Nytt på HOBS! Fredagsfrågan! Fråga en spetspatient

Publicerad 2022-03-15

Den 1/4 sparkar vi igång fredagsfrågan! Mellan kl 12-13 får du möjlighet att helt anonymt ställa frågor via vår chattfunktion på hobs.se direkt till våra spetspatienter och på så sätt öka din kunskap!
Fredagsfrågan är till för både dig som patient, anhörig, vårdpersonal eller om du bara är nyfiken på ämnet och vill lära dig mer och prata med en spetspatient som har erfarenhet.
Först ut är ämnet Obesitas och psykisk ohälsa!

Nu söker vi samordnare till informations ökning om hetsätningstörning

Publicerad 2022-03-07

Samordnare till informations ökning om hetsätningstörning

Vi söker nu dig som känner stort engagemang kring att öka kunskapen om hetsätningsstörning i Sverige.

Du kommer att i samverkan med patienter och hälso- och sjukvården öka kunskapen om hetsätningsstörning. Samordna så patientens röst hamnar i fokus och att sprida kunskapen om hetsätningstörning. Du kommer att ansvara för att stötta och rekrytera nya informanter som kan prata och öka kunskapen om hetsätningsstörning.

För att trivas i vårt fantastiska team och i uppdraget krävs att du som person har ett eget inre driv och är flexibel. Vi tror att du har en kommunikativ förmåga och att du har lätt för att möta människor i olika åldrar, i situationer och med olika erfarenheter. Samverkan är A och O för att vi ska nå framgång varför lyhördhet är en viktig egenskap för att lyckas.

En stor merit är om du har tidigare erfarenhet av ämnet övervikt eller obesitas (fetma) eller hetsätningsstörning samt har arbetat i eller har erfarenhet från den ideella sektorn och civilsamhället.

HOBS är en patientorganisation som arbetar för personer som lever med övervikt eller obesitas. Vi har funnits sedan 1995 och är politiskt och religiöst oberoende. Vi jobbar utifrån allas rätt till ett bra bemötande och rätten till en jämlik och evidensbaserad vård. Idag har vi vårt kontor i Malmö, men ser inga problem med arbetsort på olika ställen i landet.

Placering: Flexibel arbetsort.

Projektanställning tom 31 december 2022 med start omgående, 100% med möjlighet till förlängning.

Vi ser framemot att få just din ansökan senast den 17 mars intervjuer och urval kommer att ske löpande varför du gärna får inkomma med din ansökan så snart som möjligt. Maila till info@hobs.se 

World obesity day!

Publicerad 2022-03-04

Idag är det World Obesity day, och vi lanserar vår bemötande rapport kl 12:00

Idag är det extra viktigt att verkligen ta ställning, det är dags att reagera och agera mot den viktstigma som sker öppet inom vården och i vårt samhälle. Obesitas är en komplex kronisk sjukdom som drabbar över 1 miljon vuxna i Sverige idag. Många patienter står utan evidensbaserad vård, många barn får inte den vård de är i behov av.

Och dagligen kränks patienter öppet av svensk media!

Vi pratar alltid om att vi måste öka kunskapen men vi måste även jobba med att ändra attityden hos oss enskilda individer. Du kan vara med och ändra den här attityden genom att reagera och agera när någon öppet stigmatiserar personer med övervikt eller obesitas!

Läs mer om hur du kan göra och öka din kunskap här.

Lansering av vår bemötande rapport, "Har du vunnit på Bingolotto för att ha råd att äta dig så tjock?"

Publicerad 2022-03-04

På fredag är det World Obesity Day och då passar vi på att lansera vår rapport om bemötande inom vården. Den bygger på en enkät där personer som lever med övervikt eller obesitas har fått berätta om sina erfarenheter av vårdmöten. De har även fått svara på frågan om hur de skulle vilja bli bemötta. Rapporten heter "Har du vunnit på Bingolotto för att ha råd att äta dig så tjock?" (ja, det är ett genuint citat som en patient har fått höra av vårdpersonal).
Ni kan ladda ner rapporten här
Ni kan även se webineriet 
Vill ni boka föreläsning eller workshop maila gärna info@hobs.se

Utökade öppettider för vår stödchatt!

Publicerad 2022-02-28

Hur mår du? Ibland kan livet kännas tufft och då kan det vara skönt att ha någon att prata med. I HOBS stödchatt får du prata med en samtalsstödjare som lyssnar på dig. Ungdomar, vuxna och anhöriga till personer som lever med övervikt eller obesitas är välkomna att chatta med oss. Du bestämmer vad vi ska prata om.
Den här veckan inför vi fler öppettider. Nu är chatten öppen måndagar 18.00-20.00, tisdagar 11.00-13.00 och torsdagar 18.00-20.00.

Är du vår projektsamordnare?

Publicerad 2022-02-21

Projektsamordnare till ”Jag räknas

Vi söker nu dig som brinner för och känner ett stort engagemang för barn och ungdomar.

HOBS är en patientorganisation som arbetar för personer som lever med övervikt eller obesitas. Vi söker nu till vårt viktiga projekt ”Jag räknas” en person som kommer att arbeta med att lyfta frågan om en trygg skolmiljö för barn och ungdomar som lever med övervikt och obesitas.

Du kommer att i samverkan med äldre ungdomar, skolpersonal och skolledning samt kommuner och regioner och tillsammans med oss samordna projektet. Du ska vara spindeln i nätet och hålla samman projektets samtliga aktiviteter såsom att inhämta ungdomars upplevelse till att etablera projektet, samverka med skolor och skolpersonal samt med förankring av projektet inom kommuner och regioner.

För att trivas i vårt fantastiska team och i projektet  krävs att du som person har ett eget inre driv och är flexibel. Vi tror att du har en pedagogisk utbildning i grunden och /eller tidigare erfarenhet från skolvärlden. Du har lätt för att möta människor i olika åldrar, i situationer och med olika erfarenheter. Samverkan är A och O för att vi ska nå framgång varför lyhördhet är en viktig egenskap för att lyckas.

En stor merit är om du har tidigare erfarenhet av ämnet övervikt eller obesitas (fetma) samt har arbetat i eller har erfarenhet från den ideella sektorn och civilsamhället.

HOBS är en patientorganisation som arbetar för personer som lever med övervikt eller obesitas. Vi har funnits sedan 1995 och är politiskt och religiöst oberoende. Vi jobbar utifrån allas rätt till ett bra bemötande samt rätten till en jämlik och evidensbaserad vård. Idag har vi vårt kontor i Malmö, men ser inga problem med arbetsort på olika ställen i landet.

Placering: Flexibel arbetsort.

Projektanställning tom 31 december 2022 med start omgående, 100% med möjlighet till förlängning.

Vi ser framemot att få just din ansökan senast den 5 mars, intervjuer och urval kommer att ske löpande varför du gärna får inkomma med din ansökan så snart som möjligt. Maila till info@hobs.se 

Din erfarenhet behövs!

Publicerad 2022-02-14

Det är hög tid att vi sätter ner foten mot den öppna stigmatisering som sker inom hälso och sjukvården mot personer som lever med övervikt eller obesitas när vi söker vård!

Hur har du blivit bemött i kontakt med sjukvården? Har du varit med om ett sjukvårdsbesök som var under all kritik eller träffade du världens bästa sjukvårdspersonal som gjorde att du kände dig sedd och hörd?

Vi samlar nu in berättelser och Resultatet av enkätundersökningen kommer att sammanställas och analyseras för att kunna förbättra bemötandet du får i kontakt med hälsosjukvården.

Besvara HOBS enkätundersökning här: https://sv.surveymonkey.com/r/55YPZ62

Dela och sprid gärna i ditt nätverk!

[ST: Man sitter ner och har en blodtrycksmätare runt armen]

Jourmail

Publicerad 2022-02-09

Lever du med övervikt eller obesitas eller är förälder/anhörig kan du skriva till HOBS jourmail. Vår jourmail finns för dig som har frågor eller känner att du behöver stöd och vill prata med någon. Du kan skicka en fråga till oss och få ett svar, eller så kan vi ha en längre kontinuerlig kontakt om du vill det. Vi finns här för dig! Både ungdomar och vuxna är välkomna att skriva till oss. Mailadressen är stod@hobs.se.
Du är också välkommen att chatta med oss när vår stödchatt har öppet. Stödchattens öppettider är tisdagar 11.00-13.00. Du hittar chatten här på hobs.se 

Nu söker vi dig till vår stödchatt!

Publicerad 2022-01-24

Vill du ge stöd till ungdomar och vuxna som lever med övervikt eller obesitas/fetma? Många som lever med övervikt eller obesitas/fetma möter tuffa utmaningar. De drabbas ofta av viktmobbning och diskriminering, eller så är de oroliga för sin hälsa. För att stötta dessa personer finns HOBS stödchatt. Vi har sedan starten 2020 funnits där för ett stort antal människor som har behövt prata av sig med en medmänniska. Nu har vi fått medel från Folkhälsomyndigheten för att fortsätta driva stödchatten. Därför söker vi volontärer till vår stödchatt för vuxna, ungdomar och anhöriga.

Vi tror att du är en person som har ett genuint människointresse och gärna lyssnar på en medmänniska i behov av stöd, utan att döma. Kanske har du själv erfarenhet av övervikt eller obesitas/fetma och vill stötta andra? Det viktiga är att du tror på allas rätt till ett gott bemötande oavsett kroppsstorlek. Inför uppdraget behöver du inte ha tidigare kunskaper om övervikt och obesitas/fetma. Du kommer att få utbildning på detta område.

Vi erbjuder ett utvecklande uppdrag där du får göra skillnad för de människor som kontaktar oss. Du får utbildning inför uppdraget samt stöd i din roll som samtalsstödjare. Vi arrangerar även digitala volontärsträffar där du får möjlighet att träffa och lära känna andra volontärer.

Som samtalsstödjare arbetar du minst 2 chattpass à 2 timmar i månaden. Det finns möjlighet att ta fler chattpass om du vill. Du jobbar aldrig helt ensam, utan tillsammans med en annan volontär eller en samordnare. Vi har ännu inte beslutat om chattens öppettider, men vi kommer att ha öppet både dag- och kvällstid.

Är du intresserad av att bli samtalsstödjare? Skicka ett mail till ambassador@hobs.se och berätta lite om dig själv.