Vill du delta och påverka utvecklingen inom övervikt och obesitas?

Publicerad 2021-01-12

Vill du delta och påverka utvecklingen inom övervikt och obesitas? Vi letar efter dig som vill dela med dig av dina erfarenheter av att leva med övervikt eller obesitas. Är du vuxen, ungdom eller förälder och anhörig så behöver vi dig. Vi får många förfrågningar om deltagande i fokusgrupper eller enkätundersökningar från forskare och hälso- och sjukvård. Därför behövs din erfarenhet!
Du bestämmer själv när du vill vara med och besvara enkäter eller delta i fokusgrupper. Vid anmält intresse får du kontaktuppgifter eller länkar till undersökningar som vi skickar ut när vi har fått en förfrågan.
Anmäl dig gärna här: https://forms.gle/5jbSkyBhp98Z2LTX9
Sprid gärna inlägget så vi tillsammans kan påverka utvecklingen inom övervikt och obesitas!
[ST: Kvinna sitter framför dator, man sitter vid bord, dator och kopp står på bordet].

Stödchatt

Publicerad 2021-01-12

Vi vet att många ungdomar fått inleda terminen med distansundervisning. Att vardagen förändras kan kännas jobbigt och utmanande, eller så kan det kännas skönt och lättare med distans. Oavsett hur du känner, så finns vi här. Vi finns här och håller dig sällskap, en anonym kompis i din telefon eller dator. Inget är för stort eller för litet att dela med sig av.
Vi ses i stödchatten för ungdomar varje tisdag mellan 11:00-13:00.
Varmt välkommen 
 
[ST: Person med glasögon tittar ner i sin mobil].

My Story

Publicerad 2021-01-11

2020 var ett år fyllt av utmaningar, isolering, distans men även nya lösningar med digitalisering som skapade ny gemenskap. Hur har ditt år varit? Inget är för stort eller för litet att dela med sig av. Du får givetvis vara anonym om du vill.
 
Har du varit med om något i ditt liv du vill berätta om som du tror kan passa bra in här på HOBS och som kan stötta andra eller inspirera andra? Gör din röst hörd!
 
Maila oss på ambassador@hobs.se och tack för att du delar med dig.
 
[ST: Helkroppsbild på en leende kvinna med ena armen på höften. En som kommunicerar med en person på en datorskärm, med en bok liggandes brevid och en person liggandes på en matta med händerna sträckta över huvudet.]

HOBS glöggmingel!

Publicerad 2020-12-07

Välkommen till glöggmingel med HOBS kl 15.00 den 16 december!

Vi vill så gärna ses och tacka för det här året. På grund av pandemin kör vi ett digitalt glöggmingel där vi bjuder in dig som arbetat, samverkat och engagerat dig i HOBS. Du dukar upp det du är sugen på och klickar in dig på zoom så hörs och ses vi där. Vi pratar lite om året som gått och vad som händer framöver hos HOBS.

Det är så klart kostnadsfritt men föranmälan krävs. Maila till ambassador@hobs.se innan kl 15:00 den 15/12 så skickar vi dig länken till zoom.

Deltar du via mobiltelefon/surfplatta behöver du ladda ner appen Zoom som du hittar där du brukar ladda ner appar till din iPhone eller Android.

Varmt välkommen önskar Cassandra, Elsa och Kim!

LIVE, musikquiz via zoom

Publicerad 2020-12-07

Är du mellan 13-18 år så är du välkommen att Hänga med på en live musikquiz via zoom!
Vi ställer frågor om musik, sångare eller bakgrundsdansare i musikvideos och du får vara med digitalt. Kan du mycket om musik? Eller vill du lära dig mer om musik, då är detta quizet för dig!
Du är helt anonym, du kommer kommunicera via vår chatt men annars är video och ljud avstängt för er deltagare. Allt du behöver göra är att ansluta till zoom och gissa vilken artist vi spelar!
Tid: kl 16.00-17.00 onsdag den 9 december och torsdag 17 december
Zoom-länk för båda tillfällena är: https://us02web.zoom.us/j/88523776892
Hoppas vi ses! 🙂
Häng med HOBS är möjligt tack vare pengar från Socialstyrelsen
P.S Du har väl inte missat HOBS Stödchatt för dig som är mellan 13-18 år. Här chattar du anonymt. Öppen på tisdagar kl 11-13. Vi lyssnar!
ST: en svart hund som ligger på en gräsmatta, med röda hörlurar och en blå liten musikspelare, tomteluva och en julgranskula.

HOBS Ambassadör Kim skickar en decemberhälsning

Publicerad 2020-12-01

Äntligen december och ett av de mest utmanande åren för många av oss börjar gå mot sitt slut.
Här kommer en decemberhälsning från HOBS underbara ambassadör, tillika sångfågel Kim.
Vi vill passa på att tacka Kim för allt fantastiskt arbete hon gjort för HOBS under 2020. Kim var bland annat med och grundade stödgrupps-konceptet HOBS Träffas, där personer som ska göra eller har gjort en obesitasoperation ses (digitalt) och diskuterar och stöttar varandra. Ett koncept som uppskattas och betyder mycket för många.

Tack för din energi och ditt arbete Kim. Du är en stjärna!

HOBS Möter

Publicerad 2020-11-30

HOBS Möter är tillbaka i en fantastisk decemberspecial om livet efter en obesitasoperation. Vi har samlat tre av Sveriges främsta experter i området och i samtal med HOBS generalsekreterare, Jenny Vinglid pratar vi om allt från komplikationer, smärta, kostvanor, självbild och emotionellt mående. Otroligt lärorika och viktiga samtal och du är inbjuden!

Vi träffar:

Torsten Olbers, professor, överläkare och kirurg inom obesitaskirurgi och en av Sveriges främsta kirurger i området. 
Anna Laurenius, Överdietist, Medicine Doktor, Specialistdietist Bariatrisk kirurgi
Marcus Lagerström, Psykolog på bariatriska avdelningen på Sahlgrenska sjukhuset

Samtalen är förinspelade men vi spelar upp dom via zoom nedan datum/tid:

Tisdag 1 december kl 18.30: Torsten Olbers
Onsdag 2 december kl 18.30: Anna Laurenius
Torsdag 3 december kl 18.30: Marcus Lagerström

Eventet är kostnadsfritt och ingen föranmälan krävs. Du klickar in dig på zoomlänken när det är dags. Frågor till experterna kan ställas i chatten och skickas sedan vidare. 
 

Deltar du via mobiltelefon/surfplatta behöver du ladda ner appen Zoom som du hittar där du brukar ladda ner appar till din iPhone eller Android.

 
Varmt välkommen!
 
HOBS Möter är möjligt tack vare medel från Arvsfonden.
 
ST: Bild på Torsten Olbers, Anna Laurenius och Marcus Lagerström

HOBS träffas den 8 dec, för dig ska eller är opererad

Publicerad 2020-11-28

På tisdag den 8 december kör vi igång en ny HOBS Träffas grupp! Vill du vara med?
Detta är en digital mötesplats för dig som har genomgått eller ska genomgå en obesitasoperation (gastric bypass eller gastric sleeve).
Vi pratar om livet innan och efter en operation. Om allt från hur man fysiskt och psykiskt mår, till kostråd, rörelseglädje, självbild, relationer med mera. HOBS Träffas är en trygg plats där alla får dela med sig av sina erfarenheter och upplevelser.
Är du intresserad av att vara med i HOBS träffas så finns det platser kvar på tisdag den 8 december. Vi kör igång kl 18.45! Om du inte har möjlighet att vara med i denna men är intresserad av att vara med i en grupp som startar i början av 2021 så maila HOBS eller skicka oss ett dm. Mailadressen är info@hobs.se.
Varmt välkommen till HOBS Träffas!

Missa inte! Musikquiz för dig som är ungdom!

Publicerad 2020-11-25

Är du mellan 13-18 år så är du välkommen att Hänga med på en live musikquiz via zoom. Vi ställer frågor om musik, sångare eller bakgrundsdansare i musikvideos och du får vara med digitalt. Kan du mycket om musik? Eller vill du lära dig mer om musik, då är detta quizet för dig!

Du är helt anonym, du kommer kommunicera via vår chatt men annars är video och ljud avstängt för er deltagare. Allt du behöver göra är att ansluta till zoom och gissa vilken artist vi spelar!

Har du några frågor eller vill att vi ska köra ett speciellt tema på quizet så maila cassandra.saaf@hobs.se , jag hoppas vi ses !

Tid: kl 16.00-17.00, 25 november
Zoom-länk är:https://us02web.zoom.us/j/87344297809

Praktik på HOBS?

Publicerad 2020-11-20

HOBS kommunikatör Elsa Collvin har veckoavstämning med Laura Eggerichs som gör sin praktik på HOBS på zoom då allt jobb vi gör nu i princip sker på distans och digitalt.
Laura Eggerichs är från Seattle, USA och där legitimerad dietist och specialiserad inom obesitasvård och vikthållningsmetodik.
Hon har 12 års erfarenhet som kostrådgivare till patienter som lever med obesitas och som genomgått obesitaskirurgi. Hon har hjälpt mer än 1000 personer att förändra sitt beteende och justera sin livsstil så att de kan uppnå viktminskning och sina hälsomål efter en obesitasoperation.
Nu genomför Laura sin magisterexamen på Global Health-programmet vid Göteborgs universitet och har valt att göra praktik med oss på HOBS. Hon kommer bland annat bidra med sin stora kunskap om patientcentrerad vård för patienter som gjort en obesitasoperation.
När hon är färdig med sina studier så hoppas Laura på att kombinera sin yrkeserfarenhet från obesitasvården med sin utbildning på Göteborgs universitet och arbeta för att skapa riktlinjer och sammanhang som bidrar till prevention och behandling av obesitas för individen och för samhället i stort.
Vi är så glada att Laura är med oss nu ett par månader och ser fram emot vårt samarbete.
Är du intresserad av att göra praktik hos oss på HOBS? Maila info@hobs.se så får du veta mer.

ST: Bild på två kvinnor på en datorskärm som sitter i ett digitalt möte.