Bemötande inom vården, vad är din erfarenhet?

Publicerad 2021-03-17

Vi fortsätter att samla in era berättelser om bemötande i vården. Här är tre nya citat som vittnar om rädslan att kontakta vården. Det är högst orimligt att få nedsättande kommentarer baserat på ens kroppsbyggnad. Skuld och skambeläggnigen måste få ett slut!

Fortsätt att dela era berättelser med oss så att vi kan sprida vidare detta i kontakt med sjukvården så vi kan förbättra bemötandet i hälso- och sjukvården.

Länk till undersökning: https://sv.surveymonkey.com/r/55YPZ62

Vi kommer fortsätta dela era berättelser i våra kanaler. Tack till er som valt att dela era berättelser, tack <3

Ps: Flera av er har delat berättelser i mötet med BVC och vi har behov av personer som vill delta i en fokusgrupp som är förstagångsföderskor som vill dela med sig och ge feedback kring material som riktar sig just till personer som lever med obesitas. Är du intresserad av att delta, maila till ambassador@hobs.se

[ST: 3 bilder tagna i en tom sjukhuskorridor med HOBS logga].

Föreläsning för Örebro barnobesitas

Publicerad 2021-03-11

Idag föreläste HOBS på region Örebros barnobesitasdag. Vi pratade om vilket behov ungdomar har och när en behöver extra stöd vid obesitasvård.
Är du ungdom och vill dela dina erfarenheter av obesitas eller övervikt så kan du engagera dig på olika sätt. Vara delaktig i vårt ungdomsråd, skriva my story, eller skapa innehållet till vår ungdomssida på hobs.se. Hör av dig till ambassador@hobs.se så får du mer information om hur du kan engagera dig.
[ST: skärmdump från föreläsning]

Söker dig med erfarenhet av hetsätning

Publicerad 2021-03-11

Vårt arbete kring hetsätning är i full gång. Men vi behöver 8 personer till som vill dela sina tankar om vad vi borde uppmärksamma och hur informationen formuleras om hetsätning så att det blir så patientcentrerat som möjligt. Har du erfarenhet av hetsätning och vill ge din åsikt så maila till ambassador@hobs.se. All kommunikation sker digitalt, antingen via mail eller samtal. Du väljer själv hur mycket eller lite feedback du vill ge.
Vet du redan något nu som du tycker vi borde uppmärksamma, kommentera nedan, eller tagga en person som du tycker borde dela sina erfarenheter.
[ST: Fingrar som skriver på ett tangentbord och Hobs-logga.]

Se vårt välbesökta webbinarie från World obesity day den 4 mars här

Publicerad 2021-03-09

Nu finns webbinariet som vi gjorde på World Obesity Day tillgängligt på vår hemsida: https://www.hobs.se/zone/oka-din-kunskap/inside/1109
Med över 500 anmälda deltagare visade ni att det finns ett brinnande intresse för att skapa en jämlik vård vid obesitas. Nu arbetar vi för att se till att alla 21 sjukvårdsregioner får samma möjligheter till att ge vård och att patientens intresse tillgodoses i skapandet av de nationella riktlinjerna. Dela & sprid vårt seminarium så de når så många som möjligt, så att alla som är behov av vård vid obesitas, få de stöd och vård hen har rätt till.
[ST: World obesity logga och HOBS logga]

Folkhälsa för alla!

Publicerad 2021-03-06

Nu närmar vi oss slutet av world obesity week och därför vill vi uppmärksamma ett initiativ av
Cancerfonden och Hjärt-Lungfonden som heter “ Folkhälsa För Alla”. Initiativet skapades för att få till en nationell handlingsplan för hälsosamma matvanor & fysisk aktivitet. HOBS har skrivit under och vi hoppas att du också vill göra det.
Så här beskrivs initiativet:
“Individen kan påverka sina levnadsvanor men yttre faktorer (omgivningen där vi bor, finansiella resurser, produktutbud etc.) har en avgörande betydelse för vår möjlighet att göra hälsosamma val. Vi vill därför att det ska vara lätt att göra hälsosamma val. För att det ska kunna ske behövs ett samhälle som skapar förutsättningar och miljöer som underlättar ökad fysisk aktivitet och bättre matvanor. Hälsosamma levnadsvanor för alla oberoende av vem du är, var du bor och vilka förutsättningar du har. Därför lanserar vi initiativet ”Folkhälsa för alla”!”
Läs mer på deras hemsida och skriv under: http://www.xn--folkhlsafralla-9hb60a.se/
[ST: screenshot från folkhälsaförallas-hemsida].

Nordic Obesity Alliance

Publicerad 2021-03-04

Idag vill vi berätta om ett nytt samarbete som har vi varit med och startat. En nordisk obesitas allians. Tillsammans med våra nordiska länder kommer vi driva patientfrågor på en ny nivå. Vi kommer föra vidare era erfarenheter och tankar samtidigt som vi får tillgång till nya perspektiv och arbetssätt att driva frågan om en jämlik vård för alla, oberoende av storlek. Tillsammans så kommer vi driva våra frågor starkare, att alla har rätt till ett respektfullt bemötande och att vården som utformas är patientcentrerad.
Vi kommer fortsätta att sprida kunskap om att obesitas är en kronisk sjukdom och vilka behov vi som lever med obesitas har och vilka förändringar måste ske inom vården och i samhället. 
Läs mer här : https://nordobesity.com/
[ST: Nordic obesity alliance- logga]

Din erfarenhet är viktig

Publicerad 2021-02-26

Vill du dela din erfarenhet av hetsätning? Då kan du bli intervjuad av Lana som är volontär på HOBS. Du kan du kan vara anonym eller välja att vara offentlig. Nedan berättar Lana varför hon gör intervjuer om hetsätning:
 
"Jag har valt att dela med mig av min personliga upplevelse av hetsätning som präglade en stor del av mina tonår och tidiga vuxenliv. Jag vill belysa att hetsätning kan uttrycka sig i olika former och att det för mig handlade om att känna kontroll i livet. Genom medvetenhet, kunskap samt acceptans lyckades jag för åtta år sedan återfå den kontroll som jag saknade och med den fann jag även en väg bort ifrån hetsätning samt kontrollbehov. Jag kände mig fri och min relation till mat och träning blev en sund relation av kärlek.
 
Genom att just du delar med dig av din egen upplevelse och erfarenhet av hetsätning kan vi öka medvetenheten och kunskapen om ämnet. Jag kan hjälpa till genom att jag intervjuar dig och skriver just din historia eller skriver berättelsen tillsammans med dig."- Lana
 
Maila till ambassador@hobs.se och märk ditt mail med hetsätning så tar vi kontakten vidare med dig.
[ST: Ett ansiktsporträtt av Lana samt HOBS-logga].

Bli medlem och var med och påverka!

Publicerad 2021-02-19

Vi är ett ideellt riksförbund och det är tack vare ditt medlemskap som gör det möjligt för oss att göra skillnad. Tillsammans kan vi påverka, skapa opinion och agera i samhället för en bättre hälsa oberoende av storlek.
Det kostar 50 kronor per kalenderår att bli stödmedlem i HOBS. Swisha beloppet till 1233059300 eller betala in på plusgirokonto 425716-8. Ange ditt namn samt kontaktuppgifter i fritexten när du gör inbetalningen samt maila dina uppgifter till medlem@hobs.se. Här kan du läsa mer om hur du som medlem är med och påverkar: https://www.hobs.se/info/om/192c
Välkommen som medlem till HOBS!
[ST: En man med cykelhjälm och glasögon räcker tummen upp.]

Världs Obesitas Dagen – 4/3

Publicerad 2021-02-17

I samband med Världs Obesitas Dagen den 4/3 uppmärksammar vi Socialstyrelsens beslut att utarbeta riktlinjer för vård av obesitas.

Att myndigheten tagit detta viktiga beslut är efterlängtat, och väldigt välkomnat av oss alla som är berörda av sjukdomen obesitas.

Vi hoppas att du vill anmäla dig, lyssna in och aktivt delta på kommande webinar den 4/3 kl 15.30-17.00.

Här är länken för anmälan: https://register.gotowebinar.com/register/393724531511429902

Du kan även anmäla dig här i PDF där innehållet beskrivs närmare.

Vi kommer att lyfta det glädjande med att riktlinjerna nu kommer, men också diskutera och framhålla regionernas beredskap. Finns det en beredskap i de 21 regionerna att organisera och strukturera sin sjukvård för att ta hand om patienter som är sjuka i sin obesitas?

Nulägesbilden i Sverige kan beskrivas som i det inslag SVT sände nyligen. Jag ser gärna att du ägnar ett par minuter åt detta inslag, där Ola söker hjälp i vården för sin obesitas, men sjukvården säger nej:

Ola, 24, vill ha hjälp med sin fetma – vården säger nej | SVT Nyheter

”När Ola Karlsson Eriksson träffar läkare får han alltid höra att han måste gå ner i vikt, men att vården inte kan hjälpa honom så länge han inte har drabbats av en följdsjukdom.”

 

Vi vet att obesitas är förknippat med utmaningar. Personer som lever med obesitas möts allt för ofta i samhället, i skolan, i arbetslivet och faktiskt även inom vården av en attityd och okunskap som inte är acceptabel. Detta vill vi förändra!

 

Vi önskar dig därför varmt välkommen till vårt webinar den 4/3 som genomförs tillsammans med intresseorganisationerna SFO & SFOK samt aktörer inom industrin.

Stödchatt

Publicerad 2021-02-16

Livet kan kännas toppen, förfärligt eller bara helt okej. Oavsett hur du känner så får du dela med dig av vad du vill och vi lyssnar.
Stödchatten har öppet varje vecka för dig som är vuxen, ungdom, förälder eller anhörig. Behöver du anonymt prata av dig finns vi på HOBS stödchatt här för dig. Inget ämne är för stort eller för smått. Du går in på vår hemsida hobs.se och när den lilla pratbubblan i höger hörn syns så klickar du på den och skriver till oss. Glöm inte att inget är för stort eller för litet att prata om, vi finns här och lyssnar på dig. Vi ses i chatten 
[ST: En person med mobil].