HOBS glöggmingel!

Publicerad 2020-12-07

Välkommen till glöggmingel med HOBS kl 15.00 den 16 december!

Vi vill så gärna ses och tacka för det här året. På grund av pandemin kör vi ett digitalt glöggmingel där vi bjuder in dig som arbetat, samverkat och engagerat dig i HOBS. Du dukar upp det du är sugen på och klickar in dig på zoom så hörs och ses vi där. Vi pratar lite om året som gått och vad som händer framöver hos HOBS.

Det är så klart kostnadsfritt men föranmälan krävs. Maila till ambassador@hobs.se innan kl 15:00 den 15/12 så skickar vi dig länken till zoom.

Deltar du via mobiltelefon/surfplatta behöver du ladda ner appen Zoom som du hittar där du brukar ladda ner appar till din iPhone eller Android.

Varmt välkommen önskar Cassandra, Elsa och Kim!

LIVE, musikquiz via zoom

Publicerad 2020-12-07

Är du mellan 13-18 år så är du välkommen att Hänga med på en live musikquiz via zoom!
Vi ställer frågor om musik, sångare eller bakgrundsdansare i musikvideos och du får vara med digitalt. Kan du mycket om musik? Eller vill du lära dig mer om musik, då är detta quizet för dig!
Du är helt anonym, du kommer kommunicera via vår chatt men annars är video och ljud avstängt för er deltagare. Allt du behöver göra är att ansluta till zoom och gissa vilken artist vi spelar!
Tid: kl 16.00-17.00 onsdag den 9 december och torsdag 17 december
Zoom-länk för båda tillfällena är: https://us02web.zoom.us/j/88523776892
Hoppas vi ses! 🙂
Häng med HOBS är möjligt tack vare pengar från Socialstyrelsen
P.S Du har väl inte missat HOBS Stödchatt för dig som är mellan 13-18 år. Här chattar du anonymt. Öppen på tisdagar kl 11-13. Vi lyssnar!
ST: en svart hund som ligger på en gräsmatta, med röda hörlurar och en blå liten musikspelare, tomteluva och en julgranskula.

HOBS Ambassadör Kim skickar en decemberhälsning

Publicerad 2020-12-01

Äntligen december och ett av de mest utmanande åren för många av oss börjar gå mot sitt slut.
Här kommer en decemberhälsning från HOBS underbara ambassadör, tillika sångfågel Kim.
Vi vill passa på att tacka Kim för allt fantastiskt arbete hon gjort för HOBS under 2020. Kim var bland annat med och grundade stödgrupps-konceptet HOBS Träffas, där personer som ska göra eller har gjort en obesitasoperation ses (digitalt) och diskuterar och stöttar varandra. Ett koncept som uppskattas och betyder mycket för många.

Tack för din energi och ditt arbete Kim. Du är en stjärna!

HOBS Möter

Publicerad 2020-11-30

HOBS Möter är tillbaka i en fantastisk decemberspecial om livet efter en obesitasoperation. Vi har samlat tre av Sveriges främsta experter i området och i samtal med HOBS generalsekreterare, Jenny Vinglid pratar vi om allt från komplikationer, smärta, kostvanor, självbild och emotionellt mående. Otroligt lärorika och viktiga samtal och du är inbjuden!

Vi träffar:

Torsten Olbers, professor, överläkare och kirurg inom obesitaskirurgi och en av Sveriges främsta kirurger i området. 
Anna Laurenius, Överdietist, Medicine Doktor, Specialistdietist Bariatrisk kirurgi
Marcus Lagerström, Psykolog på bariatriska avdelningen på Sahlgrenska sjukhuset

Samtalen är förinspelade men vi spelar upp dom via zoom nedan datum/tid:

Tisdag 1 december kl 18.30: Torsten Olbers
Onsdag 2 december kl 18.30: Anna Laurenius
Torsdag 3 december kl 18.30: Marcus Lagerström

Eventet är kostnadsfritt och ingen föranmälan krävs. Du klickar in dig på zoomlänken när det är dags. Frågor till experterna kan ställas i chatten och skickas sedan vidare. 
 

Deltar du via mobiltelefon/surfplatta behöver du ladda ner appen Zoom som du hittar där du brukar ladda ner appar till din iPhone eller Android.

 
Varmt välkommen!
 
HOBS Möter är möjligt tack vare medel från Arvsfonden.
 
ST: Bild på Torsten Olbers, Anna Laurenius och Marcus Lagerström

HOBS träffas den 8 dec, för dig ska eller är opererad

Publicerad 2020-11-28

På tisdag den 8 december kör vi igång en ny HOBS Träffas grupp! Vill du vara med?
Detta är en digital mötesplats för dig som har genomgått eller ska genomgå en obesitasoperation (gastric bypass eller gastric sleeve).
Vi pratar om livet innan och efter en operation. Om allt från hur man fysiskt och psykiskt mår, till kostråd, rörelseglädje, självbild, relationer med mera. HOBS Träffas är en trygg plats där alla får dela med sig av sina erfarenheter och upplevelser.
Är du intresserad av att vara med i HOBS träffas så finns det platser kvar på tisdag den 8 december. Vi kör igång kl 18.45! Om du inte har möjlighet att vara med i denna men är intresserad av att vara med i en grupp som startar i början av 2021 så maila HOBS eller skicka oss ett dm. Mailadressen är info@hobs.se.
Varmt välkommen till HOBS Träffas!

Missa inte! Musikquiz för dig som är ungdom!

Publicerad 2020-11-25

Är du mellan 13-18 år så är du välkommen att Hänga med på en live musikquiz via zoom. Vi ställer frågor om musik, sångare eller bakgrundsdansare i musikvideos och du får vara med digitalt. Kan du mycket om musik? Eller vill du lära dig mer om musik, då är detta quizet för dig!

Du är helt anonym, du kommer kommunicera via vår chatt men annars är video och ljud avstängt för er deltagare. Allt du behöver göra är att ansluta till zoom och gissa vilken artist vi spelar!

Har du några frågor eller vill att vi ska köra ett speciellt tema på quizet så maila cassandra.saaf@hobs.se , jag hoppas vi ses !

Tid: kl 16.00-17.00, 25 november
Zoom-länk är:https://us02web.zoom.us/j/87344297809

Praktik på HOBS?

Publicerad 2020-11-20

HOBS kommunikatör Elsa Collvin har veckoavstämning med Laura Eggerichs som gör sin praktik på HOBS på zoom då allt jobb vi gör nu i princip sker på distans och digitalt.
Laura Eggerichs är från Seattle, USA och där legitimerad dietist och specialiserad inom obesitasvård och vikthållningsmetodik.
Hon har 12 års erfarenhet som kostrådgivare till patienter som lever med obesitas och som genomgått obesitaskirurgi. Hon har hjälpt mer än 1000 personer att förändra sitt beteende och justera sin livsstil så att de kan uppnå viktminskning och sina hälsomål efter en obesitasoperation.
Nu genomför Laura sin magisterexamen på Global Health-programmet vid Göteborgs universitet och har valt att göra praktik med oss på HOBS. Hon kommer bland annat bidra med sin stora kunskap om patientcentrerad vård för patienter som gjort en obesitasoperation.
När hon är färdig med sina studier så hoppas Laura på att kombinera sin yrkeserfarenhet från obesitasvården med sin utbildning på Göteborgs universitet och arbeta för att skapa riktlinjer och sammanhang som bidrar till prevention och behandling av obesitas för individen och för samhället i stort.
Vi är så glada att Laura är med oss nu ett par månader och ser fram emot vårt samarbete.
Är du intresserad av att göra praktik hos oss på HOBS? Maila info@hobs.se så får du veta mer.

ST: Bild på två kvinnor på en datorskärm som sitter i ett digitalt möte.

Generation Pep Forum 2020

Publicerad 2020-11-16

HOBS är en stolt "Peppare" och samverkar med Generation Pep.
Idag var det dags för Pep Forum 2020 och vi var med digitalt.
Generation Pep är en ideell verksamhet som jobbar för att informera, inspirera och sammanföra människor som kan arbeta för att öka barn och ungdomars möjligheter till att leva ett friskt liv. Generation Pep vill engagera hela samhället runt om i Sverige.

I år hade forumet som mål att:
- sätta frågan om barn och ungas hälsa på agendan hos beslutsfattare och opinionsbildare
- sprida kunskap om ojämlik hälsa
- visa upp hur situationen om fysisk inaktivitet och ohälsosam mat ser ut
- inge hopp och visa upp förslag på lösningar

Bland de medverkande såg vi bland andra forskare Sissela Nutley och Erik Hemmingsson som gav sina perspektiv på barns ojämlika hälsa i Sverige.
Vi fick se 14-åriga Emina berätta om sin syn på aktivitet och bristen på det och hur hon skulle vilja få till en lösning om hon fick bestämma.

Brittiske läkaren och författare Rangan Chatterjees, deltog via länk och delade sina tankar om hur vi kan sänka trösklar för att leva ett mer hälsosamt liv.
Flera av talarna nämnde hur övervikt och obesitas/fetma är en folksjukdom som bör tas på största allvar. Även HKH Prins Daniel nämnde detta i avslutningen och hur vi måste fokusera på att ändra normen och göra rörelseglädje och fysisk aktivitet till normalitet igen. Han avslutade med "Alla måste ta större ansvar!"
Vi tackar Generation Pep för årets forum!

Generation Pep kommer lägga upp höjdpunkter från forumet på sin youtube-kanal. Håll utkik!
ST: Generations logotyp och bilder på diverse personer som deltog vid Pep Forum 2020.

Ditt stöd är viktigare än någonsin!

Publicerad 2020-11-16

Ditt stöd behövs mer än någonsin!
När pandemin slog till i Sverige i början av året stod det tidigt klart att vår målgrupp var i riskgrupp och skulle isolera sig. Det gav effekten av att all vår fysiska verksamhet i våra länsföreningar men även på riksnivå sattes på paus. Vilket har resulterat i att vi har tappat otroligt många medlemmar.
För oss och som för många andra ideella organisationer är medlemsantalet viktigt när vi söker bidrag för att fortsätta kunna bedriva vår verksamhet och sakfråga. Under 2019 har vi tvingats ställa om digitalt och har valt att lägga alla våra digitala aktiviteter kostnadsfria och öppna för alla.
Vi tog beslutet tidigt att vårt stöd ska nå till alla och inte vara beroende av ens ekonomiska situation. Tycker du att vi gör ett bra arbete, ger stöd, skapar en förändring för dig eller för dem som lever med övervikt eller obesitas/fetma, ge oss ditt stöd nu!
Var med och gör skillnad, medlemskapet kostar 50 kr per kalenderår. Swisha 50 kr till 1233059300 eller betala in på plusgirokonto 425716-8. Ange ditt namn samt kontaktuppgifter i fritexten när du gör betalningen.
Tack för ditt stöd!

HOBS träffas

Publicerad 2020-11-10

HOBS Träffas är en trygg plats för oss som är obesitasopererade eller ska bli opererade. Oavsett var i Sverige du bor så kan du vara med och delta i någon av våra HOBS Träffas-grupper. Vi kommer mestadels träffas digitalt, men, när COVID-19 är mer under kontroll, hoppas vi även få till fysiska möten. 

Vi möts, digitalt, i grupper där vi max är 10 personer per grupp och träffas en gång per månad. Här pratar vi om allt, högt och lågt. Livet innan operation, efter. Vi pratar kost, självbild, komplikationer med mera.  Grupperna är återkommande och tanken är att vi kan lära känna varandra och känna oss trygga med att dela med av oss som vi tycker är viktigt. Att ge och få stöttning tänker vi.

Vi frågade några deltagare om vad HOBS träffas betyder för dom och som svar fick vi bland annat:
"Hobs träffas betyder: Sammanhang, gemenskap, glädje!"

"HOBS Träffas betyder för mig att jag får prata med "likasinnade", personer i samma situation, som förstår hur det är att vara kraftigt överviktig."

"Dessa träffar har betytt otroligt mycket för mig då mitt landsting inte erbjöd mig någonting efter operationen. Att vara vilse i öken och inte veta vilket håll man ska gå så var HOBS träffar min kompass som ledde mig rätt."

Vi söker kontinuerligt nya deltagare och är du intresserad så är du varmt välkommen att maila elsa.collvin@hobs.se.


Varmt välkommen till HOBS Träffas!