Föreläsning för Angereds Närsjukhus

Publicerad 2021-02-03

Idag var HOBS med och berättade om sina pågående projekt och verksamhet för specialistcentrum för barn och unga på Angereds Närsjukhus.
Vi pratade om hur viktigt det är att se obesitas utifrån ett helhetsperspektiv, där både fysisk, psykisk och social hälsa är viktiga byggstenar. Vilka utmaningar som sjukvården står inför och även hur viktig patientperspektivet är, därför är vi så tacksamma för er som engagerar er och som bidrar med era perspektiv och erfarenheter om hur ni vill utforma obesitasvården.
Tack till Arvsfonden för att ni hjälper oss driva arbetet för en jämlikvård.
[ST: En dator med en bild på tecknade barn & ungdomar samt en bild på Jenny Vinglid].

Din berättelse kan göra skillnad!

Publicerad 2021-02-02

Citaten i bilderna är endast ett axplock av de berättelserna som ni har skickat in. Citaten speglar det bemötande som vi ofta får höra när vi kommer i kontakt med patienter. För att vi ska kunna förbättra bemötandet i vården behöver vi era berättelser och era tankar om hur ett korrekt bemötande ska gå till, så att vi kan dela och återberätta det när vi kommer i kontakt med sjukvården.
Vi vill nu få in ännu fler berättelser, där ni delar med era upplevelser i mötet med vården. Sprid gärna enkäten vidare i era nätverk och tusen tack till alla ni som redan delat era erfarenheter. Era berättelser gör skillnad, tack ❤
Länk till enkätundersökning: https://sv.surveymonkey.com/r/55YPZ62
[ST: 3 bilder tagna i en tom sjukhuskorridor med HOBS logga].

HOBS träffas 24/2 Ny grupp

Publicerad 2021-02-02

Nu är första mötet för en av de nystartade HOBS träffas grupperna bestämt. Det blir den 24/2 kl: 18:00 digitalt för dig som har genomgått eller ska genomgå en obesitasoperation (gastric bypass eller gastric sleeve) och vill prata med andra i en liknande situation.
Vi pratar om livet innan och efter en obesitasoperation. Om allt från hur en mår fysiskt och psykiskt, till kostråd, rörelseglädje, självbild, relationer med mera. HOBS Träffas är en trygg plats där alla får dela med sig av sina erfarenheter och upplevelser, där du får stöd och chansen att stötta andra.
Är du intresserad av att vara med i HOBS träffas? Maila till oss på: ambassador@hobs.se. Så får du en länk till mötet.
Varmt välkommen till HOBS Träffas!
HOBS Träffas är en del i vårt projekt Jämlik vård och ökad egenmakt som är möjligt tack vare @arvsfonden
[ST: Två personer står i ett kök, en skär morötter på en skärbräda, den andra sätter på kranen så det rinner vatten.]

Ny viktig satsning!

Publicerad 2021-02-02

Nu presenterar vi vår nya satsning om hetsätning som är möjlig tack vare medel från
Socialstyrelsen. Vi kommer under året att uppmärksamma vad hetsätningstörning är, var och hur en kan få stöd.
Har du någon fråga som du skulle vilja få besvarad? Har du tips på en person vi borde intervjua inom området? Har du själv erfarenhet av hetsätning och skulle vilja vara med i en fokusgrupp för att ge feedback ? Maila ditt intresse till ambassador@hobs.se och märk mailet med hetsätning. All form av feedback ges via mail eller via videolänk så oavsett var du bor, så kan du delta. 
[ST: En anslagstavla med en lapp och nål där det står skrivet hetsätning, samt Socialstyrelsens-logga och Hobs-logga.]

Just nu söker vi nya tillskott till flera styrelser i HOBS, är du den vi söker?

Publicerad 2021-01-26

Just nu söker vi nya tillskott till flera styrelser i HOBS, är du den vi söker?
Nu tar valberedningen emot nomineringar till både förbundsstyrelsen, som arbetar nationellt och styrelsemedlemmar till våra länsföreningar i Västmanland, Jönköping och Skåne.
Förbundsstyrelsen ansvarar för HOBS strategiska utveckling och tar beslut om ramarna för verksamheten. Uppdraget är ideellt och genomförs digitalt så oavsett var du befinner dig kan du delta i förbundsstyrelsen. Om du istället vill engagera dig i någon av våra länsföreningars styrelser så sker styrelsemötena i vanliga fall på plats i vardera län.
Vill du vara med och driva vårt arbete framåt eller känner du någon som skulle passa bra hos oss? Gå in och gör en intresseanmälan så kontaktar vi dig. Du som söker ska dela HOBS värdegrund och arbeta för rätten till en jämlik vård och bra bemötande . Det är meriterande om du tidigare engagerat dig i en styrelse, arbetat med medlemsrekrytering eller strategiskt arbete, men detta är inget krav. Välkommen med din ansökan till info@hobs.se och märk ditt mail med: styrelsen.
[ST: fjorton tecknade personer och HOBS logga].

Hur har du blivit bemött i kontakt med sjukvården?

Publicerad 2021-01-21

Hur medmänniskor bemöter dig kan påverka ditt mående. Det kan göra så att du inte väljer att söka vård för åkommor som utvecklats eller att du skuldbelägger dig själv när det egentligen handlar om den andre personens fördomar om just övervikt eller obesitas.

Hur har du blivit bemött i kontakt med sjukvården? Har du varit med om ett sjukvårdsbesök som var under all kritik eller träffade du världens bästa sjukvårdspersonal som gjorde att du kände dig sedd och hörd?

Vi vill samla in era berättelser som lever med övervikt eller obesitas. Detta gör vi för att förbättra bemötandet i kontakten med sjukvården. Era berättelser kommer citeras eller delges i kortare utdrag när vi föreläser för vårdinstanser och delas på vår hemsida och i våra sociala medier. Din berättelse gör skillnad. Du är helt anonym.

Här fyller du i din berättelse: https://sv.surveymonkey.com/r/55YPZ62
Dela och sprid gärna i ditt nätverk!

[ST: en citatruta med text och HOBS logga].

Vill du delta och påverka utvecklingen inom övervikt och obesitas?

Publicerad 2021-01-12

Vill du delta och påverka utvecklingen inom övervikt och obesitas? Vi letar efter dig som vill dela med dig av dina erfarenheter av att leva med övervikt eller obesitas. Är du vuxen, ungdom eller förälder och anhörig så behöver vi dig. Vi får många förfrågningar om deltagande i fokusgrupper eller enkätundersökningar från forskare och hälso- och sjukvård. Därför behövs din erfarenhet!
Du bestämmer själv när du vill vara med och besvara enkäter eller delta i fokusgrupper. Vid anmält intresse får du kontaktuppgifter eller länkar till undersökningar som vi skickar ut när vi har fått en förfrågan.
Anmäl dig gärna här: https://forms.gle/5jbSkyBhp98Z2LTX9
Sprid gärna inlägget så vi tillsammans kan påverka utvecklingen inom övervikt och obesitas!
[ST: Kvinna sitter framför dator, man sitter vid bord, dator och kopp står på bordet].

Stödchatt

Publicerad 2021-01-12

Vi vet att många ungdomar fått inleda terminen med distansundervisning. Att vardagen förändras kan kännas jobbigt och utmanande, eller så kan det kännas skönt och lättare med distans. Oavsett hur du känner, så finns vi här. Vi finns här och håller dig sällskap, en anonym kompis i din telefon eller dator. Inget är för stort eller för litet att dela med sig av.
Vi ses i stödchatten för ungdomar varje tisdag mellan 11:00-13:00.
Varmt välkommen 
 
[ST: Person med glasögon tittar ner i sin mobil].

My Story

Publicerad 2021-01-11

2020 var ett år fyllt av utmaningar, isolering, distans men även nya lösningar med digitalisering som skapade ny gemenskap. Hur har ditt år varit? Inget är för stort eller för litet att dela med sig av. Du får givetvis vara anonym om du vill.
 
Har du varit med om något i ditt liv du vill berätta om som du tror kan passa bra in här på HOBS och som kan stötta andra eller inspirera andra? Gör din röst hörd!
 
Maila oss på ambassador@hobs.se och tack för att du delar med dig.
 
[ST: Helkroppsbild på en leende kvinna med ena armen på höften. En som kommunicerar med en person på en datorskärm, med en bok liggandes brevid och en person liggandes på en matta med händerna sträckta över huvudet.]