Inblick av sammanställningen

Publicerad 2020-07-08

Nu dröjer det inte länge innan vi kommer publicera sammanställningen av enkätundersökningen och djupintevjuerna för personer som genomgått en obesitasoperation. Vi är så tacksamma för er som valde att besvara vår undersökning!

Redan nu får ni en liten inblick av sammanställningen. Patienter fick besvara frågan: "Hur har du upplevt att det varit att hantera följande efter att genomgått en obesitasoperation”: 424 st besvarade frågan som uppgav att det som upplevdes som mest utmanande var självbilden och nya kost och matvanor, medans relationer och vitamin och mineraltillskott var minst utmanande. Att självbilden varit den mest utmanande, med 53% tyder på att de krävs mer information och mer samtal om vilka känslor som kan uppkomma efter en obesitasoperation, men framförallt att det erbjuds möjlighet att samtala och få stöd. Vi vill redan nu tipsa om vårt forum för obesitasoperationer där du kan ställa frågor, få stöd och stötta andra. Forum: https://www.hobs.se/zone/operationsforum

Vår nästa Ambassadör?

Publicerad 2020-07-07

Vi på HOBS brinner för att motverka viktstigma, minimera fördomar mot de som lever med övervikt och obesitas och att sprida kunskap om den kroniska sjukdomen obesitas.
HOBS är ett ideellt riksförbund som kämpar för att få till nationella riktlinjer inom vården och allas rätt till en jämlik vård. Vi behöver fler ambassadörer som kan vara med i vårt viktiga arbete. Kanske du har idéer och erfarenhet som du vill dela med dig av?
Oavsett om du vill vara med som ambassadör för HOBS eller ej så kan du ta del av vår ambassadörsutbildning. Här kan du lära dig mer om HOBS, om övervikt och obesitas. Helt gratis och digitalt. Du hittar utbildningen här:
Är du intresserad av att bli ambassadör för HOBS eller ta del av vår ambassadörsutbildning? Skicka iväg ett mail till ambassador@hobs.se
"Själva kan vi göra så lite, tillsammans kan vi göra så mycket." Helen Keller

HOBS Möter Matilda

Publicerad 2020-07-06

Missade du dagens HOBS Möter med Mathilda Eriksson Cronzell? Du kan nu titta på den inne på https://www.hobs.se/zone/hobs-moter där du också hittar inslaget om HOBS ungdomsprojekt som vår verksamhetsutvecklare Cassandra berättar om HOBS olika ungdomsprojekt.

HOBS möter Lovisa Sjögren

Publicerad 2020-06-26

Hej i sommarvärmen!

På måndag 29 juni kl 12.00 får du träffa Lovisa Sjögren i HOBS Möter. Lovisa Sjögren är barnläkare och forskare inom obesitas i Västra Götalandsregionen och region Halland. Hör henne berätta om behandling av barnobesitas och sitt arbete med Friskvårdsgrupperna i Region Halland. Hon svarar bland annat på frågor som:

Barnobesitas, hur ser det ut i Sverige idag?
Hur vet jag om mitt barn har obesitas?
Vilka behandlingar finns? Vilken hjälp kan mitt barn få?

Intervjun med Lovisa är förinspelad men har du frågor att ställa till henne så hör av dig till oss så tar vi dom vidare till henne. Du kan ställa din fråga här i kommentarsfältet, skicka oss ett DM eller om du vill vara anonym, maila din fråga till elsa.collvin@hobs.se

Plats: via zoom
Tid: måndag 29/6 kl 12.00

Varmt välkommen!

För att delta så ska du klicka in på Zoom-länken: https://us02web.zoom.us/j/89816204036

Deltar du via mobiltelefon/surfplatta behöver du ladda ner appen Zoom som du hittar där du brukar ladda ner appar till din iPhone eller Android. Du kommer inte synas eller höras per automatik i mötet. Vill du delta och säga hej efter intervjun så kommer vi öppna upp för detta. Vill du vara anonym ska du inte använda ditt riktiga namn när du skriver in användarnamn. Ditt användarnamn syns i sändningen.

ST: Bild på Lovisa Sjögren

Riksdagen sa ja till regeringens förslag

Publicerad 2020-06-24

Idag sa Riksdagen ja till regeringens förslag om en budget som bland annat omfattar ersättning till riskgrupper för COVID-19.

Så här ser ersättningen ut:

- Du kan som mest få 804 kr per dag under 90 dagar i förebyggande sjukpenning. Du kommer kunna få denna ersättning mellan 1 juli till slutet av september.

- Exakt vilka riskgrupper som omfattas är ännu inte klart. Vi inväntar besked som görs utifrån underlag från Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten.

- Även anhöriga till personer som tillhör riskgrupp ska kunna få ersättning. Det krävs att man lever i samma hushåll och har ett vanligt arbete som ej kan skötas på distans.

Ännu så länge inga direktiv om hur du går tillväga för att få din sjukpenning men vi håller dig uppdaterad.

Läs mer här

HOBS önskar en glad Sommar

Publicerad 2020-06-18

Nu närmar sig sommaren mer och mer och flera av er har redan gått på semester, slutat skolan eller har intagit ett semestermood. Denna våren har varit väldigt omtumlande för många av oss, inte minst alla som lever i en riskgrupp eller som drabbats av COVID-19 eller har en närstående som drabbats. HOBS har jobbat och fortsätter jobba intensivt för att bevaka och agera utifrån patientperspektivet. Nu har vi en härlig sommar framför oss som många längtar efter. Men det är fortfarande viktigt att komma ihåg att hålla fysisk distansiering. Vi kommer fortsätta jobba aktivt under sommaren med att ge er det stöd ni efterfrågar dock under lite begränsande former då kansliet kommer ha en lägre bemanning och svarstiden kommer dröja.

HOBS Kansli, Förbundstyrelse och våra ambassadörer önskar er en underbar sommar och ta hand om er, håll fysiskt avstånd men social kontakt.

HOBS Möter Ylva Trolle Lagerros

Publicerad 2020-06-18

Missa inte HOBS Möter nästa vecka!

På måndag 22/6 kl 12.00 kan du följa med oss ut på en digital promenad och lyssna på Ylva Trolle Lagerros bli intervjuad om medicinsk behandling av övervikt, obesitas/fetma. Ylva Trolle Lagerros arbetar som överläkare på överviktscentrum i Stockholm. Hon kommer bland annat svara på:

Vilka mediciner finns i Sverige idag?
Vad händer i kroppen när man äter de olika medicinerna?
Vad är biverkningarna?

Intervjun med Ylva är förinspelad men har du frågor att ställa till henne så hör av dig till oss så tar vi dom vidare till henne. Du kan ställa din fråga här i kommentarsfältet, skicka ett DM eller om du vill vara anonym, maila din fråga till elsa.collvin@hobs.se

Plats: via zoom
Tid: måndag 22/6 kl 12.00

Varmt välkommen!

För att delta så ska du klicka in på Zoom-länken: https://us02web.zoom.us/j/85416033453

Deltar du via mobiltelefon/surfplatta behöver du ladda ner appen Zoom som du hittar där du brukar ladda ner appar till din iPhone eller Android. Du kommer inte synas eller höras per automatik i mötet. Vill du delta och säga hej efter intervjun så kommer vi öppna upp för detta. Vill du vara anonym ska du inte använda ditt riktiga namn när du skriver in användarnamn. Ditt användarnamn syns i sändningen.

ST: Bild på Ylva Trolle Lagerros

HOBS Möter Karin Svärd

Publicerad 2020-06-12

På måndag den 15/6 kl i HOBS Möter får du träffa Karin Svärd i en personlig och inspirerande berättelse. Karin berättar om sitt liv med övervikt och om hur det varit att ta plats oavsett kroppsstorlek.

Plats: via zoom
Tid: måndag 15/6 kl 12.00

Varmt välkommen!

För att delta så ska du klicka in på Zoom-länken: https://us02web.zoom.us/j/89284741673

Deltar du via mobiltelefon/surfplatta behöver du ladda ner appen Zoom som du hittar där du brukar ladda ner appar till din iPhone eller Android. Du kommer inte synas eller höras per automatik i mötet. Vill du delta och säga hej efter intervjun så kommer vi öppna upp för detta. Vill du vara anonym ska du inte använda ditt riktiga namn när du skriver in användarnamn. Ditt användarnamn syns i sändningen.

[ST: Karin Svärd i ett filmklipp]

Låt oss prata om diskriminering.

Publicerad 2020-06-12

I veckan på Beachhotel Sahlenburg i Tyskland, Gjorde hotellägaren restriktioner. ”För att få checka in måste du nämligen väga under 130 kilo.” Skriver Ekstra Bladet i Aftonbladet igår.

Läs artikeln här: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/y3a5Bx/hotellet-forbjuder-gaster-over-130-kilo-forstor-moblerna

I Sverige finns en lag om bristande tillgänglighet, vilket detta är ett tydligt exempel på, när hotellägaren avsiktligt satt in åtgärder som gör att personer med en specifik vikt inte ges samma möjlighet att delta eller ges tillträde.

Som patientorganisation möter vi och vår målgrupp ofta hinder som gör det rent praktiskt svårare att delta. Både i vården, på arbetsmarknaden och i vardagen. Exempelvis så är det vanligt förekommande på vårdcentraler att det finns armstöd på stolar, vilket gör att många av oss inte har möjlighet att sätta oss ner medans vi väntar, vilket visar på bristande tillgänglighet.

Vikt borde omfattas av diskrimineringslagen.

Se exempel av diskriminering nedan från DO: ”En restaurang släpper inte in en person och det har samband med att hen har en funktionsnedsättning som påverkar tal och rörelser.”

Jämför nu det med händelsen i Tyskland :
Hotellet släpper inte in person(er) med obesitas/fetma (130kg), som i många fall påverkar rörelser.

Har du som patient som lever med obesitas/fetma varit med om bristande tillgänglighet eller diskriminerande praktiker? Vill du dela med dig av din berättelse? Kommentera nedan eller maila oss på ambassador@hobs.se

Digital träff för magsäcksopererade

Publicerad 2020-06-12

Missa inte HOBS träffas digitalt 16/6 !
Nu har du även möjlighet att ställa frågor till läkare om obesitaoperationer. Har du frågor om komplikationer? Förväntade resultat? Uteblivna resultat? Inga frågor är för små eller förstora.

Ställ din fråga i facebookeventet eller maila din fråga till ambassador@hobs.se. Svaren på frågorna kommer presenteras 16/6 på vårt event. Träffen kommer att ske digitalt vilket innebär att alla kan vara med, oavsett var en befinner sig i landet. Delar av samtalet kommer handla om dom frågor som uppkommit, men därefter är det ni deltagare som bestämmer agendan. Så om du redan vet något specifikt du vill diskutera så pm:a gärna oss.

Skriv ner datumet i kalendern och ladda upp med fika så hörs vi i det virtuella den 16/6 kl 18.00-19-00.
Föranmälan krävs:
Anmäl dig till ambassador@hobs.se , märk mailet med HOBS träffas.
[Mötet kommer ske via videosamtalstjänsten Zoom, & länk kommer skickas ut till dem som anmält sig].