Bli medlem och var med och påverka!

Publicerad 2021-02-19

Vi är ett ideellt riksförbund och det är tack vare ditt medlemskap som gör det möjligt för oss att göra skillnad. Tillsammans kan vi påverka, skapa opinion och agera i samhället för en bättre hälsa oberoende av storlek.
Det kostar 50 kronor per kalenderår att bli stödmedlem i HOBS. Swisha beloppet till 1233059300 eller betala in på plusgirokonto 425716-8. Ange ditt namn samt kontaktuppgifter i fritexten när du gör inbetalningen samt maila dina uppgifter till medlem@hobs.se. Här kan du läsa mer om hur du som medlem är med och påverkar: https://www.hobs.se/info/om/192c
Välkommen som medlem till HOBS!
[ST: En man med cykelhjälm och glasögon räcker tummen upp.]

Världs Obesitas Dagen – 4/3

Publicerad 2021-02-17

I samband med Världs Obesitas Dagen den 4/3 uppmärksammar vi Socialstyrelsens beslut att utarbeta riktlinjer för vård av obesitas.

Att myndigheten tagit detta viktiga beslut är efterlängtat, och väldigt välkomnat av oss alla som är berörda av sjukdomen obesitas.

Vi hoppas att du vill anmäla dig, lyssna in och aktivt delta på kommande webinar den 4/3 kl 15.30-17.00.

Här är länken för anmälan: https://register.gotowebinar.com/register/393724531511429902

Du kan även anmäla dig här i PDF där innehållet beskrivs närmare.

Vi kommer att lyfta det glädjande med att riktlinjerna nu kommer, men också diskutera och framhålla regionernas beredskap. Finns det en beredskap i de 21 regionerna att organisera och strukturera sin sjukvård för att ta hand om patienter som är sjuka i sin obesitas?

Nulägesbilden i Sverige kan beskrivas som i det inslag SVT sände nyligen. Jag ser gärna att du ägnar ett par minuter åt detta inslag, där Ola söker hjälp i vården för sin obesitas, men sjukvården säger nej:

Ola, 24, vill ha hjälp med sin fetma – vården säger nej | SVT Nyheter

”När Ola Karlsson Eriksson träffar läkare får han alltid höra att han måste gå ner i vikt, men att vården inte kan hjälpa honom så länge han inte har drabbats av en följdsjukdom.”

 

Vi vet att obesitas är förknippat med utmaningar. Personer som lever med obesitas möts allt för ofta i samhället, i skolan, i arbetslivet och faktiskt även inom vården av en attityd och okunskap som inte är acceptabel. Detta vill vi förändra!

 

Vi önskar dig därför varmt välkommen till vårt webinar den 4/3 som genomförs tillsammans med intresseorganisationerna SFO & SFOK samt aktörer inom industrin.

Stödchatt

Publicerad 2021-02-16

Livet kan kännas toppen, förfärligt eller bara helt okej. Oavsett hur du känner så får du dela med dig av vad du vill och vi lyssnar.
Stödchatten har öppet varje vecka för dig som är vuxen, ungdom, förälder eller anhörig. Behöver du anonymt prata av dig finns vi på HOBS stödchatt här för dig. Inget ämne är för stort eller för smått. Du går in på vår hemsida hobs.se och när den lilla pratbubblan i höger hörn syns så klickar du på den och skriver till oss. Glöm inte att inget är för stort eller för litet att prata om, vi finns här och lyssnar på dig. Vi ses i chatten 
[ST: En person med mobil].

Vi söker fler deltagare!

Publicerad 2021-02-14

Anmäl ditt intresse för att besvara undersökningar från forskare, studenter eller hälso- och sjukvården. Din röst gör skillnad!
Anmäl ditt intresse här: https://forms.gle/a2rp3hAGxBDamh8o9
Vi behöver fler som vill dela sina erfarenheter av övervikt eller obesitas. Vi letar efter dig som vill dela med dig av dina erfarenheter av att leva med övervikt eller obesitas. Är du vuxen, ungdom eller förälder och anhörig så behöver vi dig.
Du bestämmer själv när du vill vara med och besvara enkäter eller delta i fokusgrupper. Vid anmält intresse får du kontaktuppgifter eller länkar till undersökningar som vi skickar ut när vi har fått en förfrågan och du bestämmer själv vilka undersökningar du vill delta i.
[ST: en person sitter framför ett bord med mobilen i handen. I bakgrunden syns bord och en annan person, samt HOBS-logga].

Öka din kunskap och förståelse

Publicerad 2021-02-12

Läs 15-åriga "Annes" berättelse om hur det varit för henne att växa upp och leva med obesitas. Hur det är att gå och handla matvaror och en känner sig uttittad....
"Anne" delar med sig av det som varit tufft och vi tror att många kan känna igen sig i hennes berättelse.
Hennes berättelse läser du på www.hobs.se/mystory
Har du en historia du vill dela med dig av. Maila oss på ambassador@hobs.se och märk din berättelse med "my story", självklart kan du vara anonym.
Du är inte ensam. 
[ST: en kundvagn i en butik samt HOBS-logga]

Din erfarenhet är viktig

Publicerad 2021-02-10

Här är tre nya citat från berättelser som patienter har varit med om i mötet med vården. Att inte våga söka vård med rädsla för att bli utsatt för kränkande behandling utgör ett hot mot hälsan. Alla ska ha rätt att bli bemött på ett respektfullt sätt, utan att bli skam- och skuldbelagd.
Flera av er har delat berättelser i mötet med BVC och vi har behov av personer som vill delta i en fokusgrupp som är förstagångsföderskor som vill dela med sig och ge feedback kring material som riktar sig just till personer som lever med obesitas. Är du intresserad av att delta, maila till ambassador@hobs.se
Fortsätt att dela era berättelser med oss så att vi kan sprida vidare detta i kontakt med sjukvården så vi kan förbättra bemötandet i hälso- och sjukvården.
Vi kommer fortsätta dela era berättelser i våra kanaler. Tack till er som valt att dela era berättelser. 
Länk till enkätundersökning: https://sv.surveymonkey.com/r/55YPZ62

Nytt patientmaterial från Dietisternas Riksförbund för dig som genomgått en obesitasoperation

Publicerad 2021-02-10

Dietisternas Riksförbunds Sektion, för dietister inom bariatrisk kirurgi har tagit fram det här patientmaterialet och kunskapsinformationen för både dig som patienten men även för dig som möter målgruppen i ditt arbete inom hälso- sjukvården.
Det finns många missuppfattningar om kost och viktförändringar efter bariatrisk kirurgi och kostbehandlingen varierar mellan olika behandlingscentra. Därför har nu DRF tagit fram ett kunskapsunderlag och en patientbroschyr om kostbehandlingen efter bariatrisk kirurgi. Arbetet med materialet har skett inom ramen för insatser som främjar arbetet med Socialstyrelsens nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor och baseras på 170 vetenskapliga rapporter inom ämnesområdet.
Materialet hittar du här

Är du vår nya styrelsemedlem?

Publicerad 2021-02-05

Idag är det fredag och expertgruppsmöte med region Skåne. Här lyfts vårdfrågor söm rör övervikt och obesitas där vår röst som patientorganisation är viktig för att skapa en patientcentrerad vård.
Vill du få möjligheten att påverka vårdutvecklingen i Skåne, Västmanland och Jönköping. Eller vara med och utveckla vården på ett nationellt plan?
Vi söker styrelsemedlemmar till både länsföreningarna och förbundsstyrelsen där du kan få möjlighet att utvecklas tillsammans med oss. Skicka in din ansökan till info@hobs.se och bli en del av vår rörelse: Hälsa oberoende av storlek.
[ST: Ett frågetecken, Sverigekarta och HOBS-logga].

Föreläsning för Angereds Närsjukhus

Publicerad 2021-02-03

Idag var HOBS med och berättade om sina pågående projekt och verksamhet för specialistcentrum för barn och unga på Angereds Närsjukhus.
Vi pratade om hur viktigt det är att se obesitas utifrån ett helhetsperspektiv, där både fysisk, psykisk och social hälsa är viktiga byggstenar. Vilka utmaningar som sjukvården står inför och även hur viktig patientperspektivet är, därför är vi så tacksamma för er som engagerar er och som bidrar med era perspektiv och erfarenheter om hur ni vill utforma obesitasvården.
Tack till Arvsfonden för att ni hjälper oss driva arbetet för en jämlikvård.
[ST: En dator med en bild på tecknade barn & ungdomar samt en bild på Jenny Vinglid].