Personer som lever med BMI 40 och däröver har nu Socialstyrelsen identifierat som riskgrupp.

Publicerad 2020-04-17

Personer som lever med BMI 40 och däröver har nu Socialstyrelsen identifierat som riskgrupp.

Socialstyrelsen har i uppdrag från regeringen gjort en utredning där man har Identifierat riskgrupper som löper störst risk att drabbas av ett särskilt allvarligt sjukdomsförlopp vid insjuknande i COVID-19.

En av dessa åtta mest utsatta riskgrupper är personer som lever med BMI 40 och däröver.

Läs mer här 

Experterna har besvarat era frågor.

Publicerad 2020-04-16

Våra experter har nu börjat besvara era frågor som ni skickat in till oss om att leva med övervikt eller obesitas/fetma i relation till COVID-19. Vi har fått in ett stort antal frågor! Om du har några funderingar så skicka en fråga anonymt till oss så ställs din fråga till våra experter. Ingen fråga är för liten eller för stor. Ni hittar nu deras svar under "Frågor och svar" här: www.hobs.se/fragasvar

Kajsa Järvholm, psykolog, Skånes Universitetssjukhus svarar på frågor om mental hälsa.
Lua Dandara Rangel, dietist, Skånes Universitetssjukhus, svarar på frågor om kost.
Carl Magnus Brodén, läkare/verksamhetschef, GB Obesitas Malmö, svarar på frågor om obesitasoperationer/ viktminskningsoperation och medicinsk behandling.

Tack till talangfulla Linnéa Stenberg som skapat bilden. Ni hittar hennes andra bilder på instagram @linneastenbeerg

(ST: en illustration med 3 personer med röda tröjor och en person klädd i läkaruniform)

COVID- 19 och övervikt och obesitas/fetma

Publicerad 2020-04-11

COVID-19 har drabbat hela vårt samhälle. Hur den aktuella situationen ser ut globalt och i Sverige förändras hela tiden. Vi finns här för att ge dig stöd i en orolig tid som kan gälla din fysiska och mentala hälsa. Följ våra uppdateringar om COVID - 19 och övervikt och obesitas/fetma på www.hobs.se/covid19 

Vi står hela tiden i kontakt med våra experter inom övervikt och obesitas/fetma och du har nu möjlighet att ställa dina frågor till våra expert. www.hobs.se/fragaexpert

Följ oss gärna på social medier. 

Påskhälsning

Publicerad 2020-04-11

Vi lever just nu i en orolig tid där många av våra medlemmar och följare är svårt drabbade av Corona. Vi vet att det även är extra svårt att under en helg som påsk som för många är förknippade med sociala aktiviteter att hålla social distans. Men vi uppmanar er att verkligen försöka hålla distans och följa folkhälsomyndighetens rekommendationer. Förbundsstyrelsen och HOBS kansli vill skicka en varm påsk hälsning till er alla och uppmana till att inte resa och håll social distans.

Sittyoga online

Publicerad 2020-04-08

I en tid då alla är rekommenderade att hålla social distans och en del sitter i självkarantän är det viktigt att försöka röra lite på sig. Yoga är en fantastisk form för att finna balans mellan kropp och själ. Vi vill gärna köra lite yoga med dig och Elsa på HOBS kommer instruera en enkel sittyoga som pågår cirka 45 minuter.

Sittyoga passar alla kroppar och allt du behöver är bekväma kläder och en stol samt en dator, surfplatta eller telefon att kolla på. Du behöver inte ha någon som helst erfarenhet av yoga. Övningarna kommer utföras sittandes på en stol. Sittyoga med Elsa är kostnadsfritt.

Tid: torsdag 16 april kl 19:00

Plats: via videolänk.

Föranmälan krävs: maila oss på ambassador@hobs.se om du vill vara med. Strax innan vi kör igång mailar vi dig en länk för att få tillgång till klassen.

Nu erbjuder vi dig digitalt stöd!

Publicerad 2020-04-06

Känner du dig orolig eller behöver någon att prata med? Då finns vi här för dig!
Vi på HOBS har märkt att många patienter som ska genomgå behandling/obesitasoperation inom en snart framtid antingen fått dessa avbokade eller framskjutna på grund av den rådande pandemin, Covid- 19.
Vi erbjuder dig som är i behov av stöd en plats att dela dina tankar med andra.
Har du fått din operation avbokad, uppskjuten eller har du andra funderingar kring obesitasoperationer?

Då är du varmt välkommen till vårt digitala möte ‪den 15/4‬ där du får möjligheten att prata med andra patienter och oss från HOBS.
Onsdagen den 15e april ‪klockan 18:30-19:30‬. Det är begränsat antal platser. Vill du delta i mötet och få stöttning men också stötta andra?

Skriv till oss på mail: ‪naghmeh.ghanbar@hobs.se‬

Du kommer att få en länk skickad till dig av oss när mötet väl kommer sättas igång, där du enbart behöver klicka in dig till det digitala mötet för att delta.

[ST: en bild med texten ”Vi erbjuder dig stöd!”].

Pep rapporten 2020

Publicerad 2020-03-31

”Har alla barn samma förutsättningar för god hälsa” -Generation Pep
Idag släpper Generation Pep sin undersökning av barn och ungas hälsovanor i Sverige. Rapporten visar bl.a. att färre tjejer rör sig än killar, unga äter för lite grönsaker och den rekommenderade fysiska aktiviteten uppnår endast 2 av 10 barn.

Alla barn har rätt till en god hälsa, men får vi alla samma förutsättningar? Vi som patientorganisation arbetar för att alla oberoende av storlek ska få tillgång till en god hälsa och en jämlik hälsostart i livet.
Ta del av hela rapporten på generationpep.se där ni även hittar vårt utbildningsmaterial för att bla öka din kunskap om övervikt och obesitas.

75 anmälda till Fokusgruppen!

Publicerad 2020-03-31

Vi sitter för fullt och sammanställer enkätundersökningen kring eftervården vid obesitasoperationer. Efter att vi fick in över 1200 svar, resulterade det i en mer omfattande enkätundersökning med nästan 500 svarande & tio djupintervjuer så sitter vi nu och sammanställer era upplevelser så att vi tillsammans kan förbättra vården.

Vi är så tacksamma att så många tagit sig tiden att svara på våra frågor. Det är era erfarenheter som gör att vi kan påverka vården till det bättre. Nu har 75 personer redan anmält sig för att vidare delta i vår fokusgrupp och vi vill bli fler!
Vill du också vara med och ge feedback kring vårt arbete mot en mer patientcentrerad vård? Som aktiv i vår fokusgrupp delar du med dig av dina erfarenheter och får tycka till om vilka ämnen som bör belysas. Anmäl dig via formuläret nedan så får du tycka till om eftervården kring obesitasoperationer! Vi ser fram emot ditt engagemang! 🎉

Formulär : https://forms.gle/CWsGdokoxZssKNhB8

[ST: 4personer sitter runt ett bord , ett stort fönster syns i bakgrunden].

Vill du producera bilder till våran hemsida, då kan du göra som vår volontär Dunya Kerman!

Publicerad 2020-03-28

Vill du producera bilder till våran hemsida, då kan du göra som vår volontär Dunya Kermanj ! 😀
För att vår ungdomssida ska bli mer personlig och fylld med uttryck, så behöver vi din hjälp. Vill du testa på att rita för hand eller ritar du i wordpress? Oavsett vill vi gärna få ta del av dina bilder. Vårt mål är att kunna bidra med alldagliga, coola, nördiga bilder på personer som lever med större kroppar. Genom att öka representationen av större kroppar kan vi göra att fler känner tillhörighet och avdramatisera kroppar som bryter mot normen. Vill du vara med och öka representationen maila info@hobs.se

Så tusen tack till vår volontär Dunja som skapat dessa fantastiska bilder!

Här hittar ni Dunya Kermanjs andra bilder
Portfolio: https://dunyakermanjportfolio.wordpress.com/
Sociala medier: https://www.linkedin.com/in/dunya-kermanj-4485b3164/
https://www.instagram.com/designbydunya/?hl=sv

[ST: kvinna speglar sig | kvinna lyssnar på musik ]