Var med och bidra med din erfarenhet i vår fokus grupp!

Publicerad 2020-08-26

Har du gått igenom en obesitasoperation? Ska du opereras? Har du opererats och upplevt komplikationer? Då är du rätt person för HOBS OP-fokusgrupp!
 
Vi söker frivilliga som kan se över den kunskap vi samlat ihop kring operationer. Vi vill öka och sprida kunskap om vad det kan innebära att vara opererad. Vad är bra på att ha koll på? Vilka komplikationer kan uppstå? Vad ska vi belysa mer och få vårdgivare att förstå?
 
Vill du vara med i vår OP Fokusgrupp? Är du intresserad att veta mer? Maila elsa.collvin@hobs.se.
 
Vi ser fram emot att höra ifrån dig!
 
ST: bild på en dator, en datormus, ett par glasögon och två händer på tangentbordet.

Vi lyfter er fråga i Regional processteam i Västra Götaland

Publicerad 2020-08-25

I dag är HOBS i Göteborg och medverkar på mötet om Ohälsosam vikt hos barn med Regional Processteam (RPT) Västra Götaland!
Syftet med RPT:
  • Klargöra vem i vårdkedjan som gör vad för mer framgånsrik förebyggande insatser och behandling.
  • Tillvarata patientfamiljernas synpunkter i större grad vad gäller utformande av vårdprogram. 
  • Sammanfatta evidens för vilka nya förebyggande insatser och behandlingsalternativ som är framgångsrika för ohälsosam viktutveckling - stöd åt en mer kunskapsbaserad vård. 
  • Stärka det preventativa arbetet och obesitasvården så den leder till vård på lika vilkor. 
HOBS är delaktiga processen och vi arbetar för att göra din röst hörd. Vi vill att du som anhörig till barn som lever med övervikt eller obesitas eller om du är ungdom (13-18 år) också ska vara delaktig. Maila oss på info@hobs.se om du vill veta mer eller om du har frågor du vill vi lyfter.

ST: bild på Jovanna Dahlgren, överläkare på Drottning Silvias Barn och Ungdomssjukhus och professor i pediatrisk endokrinologi vid Sahlgrenska Akademin, Göteborg, som pekar på en stor tv-skärm.

Ansökan om ersättning till dig i riskgrupp är nu öppen

Publicerad 2020-08-24

Nu kan du som är i riskgrupp för Covid-19 ansöka om ersättning hos Försäkringskassan.

Vi på HOBS har sammanställt vad som gäller och hur du går tillväga för att få din ersättning. Länken dit är: www.hobs.se/ersattning
Du kan ansöka om ersättning om:
- Du inte kan arbeta hemifrån
- Din arbetsgivare inte kan erbjuda andra arbetsuppgifter
- Din arbetsgivare inte kan anpassa arbetsmiljön så att det går att hålla lämpligt avstånd till andra för att undvika smittspridning

För att få ersättning måste du ha ett läkarintyg som visar på att du ingår i riskgrupp. Vi har talat med vårdgivare runt om i Sverige huruvida en person med BMI 40 eller mer kan få ett intyg digitalt via video-möte eller telefon. Det ser väldigt olika ut och vissa vårdgivare kunde absolut ordna detta till listade patienter, andra kräver ett fysiskt besök.
Hur ser det ut för dig? Hör gärna av dig till HOBS genom att maila oss till elsa.collvin@hobs.se och berätta hur du blir bemött och vilken hjälp du får eller inte får.
ST: en abstrakt bakgrundsbild med gråröda geometriska former och en svart text

FOKUS Patient

Publicerad 2020-08-21

HOBS var idag med på digitalt möte för FOKUS Patient. Mötets tema var hur patienter drabbas dubbelt av Covid-19 på grund av ett växande vårdberg, vårdskuld och förändringar.
- Uppdatering om läget för ett vaccin mot Covid-19. Regeringens utsedda vaccinsamordnare Richard Bergström talade.
- De tog upp temat tillsammans med Björn Eriksson, Hälso- och sjukvårdsdirektör Region Stockholm, Håkan Hedman, ordförande Njurförbundet och Bettina Ryll, grundare för Melanoma Europe Patient Network.
- Petra Eurenius, programansvarig för FOKUS Patient, förhandsvisade en större digital lansering under hösten kring kunskap, information och samverkan i vårdfrågor.
Hur har du drabbats av långa väntetider och omställningar i vården under Covid-19?
FOKUS Patient
ST: Bild på kvinna som sitter i en soffa med en bärbar dator i knät och håller i en i vit mugg.

Tillhör du riskgrupp som kan drabbas hårdare av COVID-19 på grund av högt BMI (40 eller högre)?

Publicerad 2020-08-18

Tillhör du riskgrupp som kan drabbas hårdare av COVID-19 på grund av högt BMI (40 eller högre)?

Vi jobbar aktivt för att du som tillhör Riskgrupp för COVID 19 ska på ett enkelt och smidigt sätt kunna söka riskgruppspenning. Men vi behöver din hjälp!

Vi vill göra en undersökning, en snabb omröstning för att se hur många av er som har ett arbete som gör det möjligt att arbeta hemifrån eller på något annat sätt går att justera så att du som är i riskgrupp har möjlighet att skydda dig.

Skicka ett mail elsa.collvin@hobs.se eller ett dm/pm till oss på sociala medier

Berätta om du har ett arbete som tillåter att du arbetar hemifrån eller om din arbetsgivare gör det möjligt för dig att justera dina arbetsuppgifter så att du kan skydda dig. Eller om du inte kan justera ditt arbete för att skydda dig och kommer behöva ansöka om den förebyggande sjukpenningen.

 

HOBS Går ungdom

Publicerad 2020-08-06

HOBS Går ungdom är tillbaka nästa vecka!
Häng med ut på en digital promenad med Cassandra från HOBS och träffa nya vänner från hela Sverige på samma gång. "Walk and talk" i din egen takt, dela med dig av så mycket eller lite du vill. HOBS Går Ungdom är en trygg plats där vi lyssnar och peppar varandra!
Tid: Tisdagar, start 11/8 kl 16:00-17:00 Plats: via zoom, länk: https://us02web.zoom.us/j/93179323392
OBS: glöm inte att ladda ner zoom-appen till din mobil (kostar inget).
ST: närbild på svarta träningsskor, en person som promenerar

Håll ut, Håll avstånd

Publicerad 2020-08-04

För många av oss är semestern slut snart och det börjar bli dags att gå tillbaka till jobbet och vardagsrutiner igen. Samtidigt uppmanar folkhälsomyndigheten att vi fortsatt följer deras rekommendationer för att skydda oss själva och andra. Framför allt för de personer som är i riskgrupp för att drabbas hårdare av COVID-19.
Den 30 juli publicerade folkhälsomyndigheten en uppmaning om att de som kan arbeta hemifrån rekommenderas att göra så för att minska fortsatt smittspridning och nära kontakter. Denna rekommendation gäller i nuläget till och med den 31 december 2020.
Är du i riskgrupp eller lever du med en person som är i riskgrupp rekommenderar vi att du kollar med din arbetsgivare om du kan arbeta hemifrån eller på något sätt justera din arbetssituation för att skydda dig själv och den person du lever med.
Är du i riskgrupp på grund av ett BMI över 40 har du möjlighet att från och med den 24 augusti ansöka om förebyggande sjukpenning från Försäkringskassan. Då kan du få ersättning från den 1 juli - 30 september, max 90 dagar och maxbelopp per dag är 804 kronor. Läs mer här: https://www.forsakringskassan.se/privatpers/coronaviruset-det-har-galler . För att bli godkänd för en förebyggande sjukpenning kommer ett läkarintyg som visar på ditt BMI.
Vi på HOBS håller på att kontakta vårdgivare för att se om man kan få till ett läkarintyg digitalt över sitt BMI för att slippa att fysiskt besöka sin vårdgivare. Har du provat att få ett läkarintyg över ditt BMI digitalt? Hur gick du tillväga? Du får gärna dela med dig av din erfarenhet till oss. Maila elsa.collvin@hobs.se om du har information som du tycker vi ska ta del av.
ST: bild på en tvålpump, ett hjärta och en ansiktsmask

Har du missat vårens/sommarens HOBS Möter?

Publicerad 2020-08-04

Har du missat vårens/sommarens HOBS Möter?
Alla avsnitt finns att se på vår hemsida. Vi intervjuar läkare, forskare, privatpersoner om ämnen som rör övervikt/obesitas. Vi pratar viktstigmatisering, övervikts/obesitasbehandling, orsaker bakom övervikt/obesitas med mera. Sprid gärna!
Här hittar du alla HOBS Möter: www.hobs.se/hobsmoter
Goda nyheter! HOBS Möter kommer tillbaka till hösten. Har du förslag på någon som du skulle vilja att vi intervjuar? Vilka ämnen är du intresserad av? Om du har idéer, tankar, förslag till HOBS Möter så skicka gärna ett mail till elsa.collvin@hobs.se.

Öka din kunskap!

Publicerad 2020-08-04

Att sprida kunskap kring den kroniska sjukdomen obesitas är HOBS största uppdrag.
Vi arbetar dagligen med att samordna och sprida kunskap. Med kunskap och erfarenheter från patienter, vårdgivare, profession, forskare, anhöriga och personliga berättelser kan vi bidra till att minimera stigmatisering och diskriminering.
Du kan på vår hemsida titta på informationsfilmer kring sjukdomen obesitas och viktstigmatisering. Här hittar du våra kunskapsfilmer: https://www.hobs.se/okadinkunskap
Har du lärt dig något nytt? Vidga dina vyer och dela gärna detta inlägg!
ST: Illustration av kvinna som spelar tennis.

HOBS Träffas

Publicerad 2020-08-03

HOBS Träffas är en trygg plats för dig som genomgått en magsäcksoperation eller som ska bli opererad. Oavsett var i Sverige du bor så kan du vara med och delta i någon av våra HOBS Träffas-grupper. Vi kommer mestadels träffas digitalt, men, när COVID-19 är mer under kontroll, hoppas vi även få till fysiska möten för de som kan och vill.
Nästa möte är på måndag 10/8 kl 18.00. Mötet sker via länk på zoom. Vill du vara med så mailar du Elsa och Kim på ambassador@hobs.se, skriv gärna HOBS Träffas i ämnesraden. När du mailat får du en inbjudan och länk till zoom-mötet.
Vi planerar att samlas i grupper där vi max är 10 personer per grupp och träffas cirka en gång per månad. Här pratar vi om allt, högt och lågt. Livet innan och efter operation. Allt det som fungerat bra och det som fungerat mindre bra. Vi vill gärna få till återkommande grupper där vi kan lära känna varandra och känna oss trygga med att dela med av oss som vi tycker är viktigt. Att ge och få stöttning!
Det är HOBS ambassadör Kim som håller i dessa möten och Elsa på HOBS är med och "side-kickar". Frågor som kommer upp under möten kan vi skicka vidare till experter inom områden, tex dietist, läkare och psykolog.
Varmt välkommen till HOBS Träffas!
[ST: Blommor i olika färger mot en vit bakgrund.]