Ny forskning visar att föräldrar till barn med obesitas behöver hjälp att stötta barnet!

Publicerad 2019-12-05

Ny forskning visar att föräldrar till barn med övervikt eller fetma behöver hjälp för att stötta barnet på rätt sätt. Men att hjälpen kan vara svår att få och skuldkänslorna hos föräldrarna stora.

Vid Karolinska institutet, KI, pågår forskningsstudien Mer och Mindre. Där ingår föräldrar i ett program för att få kunskap om hur man hanterar ett hungrigt barn och konflikter kring mat samt få konkreta lösningar för en mer hälsosam vardag.

– Behandlingen behöver vara intensiv och det räcker med att träffa föräldrarna för att få en förändring av barnens viktutveckling, säger forskaren Anna Ek.

Effekterna av programmet har analyserats och resultaten visar att barn vars föräldrar deltog i föräldragruppen förbättrade sin viktstatus mer än barn som fick standardbehandling.

Vår generalsekreterare Jenny Vinglid deltar i inslaget och lyfter upp att vi måste flytta ansvaret från barnet till samhället och sluta lägga skulden på det enskilda barnet

Se hela inslag här 

Bli volontär hos oss

Publicerad 2019-12-05

Nu söker vi dig som tycker om att rita & måla och vill bidra till att vår hemsida blir mer personlig! Eller tycker du om att skriva debattartiklar, skapa inlägg eller arbeta med bild och text så borde du söka uppdraget för sociala medier!

Som volontär hos oss får du möjligheten att engagera dig på distans eller komma till vårt kontor i Malmö och utföra uppdraget. Du får möjlighet att bolla tankar och idéer med andra volontärer och blir en viktig del av vår verksamhet!

Kompetensutveckling för en jämlik vård!

Publicerad 2019-12-04

Här är teamet som arbetar på HOBS! Idag har vi jobbat med intern kompetensutveckling för att lära oss mer om medicinsk behandling av obesitas. Det är tyvärr få mediciner för obesitas som är subventionerade i Sverige idag. Vi hoppas såklart att fler medicinska behandlingar ska bli tillgängliga så att vården blir jämlik för alla. Det är inte pengarna i din ficka som ska avgöra om du får vård eller inte.

Delta i vårt webinarie om din eftervård!

Publicerad 2019-12-03

Webinarie imorgon 4/12 klockan 19:00-20:00 där det kommer diskuteras eftervård efter obesitaskirurgi (överviktsoperation).

Har du testat dina värden varje år?

Tar du dina vitaminer/mineraler varje dag?

Känner du att du fått tillräckligt med stöd innan och efter operation?

Vad kan bli bättre i eftervården?

Dessa är några av de frågor som kommer att diskuteras under webinariet.

Samtalskväll om eftervården

Publicerad 2019-11-29

Vi måste ses och prata om hur eftervården av obesitasoperationer kan bli bättre!
Enligt vår enkätundersökning har:
- 40% som svarat haft komplikationer efter sin operation
- 50% har inte blivit kallade av primärvården för uppföljning.

Hur har eftervården sett ut för dig?

Vi vill gärna ses över en fika och diskutera tankar, åsikter och idéer om just eftervården och hur den kan förbättras.

Kom och träffa oss tisdagen den 3/12 i Malmö klockan 18:00-19:30 för att dela med dig av dina erfarenheter.

Anmäl intresse här: https://forms.gle/Am3koNy6P7EkurV29

Tyvärr är vår lokal inte handikappsanpassad.

HOBS självstudier kurs Du och din hälsa

Publicerad 2019-11-28

Idag lanserar vi vår självstudiekurs som heter Du och din hälsa! Kursen riktar sig till dig som lever med övervikt eller obesitas och som vill hitta ett nytt och positivt förhållningssätt till dig själv och din hälsa.

Den består av 10 avsnitt som innehåller både film- och ljudmaterial som vägleder dig genom kursen. Du får också tillgång till ett självstudiematerial - där du svarar på frågor och anteckningar under kursens gång. Dessutom finns allt som sägs i video- och ljudklippen i textform längst bak i självstudiematerialet.

Du hittar kursen här 

Föreläsning på Vallaskolan i Sala

Publicerad 2019-11-28

Idag var vår Verksamhetsutvecklare Naggie i Sala på Vallaskolan och höll i 2 föreläsningar för 7e klassare. Hon berättade om sina erfarenheter kring viktstigmatisering och viktmobbning, men även om hur man kommer över det och lär sig om sitt självvärde.
Det blev intressanta samtal och diskussioner både med elever och pedagoger, bla om att älska sig själv, hur man tar hand om sin helhetshälsa och hur man bör uppskatta sig själv och hur vi kan bli bättre på att bemöta varandra med respekt oavsett storlek och hur vi ser ut.

"Är barn med fetma mindre värda?"

Publicerad 2019-11-26

"Det är alarmerande att det fortfarande finns områden i Sverige där sjukvården inte erbjuder behandling till barn som lider av fetma. Det skriver professor Claude Marcus och Jenny Vinglid, generalsekreterare för Riksförbundet Hobs."

Visste ni att var fjärde barnklinik i Sverige inte tar emot och behandlar barn med obesitas? Att obesitas hos barn inte behandlas i samma utsträckning som andra sjukdomar som drabbar barn är oacceptabelt!

Läs hela debattartikel om den bristfälliga barnobesitasvården i Sverige -. Läs den och öka din kunskap i denna viktiga fråga!

Möte med beslutsfattare!

Publicerad 2019-11-26

Veckans fokus har varit intressepolitiska frågor! Vår rapport En Tillräcklig och Jämlik Obesitasvård har uppmärksammats av politiker. Genom den har vi träffat riksdagspolitikern Ulrika Jörgensen från Moderaterna för att diskutera betydelsen av nationella riktlinjer för obesitasvården. Vi träffade även Christine Lorne, som är politiker i Stockholms Läns Landsting samt sjukvårdstalesperson för Centerpartiet i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Utöver det syns vi också i SvD Debatt med vår debattartikel om den bristfälliga barnobesitasvården i landet!

Alla har rätt till en tillräcklig och jämlik vård! Vi behöver nationella riktlinjer nu!

Länk till rapporten En Tillräcklig och Jämlik Obesitasvård: https://www.behandlaobesitas.nu/

HOBS sprids Internationellt

Publicerad 2019-11-23

Nu händer det saker! Har ni sett att vårt arbete uppmärksammas internationellt?!

Vi är oerhört glada över att EASO (European Association for the Study of Obesity) har publicerat en intervju de gjort med oss. I intervjun, som är på engelska, beskriver vi hur situationen för människor som lever med obesitas eller övervikt ser ut i Sverige idag. Vi berättar också hur vi arbetar med att motverka viktstigma och med att pusha för nationella riktlinjer för en jämlik vård för alla! Gå in och läs här