Vi är aktivt med och bidrar till ökad kunskap och samverkan.

Publicerad 2020-11-05

Idag deltog Cassandra och Susanne i barnobesitasnätverket för Stockholm län och berättade mer om HOBS verksamhet för ungdomar.
Visste du att vi har en ungdomszon och ungdomsforum för dig som är mellan 13-18år & att vi varje tisdag mellan 11-13 erbjuder stödchatt?
Vill ni få mer information om oss, maila cassandra.saaf@hobs.se
[ST: Cassandra sitter framför två datorskärmar som visar HOBS loggan]

Patientens resa genom fördomar

Publicerad 2020-11-03

Idag, föreläser HOBS generalsekretare Jenny Vinglid på Läkartidningens webbseminarium!
Ett seminarium om den kroniska sjukdomen fetma/obesitas som ska belysa problemen både ur patientens och allmänläkarens perspektiv.
Jenny kommer föreläsa om hur stigmatisering som en patient som utvecklat övervikt eller obesitas i tidig ålder genomlever och hur vi som vuxna måste bli bättre på att ta ansvar och ge barn och unga möjlighet till en jämlik hälsostart i livet.
Övriga deltagare är bland andra Marcus Lagerström, psykolog och doktorand vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och Ylva Trolle Lagerros, överläkare och docent vid Överviktscentrum i Stockholm.
Ni vet väl om att ni kan boka in någon av oss eller våra ambassadörer för föreläsningar, kunskapsökning eller bara dialog för hur vi gemensamt kan förbättra vården och bemötandet.

Faktasida om obesitasoperationer

Publicerad 2020-10-23

Har du gått igenom en obesitasoperation? Ska du opereras? Har du opererats och upplevt komplikationer?

Då är vår nya Faktasida om operationer en sida för dig.

På vår faktasida har vi samlat kunskap kring operationer. Livet innan en operation, de olika ingreppen och vad som är viktigt att veta om livet efter en operation.
Vi vill öka och sprida kunskap om vad det kan innebära att vara opererad. Vad är bra på att ha koll på? Vilka komplikationer kan uppstå? Vad ska vi belysa mer och få vårdgivare att förstå?

Öka din kunskap här: www.hobs.se/faktasida

Vi har kunnat ta fram den här faktasidan med hjälp av medel från
Arvsfonden
ST: bild en kvinna som sitter på en pilatesboll

Socialstyrelsen vill höra din åsikt.

Publicerad 2020-10-23

Vi på Socialstyrelsen har nyligen startat upp arbetet med nationella riktlinjer för obesitas och nu vill vi gärna höra din åsikt om obesitasvården. Hur vill du att vården vid obesitas ska se ut? Är du nöjd eller finns det något som kan förbättras? Ungdom, förälder, vuxen eller anhörig, nu kan du helt anonymt chatta med oss på Socialstyrelsen och framföra din åsikt.

Vi ser framemot att få chatta med dig och höra din åsikt 

Ulrika Jarrolf, projektledare rekommendationer

Fanny Sellberg, vetenskaplig projektledare
Liv Thalén, vetenskaplig projektledare
Ann-Sofie Bertilsson, projektledare indikatorer 


Socialstyrelsen kommer på besök på HOBS och du har chans att chatta direkt med deras representanter här på hobs.se.


Måndag 2 november kl 19.00-20.00, för ungdomar unga vuxna och  föräldrar

Onsdag 4 november kl 19.00-20.00, för vuxna och anhöriga

Har du inte möjlighet att delta under utsatt datum kan du besvara enkäten nedan som vi förmedlar vidare till socialstyrelsen.

Klicka här 

Socialstyrelsen hälsar dig välkommen!

HOBS träffas

Publicerad 2020-10-22

HOBS träffas är en stödgrupp för dig som genomgått obesitasoperation eller inväntar på att få en gjord. Vi har några aktiva grupper som hörs/ses digitalt en gång per månad och nu söker vi fler deltagare till nya grupper.

Vi frågade några deltagare om vad HOBS träffas betyder för dom och som svar fick vi bland annat:
"Hobs träffas betyder: Sammanhang, gemenskap, glädje!"
"HOBS Träffas betyder för mig att jag får prata med "likasinnade", personer i samma situation, som förstår hur det är att vara kraftigt överviktig."
"Dessa träffar har betytt otroligt mycket för mig då mitt landsting inte erbjöd mig någonting efter operationen. Att vara vilse i öken och inte veta vilket håll man ska gå så var HOBS träffar min kompass som ledde mig rätt."

I grupperna är vi max 10 deltagare som delar med oss av erfarenheter och upplevelser kring helhetshälsa, kost, självbild med mera. HOBS Träffas är en trygg och säker plats för dig som vill dela med dig och lyssna på andra.

Maila elsa.collvin@hobs.se om du vill vara med i en HOBS Träffas grupp.
Du är varmt välkommen!

ST: illustration av tre personer i ett digitalt samtal.

Vi söker fler berättelser till My Story!

Publicerad 2020-10-21

Vi söker fler berättelser till My Story!

Lever du med övervikt eller obesitas och vill dela med dig av din historia? Då har du möjlighet att publicera din berättelse på My story.

DU kan berätta om:

- din uppväxt

- olika aktiviteter du tycker om att göra

- din omgivning

- att du älskar din kropp

- hur du blivit bemött i vårdsammanhang

- vad viktstigmatisering gör med ens mående

Eller vill du dela med dig av något annat? Oavsett om det är positiva eller negativa erfarenheter så vill vi så gärna få ta del av din berättelse. Så klart kan du vara anonym. Maila din berättelse till ambassador@hobs.se

Living with obesity

Publicerad 2020-10-21

Idag, onsdag 21 oktober är det ECPO's (European Council for People Living with Obesity) internationella Living with obesity day. Dagen belyser viktstigmatisering och att leva med obesitas utifrån ett patientperspektiv. Se gärna filmen ovan och öka din kunskap! 

Stödchatt

Publicerad 2020-10-18

I HOBS stödchatt kan du som lever med övervikt eller obesitas/fetma få stödjande samtal. Även du som är förälder eller anhörig till personer som lever med övervikt eller obesitas kan får stödjande samtal kostnadsfritt. Med oss kan du prata om vad som helst, till exempel ensamhet, familjeproblem, viktmobbning eller om hur din dag har varit. Du bestämmer vad vi ska prata om och vi lyssnar.

Öppettider

Måndagar: 11:00-13:00 för vuxna som lever med övervikt eller obesitas

Tisdagar: 11:00-13:00 för ungdomar, 13 -18 år, som lever med övervikt eller obesitas

Torsdagar: 11:00-13:00 för föräldrar och anhöriga till barn eller ungdomar som lever med övervikt eller obesitas.


Var finns chatten
Stödchatten finns på alla sidor här på hobs.se. När stödchatten är öppen visas en röd pratbubbla nere i det högra hörnet. För att starta konversationen klicka på ikonen och börja chatta.

Vi som bemannar chatten
Stödchatten bemannas av personal på HOBS och volontärer som fått utbildning att bli samtalsstödjare. Alla volontärer är anonyma, precis som du som stödsökande är. Våra HOBS-volontärer är personer som frivilligt engagerar sig på sin fritid utan ekonomisk ersättning. Allt stöd du får är gratis.

Varmt välkommen till HOBS stödchatt.

Nytt nyhetsbrev

Publicerad 2020-10-18

Här kommer ett färskt nyhetsbrev från oss på HOBS.

Du vet väl om att du kan prenumera och få nyhetsbrevet direkt i din mail korg?

Klicka här, för att komma till nyhetsbrevet samt om du vill anmäla dig för nyhetsbrev framöver. 

Ditt stöd behövs!

Publicerad 2020-10-16

Riksförbundet HOBS behöver fler stödmedlemmar!
HOBS arbete är helt ideellt och för att vi ska kunna fortsätta arbeta med att öka och sprida kunskap och ge stöd till patienter som behöver stöttning behöver vi fler medlemmar.
50 kr per år kostar det för att bli stödmedlem. Detta möjliggör vår verksamhet och vårt uppdrag som idag är viktigare än någonsin!
Så här blir du stödmedlem på HOBS:
Swisha 50 kr till 1233059300 eller betala in på plusgirokonto 425716-8. Ange ditt namn samt epost adress i fritexten när du gör inbetalning (swish eller plusgiro) samt maila dina uppgifter till medlem@hobs.se.
Läs mer här om hur viktig du är som medlem och hur du är med och påverkar: https://www.hobs.se/stodoss
Välkommen som medlem till HOBS!