Din erfarenhet är viktig

Publicerad 2021-02-10

Här är tre nya citat från berättelser som patienter har varit med om i mötet med vården. Att inte våga söka vård med rädsla för att bli utsatt för kränkande behandling utgör ett hot mot hälsan. Alla ska ha rätt att bli bemött på ett respektfullt sätt, utan att bli skam- och skuldbelagd.
Flera av er har delat berättelser i mötet med BVC och vi har behov av personer som vill delta i en fokusgrupp som är förstagångsföderskor som vill dela med sig och ge feedback kring material som riktar sig just till personer som lever med obesitas. Är du intresserad av att delta, maila till ambassador@hobs.se
Fortsätt att dela era berättelser med oss så att vi kan sprida vidare detta i kontakt med sjukvården så vi kan förbättra bemötandet i hälso- och sjukvården.
Vi kommer fortsätta dela era berättelser i våra kanaler. Tack till er som valt att dela era berättelser. 
Länk till enkätundersökning: https://sv.surveymonkey.com/r/55YPZ62

Nytt patientmaterial från Dietisternas Riksförbund för dig som genomgått en obesitasoperation

Publicerad 2021-02-10

Dietisternas Riksförbunds Sektion, för dietister inom bariatrisk kirurgi har tagit fram det här patientmaterialet och kunskapsinformationen för både dig som patienten men även för dig som möter målgruppen i ditt arbete inom hälso- sjukvården.
Det finns många missuppfattningar om kost och viktförändringar efter bariatrisk kirurgi och kostbehandlingen varierar mellan olika behandlingscentra. Därför har nu DRF tagit fram ett kunskapsunderlag och en patientbroschyr om kostbehandlingen efter bariatrisk kirurgi. Arbetet med materialet har skett inom ramen för insatser som främjar arbetet med Socialstyrelsens nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor och baseras på 170 vetenskapliga rapporter inom ämnesområdet.
Materialet hittar du här

Är du vår nya styrelsemedlem?

Publicerad 2021-02-05

Idag är det fredag och expertgruppsmöte med region Skåne. Här lyfts vårdfrågor söm rör övervikt och obesitas där vår röst som patientorganisation är viktig för att skapa en patientcentrerad vård.
Vill du få möjligheten att påverka vårdutvecklingen i Skåne, Västmanland och Jönköping. Eller vara med och utveckla vården på ett nationellt plan?
Vi söker styrelsemedlemmar till både länsföreningarna och förbundsstyrelsen där du kan få möjlighet att utvecklas tillsammans med oss. Skicka in din ansökan till info@hobs.se och bli en del av vår rörelse: Hälsa oberoende av storlek.
[ST: Ett frågetecken, Sverigekarta och HOBS-logga].

Föreläsning för Angereds Närsjukhus

Publicerad 2021-02-03

Idag var HOBS med och berättade om sina pågående projekt och verksamhet för specialistcentrum för barn och unga på Angereds Närsjukhus.
Vi pratade om hur viktigt det är att se obesitas utifrån ett helhetsperspektiv, där både fysisk, psykisk och social hälsa är viktiga byggstenar. Vilka utmaningar som sjukvården står inför och även hur viktig patientperspektivet är, därför är vi så tacksamma för er som engagerar er och som bidrar med era perspektiv och erfarenheter om hur ni vill utforma obesitasvården.
Tack till Arvsfonden för att ni hjälper oss driva arbetet för en jämlikvård.
[ST: En dator med en bild på tecknade barn & ungdomar samt en bild på Jenny Vinglid].

Din berättelse kan göra skillnad!

Publicerad 2021-02-02

Citaten i bilderna är endast ett axplock av de berättelserna som ni har skickat in. Citaten speglar det bemötande som vi ofta får höra när vi kommer i kontakt med patienter. För att vi ska kunna förbättra bemötandet i vården behöver vi era berättelser och era tankar om hur ett korrekt bemötande ska gå till, så att vi kan dela och återberätta det när vi kommer i kontakt med sjukvården.
Vi vill nu få in ännu fler berättelser, där ni delar med era upplevelser i mötet med vården. Sprid gärna enkäten vidare i era nätverk och tusen tack till alla ni som redan delat era erfarenheter. Era berättelser gör skillnad, tack ❤
Länk till enkätundersökning: https://sv.surveymonkey.com/r/55YPZ62
[ST: 3 bilder tagna i en tom sjukhuskorridor med HOBS logga].

HOBS träffas 24/2 Ny grupp

Publicerad 2021-02-02

Nu är första mötet för en av de nystartade HOBS träffas grupperna bestämt. Det blir den 24/2 kl: 18:00 digitalt för dig som har genomgått eller ska genomgå en obesitasoperation (gastric bypass eller gastric sleeve) och vill prata med andra i en liknande situation.
Vi pratar om livet innan och efter en obesitasoperation. Om allt från hur en mår fysiskt och psykiskt, till kostråd, rörelseglädje, självbild, relationer med mera. HOBS Träffas är en trygg plats där alla får dela med sig av sina erfarenheter och upplevelser, där du får stöd och chansen att stötta andra.
Är du intresserad av att vara med i HOBS träffas? Maila till oss på: ambassador@hobs.se. Så får du en länk till mötet.
Varmt välkommen till HOBS Träffas!
HOBS Träffas är en del i vårt projekt Jämlik vård och ökad egenmakt som är möjligt tack vare @arvsfonden
[ST: Två personer står i ett kök, en skär morötter på en skärbräda, den andra sätter på kranen så det rinner vatten.]

Ny viktig satsning!

Publicerad 2021-02-02

Nu presenterar vi vår nya satsning om hetsätning som är möjlig tack vare medel från
Socialstyrelsen. Vi kommer under året att uppmärksamma vad hetsätningstörning är, var och hur en kan få stöd.
Har du någon fråga som du skulle vilja få besvarad? Har du tips på en person vi borde intervjua inom området? Har du själv erfarenhet av hetsätning och skulle vilja vara med i en fokusgrupp för att ge feedback ? Maila ditt intresse till ambassador@hobs.se och märk mailet med hetsätning. All form av feedback ges via mail eller via videolänk så oavsett var du bor, så kan du delta. 
[ST: En anslagstavla med en lapp och nål där det står skrivet hetsätning, samt Socialstyrelsens-logga och Hobs-logga.]

Just nu söker vi nya tillskott till flera styrelser i HOBS, är du den vi söker?

Publicerad 2021-01-26

Just nu söker vi nya tillskott till flera styrelser i HOBS, är du den vi söker?
Nu tar valberedningen emot nomineringar till både förbundsstyrelsen, som arbetar nationellt och styrelsemedlemmar till våra länsföreningar i Västmanland, Jönköping och Skåne.
Förbundsstyrelsen ansvarar för HOBS strategiska utveckling och tar beslut om ramarna för verksamheten. Uppdraget är ideellt och genomförs digitalt så oavsett var du befinner dig kan du delta i förbundsstyrelsen. Om du istället vill engagera dig i någon av våra länsföreningars styrelser så sker styrelsemötena i vanliga fall på plats i vardera län.
Vill du vara med och driva vårt arbete framåt eller känner du någon som skulle passa bra hos oss? Gå in och gör en intresseanmälan så kontaktar vi dig. Du som söker ska dela HOBS värdegrund och arbeta för rätten till en jämlik vård och bra bemötande . Det är meriterande om du tidigare engagerat dig i en styrelse, arbetat med medlemsrekrytering eller strategiskt arbete, men detta är inget krav. Välkommen med din ansökan till info@hobs.se och märk ditt mail med: styrelsen.
[ST: fjorton tecknade personer och HOBS logga].

Hur har du blivit bemött i kontakt med sjukvården?

Publicerad 2021-01-21

Hur medmänniskor bemöter dig kan påverka ditt mående. Det kan göra så att du inte väljer att söka vård för åkommor som utvecklats eller att du skuldbelägger dig själv när det egentligen handlar om den andre personens fördomar om just övervikt eller obesitas.

Hur har du blivit bemött i kontakt med sjukvården? Har du varit med om ett sjukvårdsbesök som var under all kritik eller träffade du världens bästa sjukvårdspersonal som gjorde att du kände dig sedd och hörd?

Vi vill samla in era berättelser som lever med övervikt eller obesitas. Detta gör vi för att förbättra bemötandet i kontakten med sjukvården. Era berättelser kommer citeras eller delges i kortare utdrag när vi föreläser för vårdinstanser och delas på vår hemsida och i våra sociala medier. Din berättelse gör skillnad. Du är helt anonym.

Här fyller du i din berättelse: https://sv.surveymonkey.com/r/55YPZ62
Dela och sprid gärna i ditt nätverk!

[ST: en citatruta med text och HOBS logga].