HOBS Går ungdom

Publicerad 2020-08-06

HOBS Går ungdom är tillbaka nästa vecka!
Häng med ut på en digital promenad med Cassandra från HOBS och träffa nya vänner från hela Sverige på samma gång. "Walk and talk" i din egen takt, dela med dig av så mycket eller lite du vill. HOBS Går Ungdom är en trygg plats där vi lyssnar och peppar varandra!
Tid: Tisdagar, start 11/8 kl 16:00-17:00 Plats: via zoom, länk: https://us02web.zoom.us/j/93179323392
OBS: glöm inte att ladda ner zoom-appen till din mobil (kostar inget).
ST: närbild på svarta träningsskor, en person som promenerar

Håll ut, Håll avstånd

Publicerad 2020-08-04

För många av oss är semestern slut snart och det börjar bli dags att gå tillbaka till jobbet och vardagsrutiner igen. Samtidigt uppmanar folkhälsomyndigheten att vi fortsatt följer deras rekommendationer för att skydda oss själva och andra. Framför allt för de personer som är i riskgrupp för att drabbas hårdare av COVID-19.
Den 30 juli publicerade folkhälsomyndigheten en uppmaning om att de som kan arbeta hemifrån rekommenderas att göra så för att minska fortsatt smittspridning och nära kontakter. Denna rekommendation gäller i nuläget till och med den 31 december 2020.
Är du i riskgrupp eller lever du med en person som är i riskgrupp rekommenderar vi att du kollar med din arbetsgivare om du kan arbeta hemifrån eller på något sätt justera din arbetssituation för att skydda dig själv och den person du lever med.
Är du i riskgrupp på grund av ett BMI över 40 har du möjlighet att från och med den 24 augusti ansöka om förebyggande sjukpenning från Försäkringskassan. Då kan du få ersättning från den 1 juli - 30 september, max 90 dagar och maxbelopp per dag är 804 kronor. Läs mer här: https://www.forsakringskassan.se/privatpers/coronaviruset-det-har-galler . För att bli godkänd för en förebyggande sjukpenning kommer ett läkarintyg som visar på ditt BMI.
Vi på HOBS håller på att kontakta vårdgivare för att se om man kan få till ett läkarintyg digitalt över sitt BMI för att slippa att fysiskt besöka sin vårdgivare. Har du provat att få ett läkarintyg över ditt BMI digitalt? Hur gick du tillväga? Du får gärna dela med dig av din erfarenhet till oss. Maila elsa.collvin@hobs.se om du har information som du tycker vi ska ta del av.
ST: bild på en tvålpump, ett hjärta och en ansiktsmask

Har du missat vårens/sommarens HOBS Möter?

Publicerad 2020-08-04

Har du missat vårens/sommarens HOBS Möter?
Alla avsnitt finns att se på vår hemsida. Vi intervjuar läkare, forskare, privatpersoner om ämnen som rör övervikt/obesitas. Vi pratar viktstigmatisering, övervikts/obesitasbehandling, orsaker bakom övervikt/obesitas med mera. Sprid gärna!
Här hittar du alla HOBS Möter: www.hobs.se/hobsmoter
Goda nyheter! HOBS Möter kommer tillbaka till hösten. Har du förslag på någon som du skulle vilja att vi intervjuar? Vilka ämnen är du intresserad av? Om du har idéer, tankar, förslag till HOBS Möter så skicka gärna ett mail till elsa.collvin@hobs.se.

Öka din kunskap!

Publicerad 2020-08-04

Att sprida kunskap kring den kroniska sjukdomen obesitas är HOBS största uppdrag.
Vi arbetar dagligen med att samordna och sprida kunskap. Med kunskap och erfarenheter från patienter, vårdgivare, profession, forskare, anhöriga och personliga berättelser kan vi bidra till att minimera stigmatisering och diskriminering.
Du kan på vår hemsida titta på informationsfilmer kring sjukdomen obesitas och viktstigmatisering. Här hittar du våra kunskapsfilmer: https://www.hobs.se/okadinkunskap
Har du lärt dig något nytt? Vidga dina vyer och dela gärna detta inlägg!
ST: Illustration av kvinna som spelar tennis.

HOBS Träffas

Publicerad 2020-08-03

HOBS Träffas är en trygg plats för dig som genomgått en magsäcksoperation eller som ska bli opererad. Oavsett var i Sverige du bor så kan du vara med och delta i någon av våra HOBS Träffas-grupper. Vi kommer mestadels träffas digitalt, men, när COVID-19 är mer under kontroll, hoppas vi även få till fysiska möten för de som kan och vill.
Nästa möte är på måndag 10/8 kl 18.00. Mötet sker via länk på zoom. Vill du vara med så mailar du Elsa och Kim på ambassador@hobs.se, skriv gärna HOBS Träffas i ämnesraden. När du mailat får du en inbjudan och länk till zoom-mötet.
Vi planerar att samlas i grupper där vi max är 10 personer per grupp och träffas cirka en gång per månad. Här pratar vi om allt, högt och lågt. Livet innan och efter operation. Allt det som fungerat bra och det som fungerat mindre bra. Vi vill gärna få till återkommande grupper där vi kan lära känna varandra och känna oss trygga med att dela med av oss som vi tycker är viktigt. Att ge och få stöttning!
Det är HOBS ambassadör Kim som håller i dessa möten och Elsa på HOBS är med och "side-kickar". Frågor som kommer upp under möten kan vi skicka vidare till experter inom områden, tex dietist, läkare och psykolog.
Varmt välkommen till HOBS Träffas!
[ST: Blommor i olika färger mot en vit bakgrund.]

HOBS möter Torsten Olbers

Publicerad 2020-07-09

HOBS MÖTER
På måndag 13 juli kl 12.00 får du träffa Torsten Olbers i HOBS Möter. Torsten Olbers är professor, överläkare och kirurg inom obesitaskirurgi och en av Sveriges främsta kirurger i området. I denna något längre HOBS Möter svarar Torsten bland annat på frågorna:
 
Vilka typer av obesitaskirurgi finns i Sverige idag?
Vad är skillnaden på en gastric bypass och en gastric sleeve?
Vad finns det för risker och komplikationer med obesitaskirurgi?
 
Intervjun med Torsten är förinspelad men har du frågor att ställa till honom så hör av dig till oss så tar vi dom vidare till honom. Du kan ställa din fråga här i kommentarsfältet, skicka ett DM eller om du vill vara anonym, maila din fråga till elsa.collvin@hobs.se
 
Plats: via zoom
Tid: måndag 13/7 kl 12.00-13.15
 
Varmt välkommen!
 
För att delta så ska du klicka in på Zoom-länken: https://us02web.zoom.us/j/82888605503
 
Deltar du via mobiltelefon/surfplatta behöver du ladda ner appen Zoom som du hittar där du brukar ladda ner appar till din iPhone eller Android. Du kommer inte synas eller höras per automatik i mötet. Vill du delta och säga hej efter intervjun så kommer vi öppna upp för detta. Vill du vara anonym ska du inte använda ditt riktiga namn när du skriver in användarnamn. Ditt användarnamn syns i sändningen.

Gör vår enkätundersökning!

Publicerad 2020-07-09

Är du ungdom och lever med övervikt eller obesitas/fetma eller har du anhöriga som lever med obesitas/fetma? I så fall får du gärna besvara denna enkät som kommer vara till underlag för att utveckla vår verksamhet. Enkäten tar endast några minuter att besvara och du är helt anonym. Frågorna gäller aktiviteter och chatt möjligheter. Om du har några frågor gällande enkäten maila: cassandra.saaf@hobs.se . Tack för du tar dig tiden att besvara våra frågor.

Besvara enkäten här: https://forms.gle/D7ihHF2xrzq3m2mYA

Eller gå in på: hobs.se/ungdomszon

Sprid gärna enkäten vidare i ditt nätverk så vi når så många som möjligt! 

Inblick av sammanställningen

Publicerad 2020-07-08

Nu dröjer det inte länge innan vi kommer publicera sammanställningen av enkätundersökningen och djupintevjuerna för personer som genomgått en obesitasoperation. Vi är så tacksamma för er som valde att besvara vår undersökning!

Redan nu får ni en liten inblick av sammanställningen. Patienter fick besvara frågan: "Hur har du upplevt att det varit att hantera följande efter att genomgått en obesitasoperation”: 424 st besvarade frågan som uppgav att det som upplevdes som mest utmanande var självbilden och nya kost och matvanor, medans relationer och vitamin och mineraltillskott var minst utmanande. Att självbilden varit den mest utmanande, med 53% tyder på att de krävs mer information och mer samtal om vilka känslor som kan uppkomma efter en obesitasoperation, men framförallt att det erbjuds möjlighet att samtala och få stöd. Vi vill redan nu tipsa om vårt forum för obesitasoperationer där du kan ställa frågor, få stöd och stötta andra. Forum: https://www.hobs.se/zone/operationsforum

Vår nästa Ambassadör?

Publicerad 2020-07-07

Vi på HOBS brinner för att motverka viktstigma, minimera fördomar mot de som lever med övervikt och obesitas och att sprida kunskap om den kroniska sjukdomen obesitas.
HOBS är ett ideellt riksförbund som kämpar för att få till nationella riktlinjer inom vården och allas rätt till en jämlik vård. Vi behöver fler ambassadörer som kan vara med i vårt viktiga arbete. Kanske du har idéer och erfarenhet som du vill dela med dig av?
Oavsett om du vill vara med som ambassadör för HOBS eller ej så kan du ta del av vår ambassadörsutbildning. Här kan du lära dig mer om HOBS, om övervikt och obesitas. Helt gratis och digitalt. Du hittar utbildningen här:
Är du intresserad av att bli ambassadör för HOBS eller ta del av vår ambassadörsutbildning? Skicka iväg ett mail till ambassador@hobs.se
"Själva kan vi göra så lite, tillsammans kan vi göra så mycket." Helen Keller

HOBS Möter Matilda

Publicerad 2020-07-06

Missade du dagens HOBS Möter med Mathilda Eriksson Cronzell? Du kan nu titta på den inne på https://www.hobs.se/zone/hobs-moter där du också hittar inslaget om HOBS ungdomsprojekt som vår verksamhetsutvecklare Cassandra berättar om HOBS olika ungdomsprojekt.