Nu sprids vår kampanj och film Nolltolerans mot viktstigma ut i Europa

Publicerad 2019-10-24

Nu sprider EASO vår viktiga kampanj och film Nolltolerans mot viktstigma ut i Europa. Stort tack Tina Gloaguen, Jörgen Gröhn, Lua Rangel, GB Obesitas, Anna Scaramellini för all fantasisk hjälp med översättningen så fler kan få ta del av buskapet. 


EASO congratulates HOBS, the Swedish patient focused obesity association, on the launch of the new film in conjunction with their important campaign Zero Tolerance for Weight Stigma.

EASO ECPO President Solveig SIgurdardottir applauds this ongoing work to tackle stigma by HOBs.

“Putting an end to weight bias and stigma in obesity is important part of people living with obesity reclaiming their health. Size stigma can make it more difficult for people to seek help and treatment from their GP.”

Ni hittar kampanjen här 

Webinarie "Hur är det egentligen att leva med en kronisk sjukdom"

Publicerad 2019-10-20

Hur är det egentligen att leva med en kronisk sjukdom när alla tror att en är karaktärslös?

Delta på vårt webinarie och lyssna på Naggies story om hur det var att gå in i Biggest loser med en hetsätningsstörning till att senare genomgå en obesitasoperation.

Länken till webinariet lägger vi upp här 1 timme innan föreläsningen börjar så man kan klicka sig in för att delta.
När?: 24/10, torsdag klockan 18:00
Oavsett vart ni än befinner er i landet har ni möjlighet att delta, så länge ni har internet och en dator/telefon.
Detta är kostnadsfritt!

Utbildningshelg tillsammans med Europeiska patientorganisationer

Publicerad 2019-10-20

I helgen samlades flera av de Europeiska patientorganisationerna i Barcelona för en gemensam utbildningshelg. På agendan stod bl.a kommunikationsutbildning, Riktlinjer och storytelling. Men framförallt fick vi möjlighet att byta erfarenhet från varandras arbete vilket är otroligt givande och viktigt. 

Den 26/10 är det dags igen för succén Loppis för stora storlekar!

Publicerad 2019-10-17

Den 26/10 är det äntligen dags för succén loppis för stora storlekar som HOBS sthlm arrangerar tillsammans med Gruppen Loppis för stora storlekar i Stockholm. Vi på HOBS är också så himla glada över att kunna meddela att vi kommer att lansera en digital köp och sälj sida av kläder i större storlekar i slutet av denna månad här på plattformen ⭐️

Men innan dess kan du shoppa loss på loppisen den 26/10 på St Göransgatan 82a i Stockholm mellan kl 12-15. Missa inte!

För mer info
info@hobs.se
Tyvärr är alla säljplatserna slut MEN snart har du möjlighet att sälja kläder du inte längre använder på vår digital köp och sälja av större storlekar!

En jämlik och tillräcklig obesitasvård

Publicerad 2019-10-15

I dag lägger sjukvården femton gånger så mycket resurser på att behandla obesitas följdsjukdomar som att behandla själva sjukdomen. Få svårt sjuka obesitaspatienter får den specialiserade vård de behöver. En bättre obesitasvård skulle spara både liv och pengar. Läs vår rapport och ta del av sex viktiga åtgärder för en tillräcklig och jämlik obesitasvård här
 
Obesitas (fetma) är en allvarlig kronisk sjukdom som ligger bakom vart tionde förlorat levnadsår i Sverige. Förekomsten har tredubblats sedan 1975. Enligt Folkhälsoinstitutet har idag 16 procent av männen och 15 procent av kvinnorna ett BMI som klassas som obesitas.
 
Samtidigt växer kunskapen stadigt om den verkliga omfattningen av obesitas. Allt fler andra sjukdomar läggs till listan över sjukdomar där högt BMI är en riskfaktor. Svåra följdsjukdomar som diabetes, hjärtkärlsjukdom och cancer ökar. Högt BMI är på väg att bli en av de viktigaste riskfaktorerna bakom nya cancerfall.
 
På samhällsnivå finns självklart mycket att göra preventivt, för att skapa ett samhälle där vi vänder utvecklingen av att alltfler får obesitas. Vårt fokus ligger dock på vad sjukvården faktiskt kan göra för dem som är sjuka och lever med sjukdomen idag. Fördomar och bristande kunskap är ett stort hinder för en bättre vård. Tyvärr är den vård som idag erbjuds både otillräcklig och ojämlik.
 
Det är hög tid att obesitasvården går från att vara baserad på okunskap och fördomar till att bli kunskapsbaserad. Därför är det dags för den svenska hälso- och sjukvården att sitt ansvar mot en av våra vanligaste och livshotande sjukdomar.
 
Det första du kan göra är att gå in och läsa vår rapport och ta del av 6 viktiga åtgärder för en tillräcklig och jämlik obesitasvård. Du hittar rapporten på behandlaobesitas.nu.

Debattartikel i Dagens Samhälle "Svensk obesitasvård i akut behov av nationella riktlinjer!"

Publicerad 2019-10-15

Svensk obesitasvård i akut behov av nationella riktlinjer

I dag lägger sjukvården femton gånger så mycket resurser på att behandla följdsjukdomar till obesitas som att behandla själva sjukdomen. Få svårt sjuka obesitaspatienter får den specialiserade vård de behöver, skriver HOBS och professionen med anledning av World Obesity Day. Läs hela artikeln här

Pressrelease Nolltolerans mot viktstigma!

Publicerad 2019-10-07

PRESSMEDDELANDE

 

Sextio procent blir viktmobbade av sina jämnåriga i skolan. Sextio procent av vuxna som söker vård upplever stigmatisering från sina vårdgivare. Åttio procent av alla bilder i media är stigmatiserande mot personer som lever med en större kropp.

Världsledande forskare tillsammans med patientorganisation är ense, vi måste gemensamt motverka viktstigma.

Karaktärslös, lat, korkad, orkeslös och omotiverad är fördomar som personer som lever med en större kropp får möta i samhället idag. Problemet som uppstår är när en fördom blir till ett stigma, när fördomar blir allmängiltiga sanningar, när bilder, filmer och TV-program väljer att visa upp personer som lever med större kroppar på ett negativt sätt som förstärker redan befintliga negativa stereotyper så skapas viktstigma.

Ofta uttalar sig personer som saknar vårdutbildning om hur personer som lever med en större kropp bör äta och röra sig. I all välmening kan det tyckas vara en fin gest, men när dessa uttalande görs utifrån okunskap och fördomar så skapar det ohälsa som ökar stigmatiseringen. Viktstigma leder också till ätstörningar, ökad skuldkänsla och kan även resultera i suicid.

Redan i ung ålder får vi lära oss att den normativt smala kroppen är eftersträvansvärd. Barn så unga som 4–5 år är medvetna om att bantning kan vara ett sätt att uppnå kroppsideal. Denna medvetenhet bidrar till att en ser på sin kropp negativt och uppmanar en att ständigt sträva mot en mindre kropp. Vi bör istället börja prata om hälsa utifrån ett helhetsperspektiv som utgår ifrån forskning och inte utifrån skeva kroppsideal som skuldbelägger individer. Studier visar att 60% av personer som lever med övervikt och obesitas/fetma har blivit utsatta för viktmobbing vilket ökar skulden på individen. Forskning visar dessutom att den som utsätts för viktmobbning ökar i vikt.

Det är först när kunskapen och förståelsen för sjukdomen har ökat som vi tillsammans kan tala om obesitas/fetma på ett icke stigmatiserande sätt. När vi lär barn att kroppar är olika och det är i sin ordning.  Det är dags att sluta normalisera viktstigma och istället agera och säga ifrån när skällsord kring hur kroppar ser ut uttrycks. Vi vet av erfarenhet att ökad kunskap kan minska viktmobbning och utanförskap, men också verka förebyggande i förhållande till ohälsa.  Att stoppa viktstigma är att sluta dra förutfattade meningar om någons hälsa eller livsstilsval baserat på hens kroppsstorlek.

För oavsett vilken kroppsstorlek du har, har du rätt att bli bemött med respekt! #HälsaOBeroendeavStorlek.

Länk till kampanjsida: www.nolltoleransmotviktstigma.se

Viktmobbning av barn och ungdomar

Publicerad 2019-10-06

Med anledning av world obesityday på fredag fortsätter vi sprida kunskap om obesitas/fetma hela veckan!

Idag lyfter barnobesitas och viktmobbning!

Visste du att:

  • Över 80000 barn lever med obesitas idag?
  • 60% blir dagligen viktmobbade i skolan!
  • 1 av 4 barnkliniker behandlar inte ens barn med obesitas!
  • För två barn med obesitas kan det skilja sig mellan 0-21 behandlingstillfälle per år! Allt beror på vart i Sverige föräldrarna valt att bosätta sig!

Vi delar idag Naggies klipp från Nolltolerans mot viktstigma!

se hela filmen och kampanjen här

Hur är det är leva med en hetsätningsstörning och hur prioriteras en patient med hetsätningsstörning inom vården?

Publicerad 2019-09-24

Naggie berättade igår under sin föreläsning i Jönköping om hennes hetsätningsstörning, hur hon sent under uppväxten fick veta att hennes ätbeteendet var en hetsätningsstörning. Hetsätningen fick henne att känna mycket skuld och skam känslor. Kunskapen om hetsätningstörning behöver öka och därmed vården.

Det talas sällan om hetsätningsstörning trots att det är en av det vanligaste ätstörningarna. Imorse visade TV4 att väntetiden för vård var längs för personer som lever med obesitas/fetma, hela 49 dagar, medans det tar i genomsnitt 29 dagar för underviktiga att få vård.
Dags att reflektera över varför personer som lever med obesitas/fetma och övervikt får vänta längst?

Nu söker vi dig som älskar att påverka och förändra via det skrivna ordet!

Publicerad 2019-09-18

Nu söker vi dig som älskar att påverka och förändra via det skrivna ordet
HOBS växer och tar mer plats i samhället, nu behöver vi just dig som vill vara med på den utvecklingen vi påbörjat.
Vi behöver just dig som älskar att skriva och få fram det viktigaste i en text. Du brinner för vårt område och gillar utmaningen vi står inför.
Förutom att skriva och kommunicera ser vi gärna att du behärskar sociala medier.
Dina arbetsuppgifter som skribent/textredigerare/kommunikatör är väldigt flexibla. Det kan vara allt från att lägga grunden för vår nästa kampanj, skriva en debattartikel som riktar sig till våra ledande beslutsfattare, bryta ner forskningsrapporter så våra medlemmar kan ta den till sig eller vara med och skriva ansökan till vårt nästa stora nationella projekt!

Vi erbjuder en arbetsplats med högt i tak, härligt team och möjlighet till personlig utveckling men även lön och friskvårdsbidrag
För att trivas hos oss tror vi att du bör vara positiv, flexibel, noggrann, strukturerad, brinna för ämnet och kunna argumentera och kommunicera.

Tjänsten är på 50%.
Omgående tom 1/3 med möjlighet till förlängning
Plancering på vårt kansli i Malmö. 

Skicka in din ansökan till jenny.vinglid@hobs.se 
Har du några frågor, kontakta gärna
Jenny Vinglid 073-687 84 51