European obesity day hålls för nionde året den 18 maj.

Publicerad 2019-05-17

Sverige är bäst i den europeiska klassen.

Men det är inget att vara stolt över.

Varje dag kränks och diskrimineras personer som lever med obesitas/fetma i Sverige av politiker, läkare, grannar, butikspersonal, släktingar och vänner.

Obesitas är en kronisk sjukdom, men betraktas fortfarande – 2019 – främst som en brist på karaktär.

WHO, Världshälsoorganisationen, har erkänt obesitas som en kronisk sjukdom sedan tjugo år tillbaka. Även Socialstyrelsen definierar den på samma sätt.

Av de europeiska länderna är det bara Portugal, utöver Sverige, som följer WHO:s riktlinjer.

1 av 6 svenskar har den kroniska sjukdomen obesitas.

Av dessa är det endast 6 promille per år som får någon form av specialistbehandling.

Uppföljningen av eventuell behandling har stora brister.

Att leva med obesitas innebär fysiska påfrestningar och en förhöjd risk att drabbas av allvarliga följdsjukdomar. Men det är stigmat som brukar upplevas som det svåraste.

Personer som har obesitas vittnar om:

· Att de får viktråd och kommentarer av vårdpersonal när de söker för helt andra problem.

· Att de känner sig kontrollerade i livsmedelsbutiken över vad de lägger i sin varukorg.

· Att de får kommentarer och antydningar om att de är lata och dumma som inte förstår sitt eget bästa.

HOBS, Hälsa oberoende av storlek, är en patientorganisation som driver frågor för personer som lever med övervikt och obesitas.

· Ingen ska diskrimineras på grund av sin vikt.

· Obesitas är en kronisk sjukdom som kan och bör behandlas – alla har rätt till vård.

· Vården för obesitas måste få nationella riktlinjer.

HOBS vill också att vården tittar på eventuella bakomliggande faktorer om det är psykisk ohälsa eller andra sjukdomar som ligger bakom att patienten har obesitas. I de flesta fall är det enbart kirurgi som erbjuds. Uppföljningen av en sådan operation uppfattas ofta av patienten som otillräcklig.

Felaktig eller utebliven behandling är kostsamt för samhället. En utredning och ett genomtänkt vårdprogram utifrån patientens behov minskar det mänskliga lidandet. Stigmat det innebär att ha obesitas är mycket påtagligt i vårt moderna samhälle.

HOBS kräver att alla ska ha rätten till vård för ett hälsosammare liv och att ingen ska diskrimineras på grund av sin storlek.

Sverige har en skyldighet mot sina medborgare och här är också en chans att på allvar visa Europa och övriga världen att det med kunskap och välorganiserade vårdinsatser går att behandla en kronisk sjukdom som allt fler drabbas av.

SOS-Studiens deltagande på ECO2019 i Glasgow

Publicerad 2019-05-12

Här kommer några korta reflektioner från några av de svenska forskare som deltog på ECO2019 mötet i Glasgow.

-Patientorganisationernas närvaro var väldigt tydlig och ett uppskattat inslag i mötet. Många bra kommentarer på forskningen som presenterades kom från patientorganisationernas deltagare. För oss som inte träffar personer med fetma dagligen i vårt jobb så var detta en inspiration, källa till kunskap och påminnelse om betydelsen av vårt jobb.

- Det är tydligt att deltagarna på mötet accepterat att fetma är en sjukdom. Många beskrev det som att ”fetma är en kronisk recidiverande sjukdom”. Den stora frågan är dock hur man ska hitta vägar att sprida denna kunskap till fler, både inom vården och till samhället som helhet. Den nya datan från ACTION IO studien (Awareness, Care, and Treatment In Obesity MaNagement – an International Observation) tyder på att detta är en fråga som det måste jobbas mycket aktivt med i framtiden.

-Vi måste tänka på och tänka nytt om hur man ska designa framtidens behandlingar. Professor Lee Kaplan (USA) höll en lysande föreläsning om hur kroppens fysiologi motverkar alla försök till viktförändringar och det är först när vi förstår dessa system i detalj som verkligen effektiva (icke–kirurgiska) behandlingar med en långtidseffekt kan bli verklighet. Viktoperationer och de nya läkemedlen (GLP1 receptor agonister) påverkar dessa system, men vi har fortfarande mycket kvar att lära oss.

-Sammanfattningsvis belyser mötet den höga och breda aktivitet som råder inom detta forskningsfält men också hur svårbehandlad sjukdomen är och hur stort behovet av kunskapsspridning är.

Forskarna från SOS-studien

Över 12000 har nu ökat sin kunskap om övervikt och obesitas genom vårt utbildningsmaterial.

Publicerad 2019-05-12

Över 12000 har sökt och velat ökat sin kunskap om övervikt och obesitas. Över 1500 personer från främst elevhälsan, förskolan, rektorer samt folkhälsosamordnare har tagit del av våra utbildningar som är direkt framarbetade utifrån ungdomarnas och föräldrarnas önskemål om hur man ska bemöta målgruppen. Frågan man kanske ställer sig är, behövs verkligen det här? Denna kunskapen har man väl redan?

Nä detta är otroligt efterfrågat! Och det märker vi på den responsen vi fått på våra utskick.
”Så otroligt bra att ni tar fram detta, vi famlar i mörker”
Äntligen ett bra material där ni tydligt lyfter fram exempel som vi möter i vår arbetssituation”
Men även
”Tack för materialet, men det här problemet har vi inte på vår skola”
"Tack för att ni informerar oss men vi har inte feta barn hos oss som mår dåligt”

Vi har idag tack vare finansiering från Arvsfonden nått ut till 11 av 21 län i Sverige! Vi jobbar för fullt på att nå ut till alla!

Ni får naturligtvis hjälpa oss att sprida målgruppens budskap om hur man vill bli bemött!

HOBS Stockholmslän erbjuder Yoga på Stol

Publicerad 2019-05-03

Välkommen på workshop med där vi går igenom yoga och andningens grunder och vikten av återhämtning. Inga förkunskaper i yoga eller andning behövs. Vi avslutar med en kopp yogi-the.

Yoga på stol är en yogaform för alla med fokus på det som fungerar och det vi kan göra!
Yoga på stol baseras på kundaliniyoga och medicinsk yoga. Yogan innehåller anpassade övningar och många alternativ och syftar till att bevara hälsa och balans.
Workshoppen leds av Karolina Palmberg, yogalärare, beteendevetare och coach.

I Karolinas workshop ingår:
• Genomgång av olika hjälpsamma meditationer och andningsövningar.
• Tricks och tips för ett hållbart hälsosamt liv.
• Hjärnan – hur olika reagerar den på stress och i lugn och ro.
• Självmedkänsla att hålla fokus och koncentration med hjälp av stressreducerande yoga övningar
• Gott om tid för frågor och funderingar.

Alla är välkomna, inga förkunskaper i yoga eller andning behövs.

Tid: lördagen 25 maj 2019 kl. 11.30–13.30
Plats: Sankt Göransgatan 82, Stockholm
Pris: 50 kronor för medlem i HOBS 50 kronor, övriga 200 kronor.
Anmälan: till katarina.helander@hobs.se

Stol finns – ta med egen filt/sjal och tekopp!
Mer information om Karolina Palmberg hittar du här:
www.karolinapalmberg.se

Dela din historia

Publicerad 2019-05-02

Vi tror på att dela våra historier för att skapa förståelse och kunskap.
Vi har djup beundran för de som vågar dela med sig av sig själva, även de tuffa bitarna. Victor hör verkligen till dem som vågar göra sin röst hörd och stå upp för sig själv och andra. Den 3’e inspelningsdagen är avslutad och Victors ord kommer inspirera och influera många. TACK för att du finns och för din medverkan Victor. 

Dagens team bestod av:
Framför kameran: @victorvonschirach
Bakom Kameran: @photogenic_byalex
Ljudtekniker: @balderlindbergroug
Möjligt tack vare: @arvsfonden

 

Vill du bli HOBS- moderator?

Publicerad 2019-04-27


Är du bra på att diskutera? Gillar du att prata med andra och hålla koll på läget? Få chansen att utöka ditt CV med ett volontärt arbete? I så fall är du perfekt för att bli en HOBS moderator.

Vad gör en HOBS-moderator?
Som HOBS-moderator stöttar du hemifrån framför din data eller mobil tillsammans med andra moderatorer som hjälper till att hålla igång diskussionerna och ser till att det inte förekommer någon form av kränkning i flödet på forumet. Du har en övergripande koll på vad som skrivs i flödet och stöttar och peppar andra att vara delaktiga.

Vad får jag?
Som HOBS-moderator får du möjlighet att få kunskap om hur en agerar moderator. Du får möjligheten att via länk träffa andra engagerade moderatorer. Vi ger dig möjligheten att utvecklas som individ och i team och du får chansen att utöka ditt CV. moderator är volontärt arbete.

Jag vill bli HOBS-moderator!
Om du är intresserad av att bli moderator, skriv till Cassandra.saaf@hobs.se och namnge mejlet med ”moderator” så återkommer vi till dig med mer information.

Ni har väl inte missat vår UngdomsZon!

Publicerad 2019-04-27

Med medel från Arvsfonden har vi möjlighet att erbjuda vår Ungdomszonen. Den finns till för dig som har övervikt och obesitas/fetma. Hos oss kan du få kunskap om vad obesitas/fetma är, få stöd och stödja andra ungdomar och bli peppad när du känner dig glad och få stöttning när du känner dig nere. Vi är många och vi vill driva din åsikt framåt! Hos oss är alla tankar, idéer och funderingar välkomna. Klicka här så kommer du till zonen. 

Kommande film...

Publicerad 2019-04-18

Nyligen började vi inspelningen av en film som kan komma att bli den första av sitt slag
Första inspelningsdagen träffade vi den internationellt kända Dr. Ximena Ramos Salas som mötte oss i Malmö och briljerade med sina djupa kunskaper om Stigma och fördomar.

Andra inspelningsdagen mötte vi den mycket begåvade kirurgen Torsten Olbers som välkomnade oss med öppna armar till sitt soliga Göteborg.
Efter mycket skratt och viktiga diskussioner om bland annat stigmat runt fetmakirurgi lämnade vi åter Göteborg med känsla av hopp och kärlek.

Flera mänskliga möten står på tur och dessa röster kommer göra skillnad. Stort tack till alla inblandade och vi hoppas att ni som läser ser lika mycket fram emot filmen som vi gör!

På HOBS initiativ står Alexander Uddén bakom produktion, Victor Von Schirach kommer också bidra till manuset och dela sin egen historia i filmen och delar med sig av sin expertis och sitt kontaktnät. Victor ledde oss till Simon Danielsson som hittills spelat in allt ljud och kommer hjälpa till att ljudsätta den färdiga filmen.

Filmen är möjlig tack vare Arvsfonden

Stockholms läns landsting erbjuder stöd till dig som genomgått fetmakirurgi

Publicerad 2019-04-02

Att genomgå fetmakirurgi kan innebära en stor omställning i det fortsatta livet. När det har gått en tid efter operationen kan motivationen minska och det kan kännas svårt att behålla de nya levnadsvanorna. Därför erbjuder vi en gruppbehandling för dig som önskar stöd att behålla hälsosamma levnadsvanor.

Gruppbehandlingen vänder sig till dig som

  • Önskar stöd för att behålla hälsosamma levnadsvanor.
  • Genomgått fetmakirurgi för mer än 6 månader sen, det kan ha gått flera år sen operationen.

Du hittar mer information och kontaktuppgifter här 

Föreläsning Fetma - sjukdom eller karaktärsbrist?

Publicerad 2019-03-29

Vilken eftermiddag...

I onsdags hölls den öppna föreläsningen med provocerande namn:

"FETMA- Sjukdom eller karaktärsbrist"

på Capio Sankt Görans Sjukhus i Stockholm. Överläkare och övervikts experten Joanna Uddén Hemmingsson berättade om alla de psykologiska och genetiska faktorer som kan ligga bakom en människas obesitas/fetma och tog hål på de ovetenskapliga, medicinska myter som kan uttryckas av personer som saknar kunskapen.

Vem som helst kan drabbas av fetma och de flesta gånger står det utom vår kontroll 🌱

Vår generalsekreterare Jenny Vinglid knöt ihop föreläsningen genom att återberätta vissa av de historier som delats inom patientgruppen. Den som fått ett otrevligt och dömande bemötande när hon sökt vård, Den som fått utstå dömande blickar i klädbutiken och den som blivit nekad ett jobb, bara på grund av sin övervikt.
Efter föreläsningen var i alla fall alla överens om att fetma är en sjukdom och den insikten är ett viktigt steg mot avstigmastiseringen av övervikt 💖

Stort tack till alla som var med på föreläsningen och delaktiga i diskussionerna. Tack till Niklas Heijbel, överläkare och kirurg som också var med och svarade på frågor!