Generation Pep Forum 2020

Publicerad 2020-11-16

HOBS är en stolt "Peppare" och samverkar med Generation Pep.
Idag var det dags för Pep Forum 2020 och vi var med digitalt.
Generation Pep är en ideell verksamhet som jobbar för att informera, inspirera och sammanföra människor som kan arbeta för att öka barn och ungdomars möjligheter till att leva ett friskt liv. Generation Pep vill engagera hela samhället runt om i Sverige.

I år hade forumet som mål att:
- sätta frågan om barn och ungas hälsa på agendan hos beslutsfattare och opinionsbildare
- sprida kunskap om ojämlik hälsa
- visa upp hur situationen om fysisk inaktivitet och ohälsosam mat ser ut
- inge hopp och visa upp förslag på lösningar

Bland de medverkande såg vi bland andra forskare Sissela Nutley och Erik Hemmingsson som gav sina perspektiv på barns ojämlika hälsa i Sverige.
Vi fick se 14-åriga Emina berätta om sin syn på aktivitet och bristen på det och hur hon skulle vilja få till en lösning om hon fick bestämma.

Brittiske läkaren och författare Rangan Chatterjees, deltog via länk och delade sina tankar om hur vi kan sänka trösklar för att leva ett mer hälsosamt liv.
Flera av talarna nämnde hur övervikt och obesitas/fetma är en folksjukdom som bör tas på största allvar. Även HKH Prins Daniel nämnde detta i avslutningen och hur vi måste fokusera på att ändra normen och göra rörelseglädje och fysisk aktivitet till normalitet igen. Han avslutade med "Alla måste ta större ansvar!"
Vi tackar Generation Pep för årets forum!

Generation Pep kommer lägga upp höjdpunkter från forumet på sin youtube-kanal. Håll utkik!
ST: Generations logotyp och bilder på diverse personer som deltog vid Pep Forum 2020.

Ditt stöd är viktigare än någonsin!

Publicerad 2020-11-16

Ditt stöd behövs mer än någonsin!
När pandemin slog till i Sverige i början av året stod det tidigt klart att vår målgrupp var i riskgrupp och skulle isolera sig. Det gav effekten av att all vår fysiska verksamhet i våra länsföreningar men även på riksnivå sattes på paus. Vilket har resulterat i att vi har tappat otroligt många medlemmar.
För oss och som för många andra ideella organisationer är medlemsantalet viktigt när vi söker bidrag för att fortsätta kunna bedriva vår verksamhet och sakfråga. Under 2019 har vi tvingats ställa om digitalt och har valt att lägga alla våra digitala aktiviteter kostnadsfria och öppna för alla.
Vi tog beslutet tidigt att vårt stöd ska nå till alla och inte vara beroende av ens ekonomiska situation. Tycker du att vi gör ett bra arbete, ger stöd, skapar en förändring för dig eller för dem som lever med övervikt eller obesitas/fetma, ge oss ditt stöd nu!
Var med och gör skillnad, medlemskapet kostar 50 kr per kalenderår. Swisha 50 kr till 1233059300 eller betala in på plusgirokonto 425716-8. Ange ditt namn samt kontaktuppgifter i fritexten när du gör betalningen.
Tack för ditt stöd!

HOBS träffas

Publicerad 2020-11-10

HOBS Träffas är en trygg plats för oss som är obesitasopererade eller ska bli opererade. Oavsett var i Sverige du bor så kan du vara med och delta i någon av våra HOBS Träffas-grupper. Vi kommer mestadels träffas digitalt, men, när COVID-19 är mer under kontroll, hoppas vi även få till fysiska möten. 

Vi möts, digitalt, i grupper där vi max är 10 personer per grupp och träffas en gång per månad. Här pratar vi om allt, högt och lågt. Livet innan operation, efter. Vi pratar kost, självbild, komplikationer med mera.  Grupperna är återkommande och tanken är att vi kan lära känna varandra och känna oss trygga med att dela med av oss som vi tycker är viktigt. Att ge och få stöttning tänker vi.

Vi frågade några deltagare om vad HOBS träffas betyder för dom och som svar fick vi bland annat:
"Hobs träffas betyder: Sammanhang, gemenskap, glädje!"

"HOBS Träffas betyder för mig att jag får prata med "likasinnade", personer i samma situation, som förstår hur det är att vara kraftigt överviktig."

"Dessa träffar har betytt otroligt mycket för mig då mitt landsting inte erbjöd mig någonting efter operationen. Att vara vilse i öken och inte veta vilket håll man ska gå så var HOBS träffar min kompass som ledde mig rätt."

Vi söker kontinuerligt nya deltagare och är du intresserad så är du varmt välkommen att maila elsa.collvin@hobs.se.


Varmt välkommen till HOBS Träffas! 

Håll ut och Håll i.

Publicerad 2020-11-09

Hur har du det? Vi lever i en orolig tid vi och tillhör du en riskgrupp som kan drabbas extra hårt av Covid-19 vill vi att du ska veta att vi finns här.
På vår Covid-19 sida på www.hobs.se/covid19 kan du bland annat ställa frågor som vi skickar vidare till våra experter.

Våra experter är bland andra Kajsa Järvholm, psykolog på Skånes universitetssjukhus, Lua Dandara Rangel, dietist Skånes universitetssjukhus, Jovanna Dahlgren Överläkare Drottning Silvias Barn och Ungdomssjukhus och Ata Ghaderi, Psykolog Stockholms centrum för ätstörningar Forsknings- och utvecklingsenheten.

Gå in under "Fråga våra experter" och skriv in din fråga så tar vi det vidare. Vill du så kontaktar vi dig på mail men du kan också välja att ställa din fråga anonymt och då lägger vi upp fråga och svar på vår plattform.

Har du frågor kring ersättning för dig i riskgrupp finns de flesta svaren på vår Covid-19 sida. Det ligger nu på förslag att ersättningen ska förlängas från 90 - 184 dagar och den 16 november kommer beslut från Regeringen. För att få fler än 90 dagar behöver du ansöka om dem. Om du redan har ansökt för fler än 90 dagar och fått avslag behöver du ansöka på nytt.

Behöver du anonymt prata med oss på HOBS finns vår stödchatt med följande öppettider:

  • Måndag kl 11-13: för dig som är vuxen och lever med övervikt eller obesitas eller anhörig till vuxen.
  • Tisdag kl 11-13: för dig som är ungdom (13-18 år) och lever med övervikt eller obesitas
  • Torsdag kl 11-13: för dig som är förälder/anhörig till barn/ungdom som lever med övervikt eller obesitas

Fortsätt att ta hand om dig och dina nära. Håll avstånd och håll ut!

Tack för ert engagemang

Publicerad 2020-11-06

Från Socialstyrelsen:
"Vi på Socialstyrelsen som arbetar med de nationella riktlinjerna för vård vid obesitas vill tacka alla som via HOBS chatt och enkät har delat med sig av sina erfarenheter och synpunkter på obesitasvården. Även om alla frågor inte blev besvarade under de två chattillfällena så har Socialstyrelsen mottagit era synpunkter och vi tar med oss dessa i det fortsatta arbetet. Under vårt arbete har vi pågående kontakt med HOBS i deras egenskap av patientföreträdare. Socialstyrelsen planerar att publicera remissversionen av riktlinjerna under hösten 2021, och då kan alla som så önskar ge feedback på riktlinjerna."
 
Vi på HOBS vill också passa på att tacka er patienter för att ni tog er tid att besvara Socialstyrelsens frågor. Utan era synpunkter kan vi inte göra vårt arbete. Ni var många som besvarade enkätundersökningen och alla 528 svar har skickats vidare till Socialstyrelsen! Åter igen, tusen tack för ert engagemang!
 
[ST: Tecknade människor som skriver på datorn]
 

Vi är aktivt med och bidrar till ökad kunskap och samverkan.

Publicerad 2020-11-05

Idag deltog Cassandra och Susanne i barnobesitasnätverket för Stockholm län och berättade mer om HOBS verksamhet för ungdomar.
Visste du att vi har en ungdomszon och ungdomsforum för dig som är mellan 13-18år & att vi varje tisdag mellan 11-13 erbjuder stödchatt?
Vill ni få mer information om oss, maila cassandra.saaf@hobs.se
[ST: Cassandra sitter framför två datorskärmar som visar HOBS loggan]

Patientens resa genom fördomar

Publicerad 2020-11-03

Idag, föreläser HOBS generalsekretare Jenny Vinglid på Läkartidningens webbseminarium!
Ett seminarium om den kroniska sjukdomen fetma/obesitas som ska belysa problemen både ur patientens och allmänläkarens perspektiv.
Jenny kommer föreläsa om hur stigmatisering som en patient som utvecklat övervikt eller obesitas i tidig ålder genomlever och hur vi som vuxna måste bli bättre på att ta ansvar och ge barn och unga möjlighet till en jämlik hälsostart i livet.
Övriga deltagare är bland andra Marcus Lagerström, psykolog och doktorand vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och Ylva Trolle Lagerros, överläkare och docent vid Överviktscentrum i Stockholm.
Ni vet väl om att ni kan boka in någon av oss eller våra ambassadörer för föreläsningar, kunskapsökning eller bara dialog för hur vi gemensamt kan förbättra vården och bemötandet.

Faktasida om obesitasoperationer

Publicerad 2020-10-23

Har du gått igenom en obesitasoperation? Ska du opereras? Har du opererats och upplevt komplikationer?

Då är vår nya Faktasida om operationer en sida för dig.

På vår faktasida har vi samlat kunskap kring operationer. Livet innan en operation, de olika ingreppen och vad som är viktigt att veta om livet efter en operation.
Vi vill öka och sprida kunskap om vad det kan innebära att vara opererad. Vad är bra på att ha koll på? Vilka komplikationer kan uppstå? Vad ska vi belysa mer och få vårdgivare att förstå?

Öka din kunskap här: www.hobs.se/faktasida

Vi har kunnat ta fram den här faktasidan med hjälp av medel från
Arvsfonden
ST: bild en kvinna som sitter på en pilatesboll

Socialstyrelsen vill höra din åsikt.

Publicerad 2020-10-23

Vi på Socialstyrelsen har nyligen startat upp arbetet med nationella riktlinjer för obesitas och nu vill vi gärna höra din åsikt om obesitasvården. Hur vill du att vården vid obesitas ska se ut? Är du nöjd eller finns det något som kan förbättras? Ungdom, förälder, vuxen eller anhörig, nu kan du helt anonymt chatta med oss på Socialstyrelsen och framföra din åsikt.

Vi ser framemot att få chatta med dig och höra din åsikt 

Ulrika Jarrolf, projektledare rekommendationer

Fanny Sellberg, vetenskaplig projektledare
Liv Thalén, vetenskaplig projektledare
Ann-Sofie Bertilsson, projektledare indikatorer 


Socialstyrelsen kommer på besök på HOBS och du har chans att chatta direkt med deras representanter här på hobs.se.


Måndag 2 november kl 19.00-20.00, för ungdomar unga vuxna och  föräldrar

Onsdag 4 november kl 19.00-20.00, för vuxna och anhöriga

Har du inte möjlighet att delta under utsatt datum kan du besvara enkäten nedan som vi förmedlar vidare till socialstyrelsen.

Klicka här 

Socialstyrelsen hälsar dig välkommen!

HOBS träffas

Publicerad 2020-10-22

HOBS träffas är en stödgrupp för dig som genomgått obesitasoperation eller inväntar på att få en gjord. Vi har några aktiva grupper som hörs/ses digitalt en gång per månad och nu söker vi fler deltagare till nya grupper.

Vi frågade några deltagare om vad HOBS träffas betyder för dom och som svar fick vi bland annat:
"Hobs träffas betyder: Sammanhang, gemenskap, glädje!"
"HOBS Träffas betyder för mig att jag får prata med "likasinnade", personer i samma situation, som förstår hur det är att vara kraftigt överviktig."
"Dessa träffar har betytt otroligt mycket för mig då mitt landsting inte erbjöd mig någonting efter operationen. Att vara vilse i öken och inte veta vilket håll man ska gå så var HOBS träffar min kompass som ledde mig rätt."

I grupperna är vi max 10 deltagare som delar med oss av erfarenheter och upplevelser kring helhetshälsa, kost, självbild med mera. HOBS Träffas är en trygg och säker plats för dig som vill dela med dig och lyssna på andra.

Maila elsa.collvin@hobs.se om du vill vara med i en HOBS Träffas grupp.
Du är varmt välkommen!

ST: illustration av tre personer i ett digitalt samtal.