Föreläsning psyklyftet i Kungsbacka

Publicerad 2019-11-13

Idag fick vi förmånen att vara med och föreläsa på Kungsbacka psyklyftet.

Att prata om viktstigma i skolan är viktigt! Varje dag viktmobbas barn med övervikt och obesitas vilket är oacceptabelt!
Hur ser kunskapen ut på din skolan? Eller ditt barns skola?

Hetsätningsstörning

Publicerad 2019-11-13

Idag är vi på konferens om hetsätningsstörning. Vår verksamhetsutvecklare Naggie berättar om sina erfarenheter och tillsammans med vårdpersonal i region Skåne diskuterar vi hur behandling av hetsätningsstörning ser ut.

Från gårdagens poll på vår instagram visade ni att majoriteten känner till begreppet hetsätningsstörning. Men 50 % visste inte att det är den vanligaste ätstörningen. Trots att den är så vanlig så är endast 6 % av patienterna på ätstörningskliniker där för hetsätningsstörning. Behovet av kunskap är stort - i vården och i samhället! Vet du exempelvis vad skillnaden mellan hetsätning och överätning är? 

Besök på BVC Capio Kristianstad

Publicerad 2019-11-07

Idag var vi i Kristianstad och pratade med BVC sköterskor om patientperspektivet och bemötande.
Visste du att vi har ett forum för föräldrar och anhöriga där du kan ventilera dina tankar? Där kan du få stöd och tips från andra.

Ungdomsråd!

Publicerad 2019-11-04

Ungdomsråd! 🗣
Är du mellan 13-18 år och vill vara med och påverka din vård och hur andra bemöter dig? Du får chansen att träffar nya människor från olika delar av Sverige, samtidigt som vi har kul tillsammans. Låter det intressant ? Då kan du söka in till vårt ungdomsråd!

Ungdomsrådet är till för att ungdomar ska få möjlighet att påverka sin omgivning och det blir lättare om vi organiserar oss.

Ungdomsrådet syftar till att göra livet bättre för dig själv och andra ungdomar i Sverige som lever med övervikt och obesitas/fetma.

Är du intresserad av att veta mer? Maila : info@hobs.se
Hoppas vi ses! 
🎉✨

[ST: bild med olika streck och prickar som går i olika färger med en text].

Stigmatisering i idrott och hälsa

Publicerad 2019-10-29

Varje dag uteblir elever med övervikt och obesitas från idrottslektioner. Anledningen är att de inte känner sig inkluderade eller delaktiga i lektionen samt upplever stor viktmobbning under lektionen.

Över 80 000 barn i Sverige idag lever med den kroniska sjukdomen obesitas/fetma och en av fyra tioåringar har en övervikt som riskerar att utvecklas till sjukdomen obesitas.

Under två dagar är vi med på GIH hälsokonvent och ökar kunskapen om hur idrottslärare i sin yrkesroll kan skapa rörelseglädje och inkluderande undervisning för alla elever.

Vi vill gärna veta hur din relation till skolidrotten ser/såg ut!

Köp och sälj zon för stora storlekar

Publicerad 2019-10-28

Äntligen öppnar vi vår digitala Köp&Sälj sida med kläder i stora storlekar! Från och med idag kan du köpa och sälja begagnade plagg på www.hobs.se/kopochsalj.

Var med och bidra till en bättre värld genom att shoppa mer hållbart och klimatsmart. Men framförallt genom att öka utbudet av kläder i stora storlekar! Nu gör vi hållbart mode enkelt för alla!

DN lunchmöte Tema folkhälsa

Publicerad 2019-10-24

I måndags publicerade DN bilagan tema folkhälsa där vår generalsekreterare Jenny Vinglid och verksamhetsutvecklare Naggie sitter och diskuterar om hur man blir bemött om man lever med övervikt och obesitas?

"Vi blir sedda som dumma, lata och karaktärslösa" 

Hela bilagan hittar ni på DN. 

Nu sprids vår kampanj och film Nolltolerans mot viktstigma ut i Europa

Publicerad 2019-10-24

Nu sprider EASO vår viktiga kampanj och film Nolltolerans mot viktstigma ut i Europa. Stort tack Tina Gloaguen, Jörgen Gröhn, Lua Rangel, GB Obesitas, Anna Scaramellini för all fantasisk hjälp med översättningen så fler kan få ta del av buskapet. 


EASO congratulates HOBS, the Swedish patient focused obesity association, on the launch of the new film in conjunction with their important campaign Zero Tolerance for Weight Stigma.

EASO ECPO President Solveig SIgurdardottir applauds this ongoing work to tackle stigma by HOBs.

“Putting an end to weight bias and stigma in obesity is important part of people living with obesity reclaiming their health. Size stigma can make it more difficult for people to seek help and treatment from their GP.”

Ni hittar kampanjen här 

Webinarie "Hur är det egentligen att leva med en kronisk sjukdom"

Publicerad 2019-10-20

Hur är det egentligen att leva med en kronisk sjukdom när alla tror att en är karaktärslös?

Delta på vårt webinarie och lyssna på Naggies story om hur det var att gå in i Biggest loser med en hetsätningsstörning till att senare genomgå en obesitasoperation.

Länken till webinariet lägger vi upp här 1 timme innan föreläsningen börjar så man kan klicka sig in för att delta.
När?: 24/10, torsdag klockan 18:00
Oavsett vart ni än befinner er i landet har ni möjlighet att delta, så länge ni har internet och en dator/telefon.
Detta är kostnadsfritt!

Utbildningshelg tillsammans med Europeiska patientorganisationer

Publicerad 2019-10-20

I helgen samlades flera av de Europeiska patientorganisationerna i Barcelona för en gemensam utbildningshelg. På agendan stod bl.a kommunikationsutbildning, Riktlinjer och storytelling. Men framförallt fick vi möjlighet att byta erfarenhet från varandras arbete vilket är otroligt givande och viktigt.