World obesity day!

Publicerad 2022-03-04

Idag är det World Obesity day, och vi lanserar vår bemötande rapport kl 12:00

Idag är det extra viktigt att verkligen ta ställning, det är dags att reagera och agera mot den viktstigma som sker öppet inom vården och i vårt samhälle. Obesitas är en komplex kronisk sjukdom som drabbar över 1 miljon vuxna i Sverige idag. Många patienter står utan evidensbaserad vård, många barn får inte den vård de är i behov av.

Och dagligen kränks patienter öppet av svensk media!

Vi pratar alltid om att vi måste öka kunskapen men vi måste även jobba med att ändra attityden hos oss enskilda individer. Du kan vara med och ändra den här attityden genom att reagera och agera när någon öppet stigmatiserar personer med övervikt eller obesitas!

Läs mer om hur du kan göra och öka din kunskap här.

Lansering av vår bemötande rapport, "Har du vunnit på Bingolotto för att ha råd att äta dig så tjock?"

Publicerad 2022-03-04

På fredag är det World Obesity Day och då passar vi på att lansera vår rapport om bemötande inom vården. Den bygger på en enkät där personer som lever med övervikt eller obesitas har fått berätta om sina erfarenheter av vårdmöten. De har även fått svara på frågan om hur de skulle vilja bli bemötta. Rapporten heter "Har du vunnit på Bingolotto för att ha råd att äta dig så tjock?" (ja, det är ett genuint citat som en patient har fått höra av vårdpersonal).
Ni kan ladda ner rapporten här
Ni kan även se webineriet 
Vill ni boka föreläsning eller workshop maila gärna info@hobs.se

Utökade öppettider för vår stödchatt!

Publicerad 2022-02-28

Hur mår du? Ibland kan livet kännas tufft och då kan det vara skönt att ha någon att prata med. I HOBS stödchatt får du prata med en samtalsstödjare som lyssnar på dig. Ungdomar, vuxna och anhöriga till personer som lever med övervikt eller obesitas är välkomna att chatta med oss. Du bestämmer vad vi ska prata om.
Den här veckan inför vi fler öppettider. Nu är chatten öppen måndagar 18.00-20.00, tisdagar 11.00-13.00 och torsdagar 18.00-20.00.

Är du vår projektsamordnare?

Publicerad 2022-02-21

Projektsamordnare till ”Jag räknas

Vi söker nu dig som brinner för och känner ett stort engagemang för barn och ungdomar.

HOBS är en patientorganisation som arbetar för personer som lever med övervikt eller obesitas. Vi söker nu till vårt viktiga projekt ”Jag räknas” en person som kommer att arbeta med att lyfta frågan om en trygg skolmiljö för barn och ungdomar som lever med övervikt och obesitas.

Du kommer att i samverkan med äldre ungdomar, skolpersonal och skolledning samt kommuner och regioner och tillsammans med oss samordna projektet. Du ska vara spindeln i nätet och hålla samman projektets samtliga aktiviteter såsom att inhämta ungdomars upplevelse till att etablera projektet, samverka med skolor och skolpersonal samt med förankring av projektet inom kommuner och regioner.

För att trivas i vårt fantastiska team och i projektet  krävs att du som person har ett eget inre driv och är flexibel. Vi tror att du har en pedagogisk utbildning i grunden och /eller tidigare erfarenhet från skolvärlden. Du har lätt för att möta människor i olika åldrar, i situationer och med olika erfarenheter. Samverkan är A och O för att vi ska nå framgång varför lyhördhet är en viktig egenskap för att lyckas.

En stor merit är om du har tidigare erfarenhet av ämnet övervikt eller obesitas (fetma) samt har arbetat i eller har erfarenhet från den ideella sektorn och civilsamhället.

HOBS är en patientorganisation som arbetar för personer som lever med övervikt eller obesitas. Vi har funnits sedan 1995 och är politiskt och religiöst oberoende. Vi jobbar utifrån allas rätt till ett bra bemötande samt rätten till en jämlik och evidensbaserad vård. Idag har vi vårt kontor i Malmö, men ser inga problem med arbetsort på olika ställen i landet.

Placering: Flexibel arbetsort.

Projektanställning tom 31 december 2022 med start omgående, 100% med möjlighet till förlängning.

Vi ser framemot att få just din ansökan senast den 5 mars, intervjuer och urval kommer att ske löpande varför du gärna får inkomma med din ansökan så snart som möjligt. Maila till info@hobs.se 

Din erfarenhet behövs!

Publicerad 2022-02-14

Det är hög tid att vi sätter ner foten mot den öppna stigmatisering som sker inom hälso och sjukvården mot personer som lever med övervikt eller obesitas när vi söker vård!

Hur har du blivit bemött i kontakt med sjukvården? Har du varit med om ett sjukvårdsbesök som var under all kritik eller träffade du världens bästa sjukvårdspersonal som gjorde att du kände dig sedd och hörd?

Vi samlar nu in berättelser och Resultatet av enkätundersökningen kommer att sammanställas och analyseras för att kunna förbättra bemötandet du får i kontakt med hälsosjukvården.

Besvara HOBS enkätundersökning här: https://sv.surveymonkey.com/r/55YPZ62

Dela och sprid gärna i ditt nätverk!

[ST: Man sitter ner och har en blodtrycksmätare runt armen]

Jourmail

Publicerad 2022-02-09

Lever du med övervikt eller obesitas eller är förälder/anhörig kan du skriva till HOBS jourmail. Vår jourmail finns för dig som har frågor eller känner att du behöver stöd och vill prata med någon. Du kan skicka en fråga till oss och få ett svar, eller så kan vi ha en längre kontinuerlig kontakt om du vill det. Vi finns här för dig! Både ungdomar och vuxna är välkomna att skriva till oss. Mailadressen är stod@hobs.se.
Du är också välkommen att chatta med oss när vår stödchatt har öppet. Stödchattens öppettider är tisdagar 11.00-13.00. Du hittar chatten här på hobs.se 

Nu söker vi dig till vår stödchatt!

Publicerad 2022-01-24

Vill du ge stöd till ungdomar och vuxna som lever med övervikt eller obesitas/fetma? Många som lever med övervikt eller obesitas/fetma möter tuffa utmaningar. De drabbas ofta av viktmobbning och diskriminering, eller så är de oroliga för sin hälsa. För att stötta dessa personer finns HOBS stödchatt. Vi har sedan starten 2020 funnits där för ett stort antal människor som har behövt prata av sig med en medmänniska. Nu har vi fått medel från Folkhälsomyndigheten för att fortsätta driva stödchatten. Därför söker vi volontärer till vår stödchatt för vuxna, ungdomar och anhöriga.

Vi tror att du är en person som har ett genuint människointresse och gärna lyssnar på en medmänniska i behov av stöd, utan att döma. Kanske har du själv erfarenhet av övervikt eller obesitas/fetma och vill stötta andra? Det viktiga är att du tror på allas rätt till ett gott bemötande oavsett kroppsstorlek. Inför uppdraget behöver du inte ha tidigare kunskaper om övervikt och obesitas/fetma. Du kommer att få utbildning på detta område.

Vi erbjuder ett utvecklande uppdrag där du får göra skillnad för de människor som kontaktar oss. Du får utbildning inför uppdraget samt stöd i din roll som samtalsstödjare. Vi arrangerar även digitala volontärsträffar där du får möjlighet att träffa och lära känna andra volontärer.

Som samtalsstödjare arbetar du minst 2 chattpass à 2 timmar i månaden. Det finns möjlighet att ta fler chattpass om du vill. Du jobbar aldrig helt ensam, utan tillsammans med en annan volontär eller en samordnare. Vi har ännu inte beslutat om chattens öppettider, men vi kommer att ha öppet både dag- och kvällstid.

Är du intresserad av att bli samtalsstödjare? Skicka ett mail till ambassador@hobs.se och berätta lite om dig själv.Är du en kommunikatör med intresse av patient- och samhällsfrågor som rör övervikt och obesitas?

Publicerad 2022-01-20

Är du en kommunikatör med intresse av patient- och samhällsfrågor som rör övervikt och obesitas?
Vi söker dig som har bred kompetens och vill ha ett varierande kommunikatörsuppdrag.

Om tjänsten

I tjänsten ingår att ansvara för förbundsgemensam kommunikation och grafisk produktion. Du är den kreativa motorn som ansvarar för planering, produktion och publiceringar i våra sociala kanaler. Du arbetar på något av våra kontor samt hemifrån och ingår i ett härligt team med högt i tak och driv för utveckling samt nära samarbete med våra volontärer, professions företrädare, anställda, förbundsstyrelse, lokalföreningar m flera.

Om HOBS
HOBS är ett riksförbund som arbetar för patienter som lever med övervikt och obesitas. Det betyder att vårt arbete drivs av patienternas erfarenheter och behov. Sedan 1995 har vi arbetat med kunskapsspridning, politiskt påverkansarbete och aktiviteter. Vår vision är ett samhälle med nolltolerans mot viktstigma och där alla erbjuds en kvalificerad och jämlik vård.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Ansvarar för kommunikationen i samtliga projekt.
Samordnar och skapar engagerande innehåll för sociala mediekanaler.
Stödjer förbundskansli i extern och intern kommunikation. Tillsammans med övriga anställda planera, utföra och följa upp kommunikationsinsatser i såväl digitala kanaler som evenemang, fysiska möten med mera.

Kvalifikationer
Högskoleexamen inom journalistik, medie- och kommunikationsvetenskap eller motsvarande utbildning och arbetslivserfarenhet.
Minst tre års erfarenhet av kvalificerat kommunikationsarbete med vana av att arbeta med grafisk form, sociala medier och PR-arbete.
Goda kunskaper i Officepaketet och Adobe Creative Suite (Indesign, Photoshop, Illustrator, Premiere samt After Effects).
God skribent med stilistisk förmåga.

Personliga egenskaper
Du är ansvarsfull, strukturerad och kan både arbeta självständigt och tillsammans med andra för att nå uppsatta mål. Du har stor personlig mognad och ett kommunikativt förhållningssätt, är serviceinriktad, lyhörd, prestigelös och har god samarbetsförmåga. Du har lätt att se helheten, prioritera och snabbt sätta dig in i nya sammanhang. Med integritet och professionalism ser du till helheten ur verksamhetens perspektiv. 

Meriterande
Erfarenhet av arbete inom idéburen verksamhet.
Kännedom om övervikt eller obesitas.

Anställningsform: Visstidsanställning100%, t o m 2022-12-31.

Önskat tillträde: omgående eller enligt överenskommelse.

Placeringsort: Stockholm/ Malmö/ Hemifrån

Sista ansökningsdag: 2022-02-10. Urval sker löpande och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdag.

Upplysningar om tjänsten lämnas av

Jenny Vinglid
Generalsekreterare
Tfn 073-687 84 51

Föreläsningarna Viktstigma i primärvården finns tillgängliga nu!

Publicerad 2022-01-18

Missade du lunchwebinarierna i dec så finns de tillgängliga här!

Varannan vuxen i Sverige lever med övervikt eller obesitas. Många upplever bemötandet inom hälso- och sjukvården som stigmatiserande. Varför är det så? Kommer de nya nationella riktlinjerna för vård vid obesitas göra skillnad?
 
Nu erbjuder vi dig en möjlighet att ta del av forskning om viktstigmatisering samt erfarenheter från både patienter och vårdpersonal. Ta chansen att lära dig mer och få praktiska tips samt verktyg som hjälper dig att ta bemötandet till nästa nivå.


Tisdag 14 december: Riktlinjer för obesitas på intåg – är primärvården beredd?
Lovisa Sjögren, MD, PhD barnobesitasläkare/specialist, prioriteringsordförande för Socialstyrelsens riktlinjer 
Onsdag 15 december: Kanada världsledande – vad kan vi lära oss?
Ximena Ramos Sala, PhD, Director of Research and Policy at Obesity Canada
Torsdag 16 december: Skapar viktsamtal med barn ätstörning?
Kajsa Järvholm, leg. psykolog, docent, Enhet för barnövervikt Region Skåne och Lunds Universitet 
Fredag 17 december: Hur pratar vi vikt inom primärvården?
Panelsamtal med dietist, fysioterapeut, läkare, psykolog och sjuksköterska  
Varmt välkommen!
HOBS - Cancerfonden - Dietisternas Riksförbund 

Nya föreläsningar under hösten!

Publicerad 2021-11-01

HOBS bjuder in dig till föreläsningar!

  •   Torsdag 11/11, hetsätningsstörning (lunchseminarium kl12:00 – 13:00)
  •   Torsdag 25/11, fysisk aktivitet och obesitas
  •   Onsdag 01/12, psykisk ohälsa och obesitas
  •   Tisdag 07/12, hypoglykemi efter bariatrisk kirurgi

Alla föreläsningar (förutom lunchseminarium) erbjuds vid två tider, kl12-13:00 riktad till vårdpersonal och kl18-19:00 för patienter. Anmäl dig till info@hobs.se och ange vilken föreläsning du önskar lyssna på. 

----- Om föreläsningarna:

Hetsätningsstörning lunchseminarium 11/11

Hetsätningsstörning är en av de vanligaste ätstörningarna i Sverige, trots detta hör vi sällan röster från personer med erfarenheter av hetsätning. Många upplever att de finns ett stigma att leva med hetsätning och att det finns en stor okunskap vilket gör att en möts av fördomar. Vi kommer att intervjua två specialister inom området samt två patienter som lever med hetsätning och kommer att dela deras erfarenheter.

Öka din kunskap under vårt lunchseminarium där vi kommer dela intervjuer som vi har gjort med professionen och hör två personer dela sina erfarenheter och perspektiv kring hetsätningsstörning. 

------

Fysisk aktivitet och obesitas 25/11

“Rör på dig mer så ska du se att du blir lycklig och smal”....  Känner ni igen denna tesen? 

Personer som lever med obesitas får ofta höra att de borde röra på sig mer, att det är en enkel lösning att gå ner i vikt och bli lycklig. Vad säger egentligen forskningen kring fysisk aktivitet som behandling av obesitas? Hur kommer det sig att personer med obesitas i hälso sjukvårdens ögon anses vara omotiverade till fysisk aktivitet? Öka din kunskap under vårt webbinarie kring fysisk aktivitet i relation till obesitas. Patientperspektivet, forskning, och professionen. 

------

Psykisk ohälsa och obesitas 01/12

Visste du att det finns ett samband mellan psykisk ohälsa och obesitas? Psykisk ohälsa kan öka risken för att utveckla obesitas. Sambandet går också åt andra hållet: obesitas leder till en ökad risk att utveckla psykisk ohälsa. Det finns också en koppling mellan obesitas och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, till exempel autism och ADHD. Föreläsningen ges av Charlotte Ovesson, beteendevetare och själv drabbad av obesitas och psykisk ohälsa.

-----

Hypoglykemi efter bariatrisk kirurgi 07/12

Över 100,000 personer i Sverige är opererade med bariatrisk kirurgi (magsäcksoperation). En del av de drabbas av hypoglykemi (blodsockerfall), vilket kan orsaka stora svårigheter i vardagen och leda till allvarliga konsekvenser. Kunskapen kring denna patientgrupp är fortfarande låg, trots att det finns behandlingar och hjälp att få.  Föreläsningen hålls av Lua Rangel Ahrens, legitimerad dietist med flera års erfarenhet av patientgruppen. 

 

Alla lunch- och kvällsföreläsningar sker digitalt via Zoom och är gratis för HOBS medlemmar. För icke-medlemmar kostar föreläsningarna 200 kr/st.  Medlemskap hos HOBS kostar bara 50 kr per kalenderår. Klicka här för att läsa mer och bli medlem idag. OBS, alla kan vara medlemmar i HOBS! 

Anmäl dig till info@hobs.se och uppge i ämnesraden vilken föreläsning och tid du vill lyssna på.