HOBS Möter Ata Ghaderi

Publicerad 2020-06-08

Om ni missade HOBS Möter  Ata Ghaderi kan ni se intervjun här. Ata arbetar som psykolog på Stockholms centrum för ätstörningar, Forsknings- och utvecklingsenheten. Han svarar bland annat på:

Vad är skillnaden mellan att överäta och hetsäta?
Hur vet jag att jag har en hetsätningsstörning?
Vad finns det för behandlingar mot hetsätningsstörning?
Hur kan självhjälp vid hetsätning se ut?


ST: Bild på Ata Ghaderi.

HOBS Möter Joanna Uddén Hemmingsson i ett COVID-19 special

Publicerad 2020-06-02

Ni kan nu lyssna på HOBS Möter Joanna Uddén Hemmingsson som är ordförande för SFO - Svensk förening för obesitasforskning och överläkare och verksamhetsansvarig för Obesitascentrum på Capio St Görans Sjukhus i Stockholm. Hon svarar bland annat på:

Varför är personer som lever med obesitas/fetma en riskgrupp? Vad händer i kroppen? Hjälper det om man tappar vikt och får ett lägre BMI? 

www.hobs.se/hobsmoter

Ny my story uppe

Publicerad 2020-06-01

Du har väl inte missat my story på hobs.se? 

Senaste i raden av My story är Lousie story om "Den där ständiga kampen"

Läs mer här

Förslag från Regeringen om ersättning för personer i riskgrupp

Publicerad 2020-05-28

Förbundet har sedan början av pandemin arbetat för att regeringen ska ge ersättning till personer som lever i riskgrupp BMI 35 och däröver i arbetsför ålder och med risk att drabbas extra hårt av covid-19.

Nu föreslår Regeringen en ersättning för personer i riskgrupper som inte kan arbeta hemifrån. Förslaget är att en förebyggande sjukpenning ska införas från den 1 juli, med en ersättning på 804:-/dag. Förslaget ska nu skickas ut på remiss.

10 grupper omfattas av förslaget, bland andra följande, enligt SVT:

Personer med diagnosen fetma och ett BMI på 40 och däröver.

Personer med en pågående eller nyligen avslutad cancerbehandling.

Personer med samtidig förekomst av mer än en av diagnoserna hjärt-kärlsjukdom, hypertoni, diabetes med komplikationer, kronisk njursjukdom och njursvikt eller kronisk leversjukdom.

Personer med kronisk lungsjukdom.

Personer med immunbristsjukdom.

Personer med genomgången organtransplantation.

Förbundet anser att det är viktigt att man inte enbart tittar på BMI 40 och däröver utan även ser lite till BMI 35 och däröver och i samband med en nedsatt fysisk hälsa. Vi ser även att det är viktigt att man redan nu inkluderar att även närstående ska få möjlighet att ta del av ersättning. Viktigt i den här processen är att hälso-sjukvården är informerade om hur de kan ta emot målgruppen som behöver ett läkarintyg. Enligt socialstyrelsen har man identifierat målgruppen med diagnosen Fetma (BMI 30 >) till uppskattningsvis 36 000 personer. Idag lever över 400 000 personer med ett BMI 35 och däröver.

Passa på och delta på webinarie där vår HOBS ambassadör Elsa delar med sig av sina förväntningar och erfarenheter kring obesitaskirurgi.

Publicerad 2020-05-27

I morgon, torsdag 2/5 kl 18:30 kan du lyssna på psykolog Marcus Lagerström och HOBS ambassadör Elsa som kommer prata om vad obesitaskirurgi "gör och inte gör". Det kommer pratas om förväntningar, förhållningssätt och erfarenheter. Gå in på www.gbobesitas.com för att se mer och för att anmäla dig. Föreläsning kommer ske via plattformen zoom och du kan vara med från din dator, smartphone eller surfplatta.

HOBS Möter Ximena Ramos Salas

Publicerad 2020-05-25

Vad är skillnaden mellan viktstigmatisering och viktdiskriminering? Hur ska en skola agera för att motverka viktmobbning? Vad händer med en person som viktstigmatiseras?

Detta och mycket annat berättar Ximena Ramos Salas om i HOBS Möter. Ximena arbetar med forskning för Obesity Canada och gästade HOBS Möter måndag 25 maj. Om du missade att vara med live eller är sugen på att se intervjun med Ximena så finns en inspelad version här.

Har du frågor till Ximena så är du varmt välkommen att ställa dessa. Skicka oss ett DM, eller skriv din fråga i kommentarsfältet, eller, om du vill vara anonym så maila din fråga till elsa.collvin@hobs.se så tar vi den vidare.

Ersättning till riskgrupper

Publicerad 2020-05-20

Varför dröjer regeringens besked till riskgrupper om ersättning för att stanna hemma från jobbet?
Många av oss inväntar regeringens beslut och direktiv vad gäller ersättning när man är i riskgrupp och vill undvika att utsättas för risk. Oron är stor samtidigt som många av oss är rädda om våra jobb.

I SVTs Agenda i söndags, 17/5, förklarar Socialminister Lena Hallengren några av orsakerna till att besked dröjer. Irene Wennebo, Generaldirektör för Medlingsinstitutet, tydliggör problematiken på ett riktigt bra sätt tycker vi.

Se inslaget i SVT Play här (spola fram till 37:45)

Vi fortsätter att vänta och agera.

HOBS Möter Anne Börjesson

Publicerad 2020-05-18

Idag träffar ni Anne Börjesson i HOBS Möter. Anne har i drygt 10 år arbetat som utvecklare på Kungsbacka Kommun för att sprida kunskap om och minska barnobesitas.

Tillsammans med barn och deras familjer, föreningsliv, vård, skola och företag har de hittat en modell för att hjälpa barn med obesitas. En unik modell som utgår från barnens behov och önskningar och som visat sig vara väldigt framgångsrik och uppskattad.

Hör henne berätta mer och ställ dina frågor i HOBS Möter på Måndag den 18 maj kl 12.00.

Varmt välkommen!

För att delta den 18/5 så ska du klicka in på Zoom-länken: https://us02web.zoom.us/j/85011851976

Deltar du via mobiltelefon/surfplatta behöver du ladda ner appen Zoom som du hittar där du brukar ladda ner appar till din iPhone eller Android. Du kommer inte synas eller höras per automatik i mötet. Vill du delta och säga hej efter intervjun så kommer vi öppna upp för detta. Vill du vara anonym ska du inte använda ditt riktiga namn när du skriver in användarnamn. Ditt användarnamn syns i sändningen.

Varför obesitas/fetma är en riskfaktor för svår COVID-19

Publicerad 2020-05-14

Vetenskapsradions Nyheter i Sveriges Radio tog igår, 13 maj, upp varför fetma är en riskfaktor för svår COVID-19. Vad är det som gör att fetma gör sjukdomen svårare?

I inslaget medverkar Joanna Uddén Hemmingsson, läkare och verksamhetsansvarig på Obesitascentrum vid St: Görans Sjukhus, Jenny Vinglid, generalsekreterare på HOBS och Josephine Reijs som ingår i riskgruppen.

Lyssna på inslaget i SRs app. Länken är:

https://sverigesradio.se/avsnitt/1499516

Var rädd om dig.