att prata om fetma uteslutande som ett livsstilsproblem?

Läs vår replik genom att klicka här.

Och här är texten vi svarat på.

World Obesity Day

Publicerad 2018-10-11

I dag är det världsdagen för fetma, World Obesity Day. Årets tema är stigmatisering eftersom diskriminering av personer med övervikt och fetma fortfarande är socialt accepterat. I Sverige lever 1,1 miljoner personer med fetma och medan samhället för länge sedan har satt ner foten mot diskriminering på grund av hudfärg, etnicitet, kön, sexuell läggning och en rad andra diskrimineringsgrunder, betraktas personer med övervikt och fetma ofta som lata och odisciplinerade. Att kalla någon för ”ett jävla fetto” förklaras med vadå, det är ju sant? Personen väl får skylla sig själv.

Fetma är en kronisk sjukdom som kräver behandling. På samma sätt som vi inte längre förväntar oss av någon som är utbränd att den ska rycka upp sig och gå till jobbet, fungerar det inte att tala om för en person med fetma att den ska äta lite mindre och röra mer på sig. En del av fetmaproblematiken beror på människans förändrade livsstil men det finns också flera faktorer som är svåra att påverka som präglar benägenheten att utveckla fetma. Bland annat genetik, tarmflora, psykisk ohälsa och socioekonomisk tillhörighet spelar roll.

En enkel sak vi alla kan göra för att bryta stigmatisering är att fundera en extra gång på hur vi genom språket kan påverka uppfattningen om fetma. Nästa gång du ska prata om en person med fetma säg ”detta är en person med fetma” istället för ”detta är en fet person”. Ingen är sin fetma, fetma är en sjukdom.

Sprid gärna inlägget för att öka kunskapen om fetma som kronisk sjukdom.

Debattartikel i Svenska Dagbladet

Publicerad 2018-10-05

I dag skriver vi en debattartikel om barnfetma i Svenska Dagbladet tillsammans med några av Sveriges främsta experter. Vi förklarar varför barnfetma inte är en fråga för en ensam instans och att samverkan måste ske mellan en mängd olika aktörer. Att HOBS samverkar med hälso- och sjukvården är ett sätt att gå i rätt riktning. Läs artikeln genom att klicka här: https://www.svd.se/ohallbar-vardsituation-for-barn-med-fetma

Promenera med HOBS i Västerås

Publicerad 2018-10-03

Bor du i Västerås med omnejd och tycker om att vara ute och röra på dig? Vill du ha sällskap? Häng med på höstens aktivitet HOBS går! 

Vi är ett gäng som träffas vid motionsspåret på Björnön varje onsdag klockan 17.00 och promenerar cirka en timme. Antingen går vi alla tillsammans eller i smågrupper efter egen takt. Välkommen att delta!

Kontaktperson: Maj-Britt Bankler, 0763–967 671

Promenera med HOBS i Jönköping

Publicerad 2018-10-03

Bor du i Jönköping med omnejd och tycker om att vara ute och röra på dig? Vill du ha sällskap? Häng med på höstens aktivitet HOBS går!

Vi träffas utanför Studiefrämjandet varje onsdag klockan 17.30 på Rosenbergsgatan 6 i Jönköping och tar en promenad tillsammans. Nya som gamla medlemmar är välkomna.

Efter promanden stannar de som vill kvar för umgänge och samtal. Vi diskuterar vilka frågor HOBS ska driva till politiker och hur vi kan förbättra vården, eller andra ämnen på deltagarnas önskemål. Den som vill får gärna dela med sig av egna erfarenheter. HOBS bjuder på fika och träffen pågår 18.00–19.30.

Varmt välkommen att delta i HOBS kostnadsfria aktiviteter!

Kontaktpersoner: Roland Hultin, 0760–599 115, och Monika Andreasson, 0736–582 913