Är du orolig över COVID-19 i relation till övervikt och obesitas och har frågor till våra experter?

Publicerad 2020-06-11

Är du orolig över COVID-19 i relation till övervikt och obesitas och har frågor till våra experter?

Gå in på HOBS: www.hobs.se/covid19 och ställ dina frågor under Frågor och svar så tar vi dom vidare till våra experter. Du kan även skicka din fråga här som ett DM eller om du vill skriva ut den i kommentarsfältet så skickar vi den vidare. Vill du prata med oss så skicka ett mail till info@hobs.se så bestämmer vi en tid för ett stöttande telefonsamtal.

Våra experter är:
Kajsa Järvholm, psykolog Skånes Universitetssjukhus

Ylva Trolle Lagerros, överläkare på Överviktscentrum i Stockholm

Jovanna Dahlgren, överläkare Drottning Silvias Barn och Ungdomssjukhus och professor i pediatrisk endokrinologi vid Sahlgrenska Akademin, Göteborg

Lua Dandara Rangel, dietist Skånes Universitetssjukhus

Ata Ghaderi, psykolog Stockholms centrum för ätstörningar Forsknings- och utvecklingsenheten

Joanna Uddén Hemmingsson, ordförande i SFO, Svensk förening för obesitas forskning och överläkare och verksamhetsansvarig på obesitascentrum Capio St Görans sjukhus

Carl Magnus Brodén, läkare och verksamhetschef GB Obesitas Malmö

Ta hand om dig och fortsätt att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer.

[ST: en illustration med 3 personer med röda tröjor och en person klädd i läkaruniform]

Illustration av: Linnéa Stenberg @linneastenbeerg

Missa inte dagens digitala stödmöte.

Publicerad 2020-06-10

Idag är det säsongens sista möte!

Står du inför en obesitasoperation?
Har du tankar eller funderingar kring det?
Känner du dig orolig eller behöver någon att prata med?
Vill du vara med i samtalet och kanske stötta?
Eller vill du bara delta för att lyssna på andra?
Vilka frågor skulle du vilja att vi tog upp?

Då finns vi här för dig.

Vi erbjuder dig som är i behov av stöd en plats att dela dina tankar med andra.

Då är du varmt välkommen till vårt digitala möte ‪ikväll 17:00-18:00 där du får möjligheten att prata med andra patienter och oss från HOBS.

Idag onsdag 10/6
Klockan 17:00-18:00

Det är begränsat antal platser.

Vill du delta i mötet och få stöttning men också stötta andra?
Skriv till oss på antingen -
Mail: ‪naghmeh.ghanbar@hobs.se‬

Du kommer att få en länk skickad till dig av oss när mötet väl kommer sättas igång, där du enbart behöver klicka in dig till det digitala mötet för att delta.

My story, dela dina erfarenhet

Publicerad 2020-06-09

Lever du med övervikt eller obesitas/fetma och vill berätta din story?
Som patientorganisation vill vi sprida din erfarenhet för att öka kunskapen om övervikt och obesitas/fetma.Du kan berätta om:
 
- din uppväxt
- din omgivning
- olika aktiviteter du tycker om att göra
- något du varit med om
- att du älskar din kropp
- hur du blivit bemött i vårdsammanhang
- vad viktstigmatisering gör med ens mående
 
Kanske har du något helt annat som vi inte tänkt på som du vill dela med dig av. Kommentera gärna nedan tips på ämnen som en kan ta upp eller tagga in någon vars berättelse vi borde dela. Oavsett om det är positiva eller negativa erfarenheter så vill vi få ta del av din berättelse eller dina reflektioner.
 
 
[ST: Kvinna sitter framför en laptop ].

HOBS Möter Ata Ghaderi

Publicerad 2020-06-08

Om ni missade HOBS Möter  Ata Ghaderi kan ni se intervjun här. Ata arbetar som psykolog på Stockholms centrum för ätstörningar, Forsknings- och utvecklingsenheten. Han svarar bland annat på:

Vad är skillnaden mellan att överäta och hetsäta?
Hur vet jag att jag har en hetsätningsstörning?
Vad finns det för behandlingar mot hetsätningsstörning?
Hur kan självhjälp vid hetsätning se ut?


ST: Bild på Ata Ghaderi.

HOBS Möter Joanna Uddén Hemmingsson i ett COVID-19 special

Publicerad 2020-06-02

Ni kan nu lyssna på HOBS Möter Joanna Uddén Hemmingsson som är ordförande för SFO - Svensk förening för obesitasforskning och överläkare och verksamhetsansvarig för Obesitascentrum på Capio St Görans Sjukhus i Stockholm. Hon svarar bland annat på:

Varför är personer som lever med obesitas/fetma en riskgrupp? Vad händer i kroppen? Hjälper det om man tappar vikt och får ett lägre BMI? 

www.hobs.se/hobsmoter

Ny my story uppe

Publicerad 2020-06-01

Du har väl inte missat my story på hobs.se? 

Senaste i raden av My story är Lousie story om "Den där ständiga kampen"

Läs mer här

Förslag från Regeringen om ersättning för personer i riskgrupp

Publicerad 2020-05-28

Förbundet har sedan början av pandemin arbetat för att regeringen ska ge ersättning till personer som lever i riskgrupp BMI 35 och däröver i arbetsför ålder och med risk att drabbas extra hårt av covid-19.

Nu föreslår Regeringen en ersättning för personer i riskgrupper som inte kan arbeta hemifrån. Förslaget är att en förebyggande sjukpenning ska införas från den 1 juli, med en ersättning på 804:-/dag. Förslaget ska nu skickas ut på remiss.

10 grupper omfattas av förslaget, bland andra följande, enligt SVT:

Personer med diagnosen fetma och ett BMI på 40 och däröver.

Personer med en pågående eller nyligen avslutad cancerbehandling.

Personer med samtidig förekomst av mer än en av diagnoserna hjärt-kärlsjukdom, hypertoni, diabetes med komplikationer, kronisk njursjukdom och njursvikt eller kronisk leversjukdom.

Personer med kronisk lungsjukdom.

Personer med immunbristsjukdom.

Personer med genomgången organtransplantation.

Förbundet anser att det är viktigt att man inte enbart tittar på BMI 40 och däröver utan även ser lite till BMI 35 och däröver och i samband med en nedsatt fysisk hälsa. Vi ser även att det är viktigt att man redan nu inkluderar att även närstående ska få möjlighet att ta del av ersättning. Viktigt i den här processen är att hälso-sjukvården är informerade om hur de kan ta emot målgruppen som behöver ett läkarintyg. Enligt socialstyrelsen har man identifierat målgruppen med diagnosen Fetma (BMI 30 >) till uppskattningsvis 36 000 personer. Idag lever över 400 000 personer med ett BMI 35 och däröver.

Passa på och delta på webinarie där vår HOBS ambassadör Elsa delar med sig av sina förväntningar och erfarenheter kring obesitaskirurgi.

Publicerad 2020-05-27

I morgon, torsdag 2/5 kl 18:30 kan du lyssna på psykolog Marcus Lagerström och HOBS ambassadör Elsa som kommer prata om vad obesitaskirurgi "gör och inte gör". Det kommer pratas om förväntningar, förhållningssätt och erfarenheter. Gå in på www.gbobesitas.com för att se mer och för att anmäla dig. Föreläsning kommer ske via plattformen zoom och du kan vara med från din dator, smartphone eller surfplatta.

HOBS Möter Ximena Ramos Salas

Publicerad 2020-05-25

Vad är skillnaden mellan viktstigmatisering och viktdiskriminering? Hur ska en skola agera för att motverka viktmobbning? Vad händer med en person som viktstigmatiseras?

Detta och mycket annat berättar Ximena Ramos Salas om i HOBS Möter. Ximena arbetar med forskning för Obesity Canada och gästade HOBS Möter måndag 25 maj. Om du missade att vara med live eller är sugen på att se intervjun med Ximena så finns en inspelad version här.

Har du frågor till Ximena så är du varmt välkommen att ställa dessa. Skicka oss ett DM, eller skriv din fråga i kommentarsfältet, eller, om du vill vara anonym så maila din fråga till elsa.collvin@hobs.se så tar vi den vidare.