Att hantera sin oro

Publicerad 2020-04-24

Har du svårt att hantera din oro i dessa underliga tider vi lever i just nu? En av våra experter, Kajsa Järvholm, är psykolog och har några råd kring hur man kan jobba med sin oro. Det är helt naturligt att känna sig orolig i olika skeenden i livet. Det som kan vara besvärligt är när oron gör en handlingsförlamad och tar över för mycket. Kajsa Järvholm säger bland annat:

"Det som man kan tänka på är att acceptera att man är mer orolig. Är det så att oron tar överhanden precis hela tiden så brukar man ibland prata om att försöka schemalägga sin oro."

Läs mer under sektionen Frågor och Svar här: https://www.hobs.se/covid19 vad du kan tänka på för att försöka balansera oron.

Behöver du någon att prata med så finns vi tillgängliga på telefon, alla vardagar mellan kl 13:00-15:00. Den är stängd under helger och röda dagar. Varmt välkommen att ringa oss på 070 - 482 56 70. Vi kommer ej kunna ge dig medicinska råd men vi finns här för att lyssna och stötta.

Ta hand om dig

Digitalt möte för obesitasopererade

Publicerad 2020-04-22

Ikväll kommer mötet ”HOBS träffas” för obesitasopererade att ske digitalt precis som vi tidigare flaggat för 😀

Agendan för kvällen är enkelt, vi träffas fikar och delar med oss av våra erfarenheter. Så ladda upp med lite fika så ses vi kl 18:00.
Dagens agenda ser ut som följande:

⭐️Vad är HOBS ?
⭐️Vem är Kim, och varför har bjudit hon in till denna träff?
⭐️Introduktionsrunda för deltagare.

Fundera på följande frågor:
💡Vad vill du ha ut av denna gruppen?
💡vilka behov finns?
💡Dina förväntningar?
💡Vad kan gruppen bidra med?
💡Och om ni vill att vi fortsätter träffas, vad skulle du vilja att nästa möte handla om?
💡Hur länge har du varit opererad?
💡Finns det något som du vet idag som du önskade att du visste innan operation?

Om du har missat att anmäla dig och gärna vill vara med, maila till ambassador@hobs.se .

Ladda upp med fika så ses vi kl 18:00 

Personer som lever med BMI 40 och däröver har nu Socialstyrelsen identifierat som riskgrupp.

Publicerad 2020-04-17

Personer som lever med BMI 40 och däröver har nu Socialstyrelsen identifierat som riskgrupp.

Socialstyrelsen har i uppdrag från regeringen gjort en utredning där man har Identifierat riskgrupper som löper störst risk att drabbas av ett särskilt allvarligt sjukdomsförlopp vid insjuknande i COVID-19.

En av dessa åtta mest utsatta riskgrupper är personer som lever med BMI 40 och däröver.

Läs mer här 

Experterna har besvarat era frågor.

Publicerad 2020-04-16

Våra experter har nu börjat besvara era frågor som ni skickat in till oss om att leva med övervikt eller obesitas/fetma i relation till COVID-19. Vi har fått in ett stort antal frågor! Om du har några funderingar så skicka en fråga anonymt till oss så ställs din fråga till våra experter. Ingen fråga är för liten eller för stor. Ni hittar nu deras svar under "Frågor och svar" här: www.hobs.se/fragasvar

Kajsa Järvholm, psykolog, Skånes Universitetssjukhus svarar på frågor om mental hälsa.
Lua Dandara Rangel, dietist, Skånes Universitetssjukhus, svarar på frågor om kost.
Carl Magnus Brodén, läkare/verksamhetschef, GB Obesitas Malmö, svarar på frågor om obesitasoperationer/ viktminskningsoperation och medicinsk behandling.

Tack till talangfulla Linnéa Stenberg som skapat bilden. Ni hittar hennes andra bilder på instagram @linneastenbeerg

(ST: en illustration med 3 personer med röda tröjor och en person klädd i läkaruniform)

COVID- 19 och övervikt och obesitas/fetma

Publicerad 2020-04-11

COVID-19 har drabbat hela vårt samhälle. Hur den aktuella situationen ser ut globalt och i Sverige förändras hela tiden. Vi finns här för att ge dig stöd i en orolig tid som kan gälla din fysiska och mentala hälsa. Följ våra uppdateringar om COVID - 19 och övervikt och obesitas/fetma på www.hobs.se/covid19 

Vi står hela tiden i kontakt med våra experter inom övervikt och obesitas/fetma och du har nu möjlighet att ställa dina frågor till våra expert. www.hobs.se/fragaexpert

Följ oss gärna på social medier. 

Påskhälsning

Publicerad 2020-04-11

Vi lever just nu i en orolig tid där många av våra medlemmar och följare är svårt drabbade av Corona. Vi vet att det även är extra svårt att under en helg som påsk som för många är förknippade med sociala aktiviteter att hålla social distans. Men vi uppmanar er att verkligen försöka hålla distans och följa folkhälsomyndighetens rekommendationer. Förbundsstyrelsen och HOBS kansli vill skicka en varm påsk hälsning till er alla och uppmana till att inte resa och håll social distans.

Sittyoga online

Publicerad 2020-04-08

I en tid då alla är rekommenderade att hålla social distans och en del sitter i självkarantän är det viktigt att försöka röra lite på sig. Yoga är en fantastisk form för att finna balans mellan kropp och själ. Vi vill gärna köra lite yoga med dig och Elsa på HOBS kommer instruera en enkel sittyoga som pågår cirka 45 minuter.

Sittyoga passar alla kroppar och allt du behöver är bekväma kläder och en stol samt en dator, surfplatta eller telefon att kolla på. Du behöver inte ha någon som helst erfarenhet av yoga. Övningarna kommer utföras sittandes på en stol. Sittyoga med Elsa är kostnadsfritt.

Tid: torsdag 16 april kl 19:00

Plats: via videolänk.

Föranmälan krävs: maila oss på ambassador@hobs.se om du vill vara med. Strax innan vi kör igång mailar vi dig en länk för att få tillgång till klassen.

Nu erbjuder vi dig digitalt stöd!

Publicerad 2020-04-06

Känner du dig orolig eller behöver någon att prata med? Då finns vi här för dig!
Vi på HOBS har märkt att många patienter som ska genomgå behandling/obesitasoperation inom en snart framtid antingen fått dessa avbokade eller framskjutna på grund av den rådande pandemin, Covid- 19.
Vi erbjuder dig som är i behov av stöd en plats att dela dina tankar med andra.
Har du fått din operation avbokad, uppskjuten eller har du andra funderingar kring obesitasoperationer?

Då är du varmt välkommen till vårt digitala möte ‪den 15/4‬ där du får möjligheten att prata med andra patienter och oss från HOBS.
Onsdagen den 15e april ‪klockan 18:30-19:30‬. Det är begränsat antal platser. Vill du delta i mötet och få stöttning men också stötta andra?

Skriv till oss på mail: ‪naghmeh.ghanbar@hobs.se‬

Du kommer att få en länk skickad till dig av oss när mötet väl kommer sättas igång, där du enbart behöver klicka in dig till det digitala mötet för att delta.

[ST: en bild med texten ”Vi erbjuder dig stöd!”].

Pep rapporten 2020

Publicerad 2020-03-31

”Har alla barn samma förutsättningar för god hälsa” -Generation Pep
Idag släpper Generation Pep sin undersökning av barn och ungas hälsovanor i Sverige. Rapporten visar bl.a. att färre tjejer rör sig än killar, unga äter för lite grönsaker och den rekommenderade fysiska aktiviteten uppnår endast 2 av 10 barn.

Alla barn har rätt till en god hälsa, men får vi alla samma förutsättningar? Vi som patientorganisation arbetar för att alla oberoende av storlek ska få tillgång till en god hälsa och en jämlik hälsostart i livet.
Ta del av hela rapporten på generationpep.se där ni även hittar vårt utbildningsmaterial för att bla öka din kunskap om övervikt och obesitas.