Har du missat vårens/sommarens HOBS Möter?

Publicerad 2020-08-04

Har du missat vårens/sommarens HOBS Möter?
Alla avsnitt finns att se på vår hemsida. Vi intervjuar läkare, forskare, privatpersoner om ämnen som rör övervikt/obesitas. Vi pratar viktstigmatisering, övervikts/obesitasbehandling, orsaker bakom övervikt/obesitas med mera. Sprid gärna!
Här hittar du alla HOBS Möter: www.hobs.se/hobsmoter
Goda nyheter! HOBS Möter kommer tillbaka till hösten. Har du förslag på någon som du skulle vilja att vi intervjuar? Vilka ämnen är du intresserad av? Om du har idéer, tankar, förslag till HOBS Möter så skicka gärna ett mail till elsa.collvin@hobs.se.

Öka din kunskap!

Publicerad 2020-08-04

Att sprida kunskap kring den kroniska sjukdomen obesitas är HOBS största uppdrag.
Vi arbetar dagligen med att samordna och sprida kunskap. Med kunskap och erfarenheter från patienter, vårdgivare, profession, forskare, anhöriga och personliga berättelser kan vi bidra till att minimera stigmatisering och diskriminering.
Du kan på vår hemsida titta på informationsfilmer kring sjukdomen obesitas och viktstigmatisering. Här hittar du våra kunskapsfilmer: https://www.hobs.se/okadinkunskap
Har du lärt dig något nytt? Vidga dina vyer och dela gärna detta inlägg!
ST: Illustration av kvinna som spelar tennis.

HOBS Träffas

Publicerad 2020-08-03

HOBS Träffas är en trygg plats för dig som genomgått en magsäcksoperation eller som ska bli opererad. Oavsett var i Sverige du bor så kan du vara med och delta i någon av våra HOBS Träffas-grupper. Vi kommer mestadels träffas digitalt, men, när COVID-19 är mer under kontroll, hoppas vi även få till fysiska möten för de som kan och vill.
Nästa möte är på måndag 10/8 kl 18.00. Mötet sker via länk på zoom. Vill du vara med så mailar du Elsa och Kim på ambassador@hobs.se, skriv gärna HOBS Träffas i ämnesraden. När du mailat får du en inbjudan och länk till zoom-mötet.
Vi planerar att samlas i grupper där vi max är 10 personer per grupp och träffas cirka en gång per månad. Här pratar vi om allt, högt och lågt. Livet innan och efter operation. Allt det som fungerat bra och det som fungerat mindre bra. Vi vill gärna få till återkommande grupper där vi kan lära känna varandra och känna oss trygga med att dela med av oss som vi tycker är viktigt. Att ge och få stöttning!
Det är HOBS ambassadör Kim som håller i dessa möten och Elsa på HOBS är med och "side-kickar". Frågor som kommer upp under möten kan vi skicka vidare till experter inom områden, tex dietist, läkare och psykolog.
Varmt välkommen till HOBS Träffas!
[ST: Blommor i olika färger mot en vit bakgrund.]

HOBS möter Torsten Olbers

Publicerad 2020-07-09

HOBS MÖTER
På måndag 13 juli kl 12.00 får du träffa Torsten Olbers i HOBS Möter. Torsten Olbers är professor, överläkare och kirurg inom obesitaskirurgi och en av Sveriges främsta kirurger i området. I denna något längre HOBS Möter svarar Torsten bland annat på frågorna:
 
Vilka typer av obesitaskirurgi finns i Sverige idag?
Vad är skillnaden på en gastric bypass och en gastric sleeve?
Vad finns det för risker och komplikationer med obesitaskirurgi?
 
Intervjun med Torsten är förinspelad men har du frågor att ställa till honom så hör av dig till oss så tar vi dom vidare till honom. Du kan ställa din fråga här i kommentarsfältet, skicka ett DM eller om du vill vara anonym, maila din fråga till elsa.collvin@hobs.se
 
Plats: via zoom
Tid: måndag 13/7 kl 12.00-13.15
 
Varmt välkommen!
 
För att delta så ska du klicka in på Zoom-länken: https://us02web.zoom.us/j/82888605503
 
Deltar du via mobiltelefon/surfplatta behöver du ladda ner appen Zoom som du hittar där du brukar ladda ner appar till din iPhone eller Android. Du kommer inte synas eller höras per automatik i mötet. Vill du delta och säga hej efter intervjun så kommer vi öppna upp för detta. Vill du vara anonym ska du inte använda ditt riktiga namn när du skriver in användarnamn. Ditt användarnamn syns i sändningen.

Gör vår enkätundersökning!

Publicerad 2020-07-09

Är du ungdom och lever med övervikt eller obesitas/fetma eller har du anhöriga som lever med obesitas/fetma? I så fall får du gärna besvara denna enkät som kommer vara till underlag för att utveckla vår verksamhet. Enkäten tar endast några minuter att besvara och du är helt anonym. Frågorna gäller aktiviteter och chatt möjligheter. Om du har några frågor gällande enkäten maila: cassandra.saaf@hobs.se . Tack för du tar dig tiden att besvara våra frågor.

Besvara enkäten här: https://forms.gle/D7ihHF2xrzq3m2mYA

Eller gå in på: hobs.se/ungdomszon

Sprid gärna enkäten vidare i ditt nätverk så vi når så många som möjligt! 

Inblick av sammanställningen

Publicerad 2020-07-08

Nu dröjer det inte länge innan vi kommer publicera sammanställningen av enkätundersökningen och djupintevjuerna för personer som genomgått en obesitasoperation. Vi är så tacksamma för er som valde att besvara vår undersökning!

Redan nu får ni en liten inblick av sammanställningen. Patienter fick besvara frågan: "Hur har du upplevt att det varit att hantera följande efter att genomgått en obesitasoperation”: 424 st besvarade frågan som uppgav att det som upplevdes som mest utmanande var självbilden och nya kost och matvanor, medans relationer och vitamin och mineraltillskott var minst utmanande. Att självbilden varit den mest utmanande, med 53% tyder på att de krävs mer information och mer samtal om vilka känslor som kan uppkomma efter en obesitasoperation, men framförallt att det erbjuds möjlighet att samtala och få stöd. Vi vill redan nu tipsa om vårt forum för obesitasoperationer där du kan ställa frågor, få stöd och stötta andra. Forum: https://www.hobs.se/zone/operationsforum

Vår nästa Ambassadör?

Publicerad 2020-07-07

Vi på HOBS brinner för att motverka viktstigma, minimera fördomar mot de som lever med övervikt och obesitas och att sprida kunskap om den kroniska sjukdomen obesitas.
HOBS är ett ideellt riksförbund som kämpar för att få till nationella riktlinjer inom vården och allas rätt till en jämlik vård. Vi behöver fler ambassadörer som kan vara med i vårt viktiga arbete. Kanske du har idéer och erfarenhet som du vill dela med dig av?
Oavsett om du vill vara med som ambassadör för HOBS eller ej så kan du ta del av vår ambassadörsutbildning. Här kan du lära dig mer om HOBS, om övervikt och obesitas. Helt gratis och digitalt. Du hittar utbildningen här:
Är du intresserad av att bli ambassadör för HOBS eller ta del av vår ambassadörsutbildning? Skicka iväg ett mail till ambassador@hobs.se
"Själva kan vi göra så lite, tillsammans kan vi göra så mycket." Helen Keller

HOBS Möter Matilda

Publicerad 2020-07-06

Missade du dagens HOBS Möter med Mathilda Eriksson Cronzell? Du kan nu titta på den inne på https://www.hobs.se/zone/hobs-moter där du också hittar inslaget om HOBS ungdomsprojekt som vår verksamhetsutvecklare Cassandra berättar om HOBS olika ungdomsprojekt.

HOBS möter Lovisa Sjögren

Publicerad 2020-06-26

Hej i sommarvärmen!

På måndag 29 juni kl 12.00 får du träffa Lovisa Sjögren i HOBS Möter. Lovisa Sjögren är barnläkare och forskare inom obesitas i Västra Götalandsregionen och region Halland. Hör henne berätta om behandling av barnobesitas och sitt arbete med Friskvårdsgrupperna i Region Halland. Hon svarar bland annat på frågor som:

Barnobesitas, hur ser det ut i Sverige idag?
Hur vet jag om mitt barn har obesitas?
Vilka behandlingar finns? Vilken hjälp kan mitt barn få?

Intervjun med Lovisa är förinspelad men har du frågor att ställa till henne så hör av dig till oss så tar vi dom vidare till henne. Du kan ställa din fråga här i kommentarsfältet, skicka oss ett DM eller om du vill vara anonym, maila din fråga till elsa.collvin@hobs.se

Plats: via zoom
Tid: måndag 29/6 kl 12.00

Varmt välkommen!

För att delta så ska du klicka in på Zoom-länken: https://us02web.zoom.us/j/89816204036

Deltar du via mobiltelefon/surfplatta behöver du ladda ner appen Zoom som du hittar där du brukar ladda ner appar till din iPhone eller Android. Du kommer inte synas eller höras per automatik i mötet. Vill du delta och säga hej efter intervjun så kommer vi öppna upp för detta. Vill du vara anonym ska du inte använda ditt riktiga namn när du skriver in användarnamn. Ditt användarnamn syns i sändningen.

ST: Bild på Lovisa Sjögren

Riksdagen sa ja till regeringens förslag

Publicerad 2020-06-24

Idag sa Riksdagen ja till regeringens förslag om en budget som bland annat omfattar ersättning till riskgrupper för COVID-19.

Så här ser ersättningen ut:

- Du kan som mest få 804 kr per dag under 90 dagar i förebyggande sjukpenning. Du kommer kunna få denna ersättning mellan 1 juli till slutet av september.

- Exakt vilka riskgrupper som omfattas är ännu inte klart. Vi inväntar besked som görs utifrån underlag från Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten.

- Även anhöriga till personer som tillhör riskgrupp ska kunna få ersättning. Det krävs att man lever i samma hushåll och har ett vanligt arbete som ej kan skötas på distans.

Ännu så länge inga direktiv om hur du går tillväga för att få din sjukpenning men vi håller dig uppdaterad.

Läs mer här