HOBS Möter

Publicerad 2020-05-14

På måndagar kl 12.00 - 13.00 en tid framöver är du välkommen att lyssna på och delta i HOBS Möter.

Följ med ut på en kunskapsgivande digital promenad där vi varje vecka tar upp ett tema och bjuder in en gäst som vi intervjuar. De flesta intervjuer spelar vi in i förväg och vill du ställa en fråga till vår gäst så hör av dig till oss! Du kan ställa en fråga anonymt. Gå in på vår hemsida www.hobs.se/covid19 och klicka på "Fråga våra experter".

Tema och gäster de kommande veckorna:

Måndag 18/5, tema: Barnobesitas
Vi möter Anne Börjesson, utvecklare Kungsbacka kommun, som berättar om den framgångsrika Kungsbackamodellen

Måndag 25/5, tema: Viktstigma
Vi möter Ximena Ramos Salas, Forskare vid Obesity Canada och lärare Kristianstads Högskola. Ximena är en av de främsta experterna i ämnet viktstigmatisering och diskriminering.

Måndag 1/6, tema: Bakomliggande orsaker till övervikt.
Vi möter Erik Hemmingsson, överviktsforskare på GIH, samt författare till Slutbantat.

Måndag 8/6, tema: Hetsätningsstörning
Vi möter Ata Ghaderi, Forskare, Psykolog Stockholms centrum för ätstörningar Forsknings- och utvecklingsenheten i Stockholm.

Måndag 15/6, tema: En personlig berättelse
Vi möter Karin Svärd, som berättar om sitt liv med övervikt och obesitas/fetma, med - och motgångar.

Varmt välkommen att ställa dina frågor!
För att delta så ska du klicka in på Zoom-länken: https://us02web.zoom.us/j/85011851976

Deltar du via mobiltelefon/surfplatta behöver du ladda ner appen Zoom som du hittar där du brukar ladda ner appar till din iPhone eller Android. Du kommer inte synas eller höras per automatik i mötet. Vill du delta och säga hej efter intervjun så kommer vi öppna upp för detta. Vill du vara anonym ska du inte använda ditt riktiga namn när du skriver in användarnamn. Ditt användarnamn syns i sändningen.

HOBS Möter Jenny Vinglid

Publicerad 2020-05-11

Välkommen ut på en lunchpromenad tillsammans med HOBS!

I en tid som för många innebär begränsad tillgänglighet av fysiska aktiviteter och distansering till andra människor vill vi skapa denna digitala promenad för att bringa människor tillsammans, samtidigt som vi får chansen att röra på oss en stund.

Kan du inte gå ut just nu så kan du promenera runt lite inomhus där du befinner dig om möjligt. Samtidigt som vi promenerar kommer vi bjuda på en intervju, HOBS möter, förinspelad eller live, som bidrar till kunskapsökning i frågor som HOBS brinner för.

Denna vecka berättar Jenny Vinglid, i en förinspelad intervju om vad HOBS arbetar för. Har du förslag eller önskningar om ämnen som ska tas upp och frågor som ska svaras på så hör av dig till oss. Maila info@hobs.se så samordnar vi och ser till att du får svar på dina frågor. Alla våra intervjuer kommer vi samla under HOBS möter på vår hemsida så du kan lyssna/titta på dom i efterhand.

Varmt välkommen!

För att delta så ska du klicka in på Zoom-länken:
https://us02web.zoom.us/j/81975203046

För att delta via mobiltelefon/surfplatta behöver du ladda ner appen Zoom som du hittar där du brukar ladda ner appar till din iPhone eller Android. Du kommer inte synas eller höras per automatik i mötet .Vill du delta och säga hej efter intervjun så kommer vi öppna upp för detta.

Stöd oss!

Publicerad 2020-05-07

Med ditt stöd hjälper du oss som patientorganisation att :
- ge patienter som lever med obesitas/fetma ett sammanhang, stöd och möjligheten till att förändra obesitasvården till en mer patientcentrerad vård,
- motverka stigmatisering, kränkande behandling av oss som lever med övervikt eller obesitas,
- öka kunskapen om att obesitas är en kronisk sjukdom.

Vi är oerhört tacksamma för ert engagemang och det är tydligt att vi är många som vill att dessa frågor prioriteras - både politiskt och i samhället i stort. Genom att bli stödmedlem bidrar du till detta påverkansarbete!

Kravet för att ideella organisationer ska samla stödmedlemmar är att det innefattar en avgift. Den lägsta krävda summan är 50 kr - vilket är priset för ett medlemskap hos oss.
Såhär blir du medlem:
Swisha 50 kronor till 1233 059 300, eller
Betala in på plusgirokonto 425716-8.

Ange ditt namn samt kontaktuppgifter i fritexten när du gör betalningen och melja sedan dina uppgifter till medlem@hobs.se

Både privatpersoner och organisationer kan vara medlemmar hos oss. Medlemskapet gäller för hela 2020!

Läs mer på: www.hobs.se/stodoss

Illustratör: Emma Wärnström, Emma Wärnström Art & Illustration

Olika regler kring COVID19 skapar en oro bland riskgrupper

Publicerad 2020-05-03

Idag var vår generalsekreterare med på TV4 nyheterna och lyfte upp den samlade oro som riskgruppen och deras anhöriga känner. Vi jobbar vidare för att ni ska få ett besked så fort som möjligt. I väntan på beslutet är det viktigt att alla följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Social kontakt och fysisk distansiering

Publicerad 2020-05-01

Nu stundar ytterligare en långhelg som ofta förknippas med social aktivitet. Vi vet att denna situationen är otroligt jobbig för väldigt många av oss. Men viktigt att tänka att det faktiskt inte handlar om social distansering utan om fysisk distansering. Vi ska undvika att träffas/mötas rent fysiskt. Extra viktigt i en situation som vi går igenom nu är att bibehålla den sociala kontakten men att den genomförs digitalt istället.
Det kan vara alltifrån att skicka ett sms till en släkting eller vän, ringa eller använda facetime. Eller varför inte genomföra lördagsmiddagen digitalt med vänner och bekanta. Ta en promenad med en bekant fast via facetime istället. Vi uppmanar er alla att försöka testa på en social digital aktivitet i helgen! Dela gärna med er av goda exempel på hur vi kan ha social kontakt med fysisk distansering!

(ST: person sitter med en telefon i handen)

Uppdaterad info från Folkhälsomyndigheten om riskgrupper

Publicerad 2020-04-30

Nu har folkhälsomyndigheten uppdaterat sin information om riskgrupper och personer som är yngre än 70 år kan också ha ökad risk att bli allvarligt sjuk om de har:

Högt blodtryck
Hjärt- kärlsjukdom
Lungsjukdom (ej astma)
Kraftig fetma (OBS: Vi söker FHM för ett förtydligande)
Diabetes
En sjukdom som innebär ökad risk för allvarlig sjukdom vid luftvägsinfektioner.

Det är också möjligt att personer med sjukdom eller medicinsk behandling som påverkar immunförsvaret kan ha ökad risk för att bli allvarligt sjuk.

Det är viktigt att du följer folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Läs mer här

HOBS Går Ungdom (digitalt)

Publicerad 2020-04-28

Är du ungdom och vill få möjlighet att prata med andra så kommer vi varje tisdag anordna HOBS GÅR digitalt för ungdomar. Det betyder att oavsett var du befinner dig i landet kan du delta så länge du har en smartphone och internetuppkoppling. Ladda ner appen zoom till din telefon nu! Tillsammans så går vi en runda utomhus. Vi delar med oss av vår vardag och du får vara så aktiv som du vill, du kan därför välja att bara lyssna om du tycker det är jobbigt att prata i grupp Du kan även vara helt anonym, skriva frågor i chatten eller att dela med dig av videokameran så vi andra får se hur det ser ut där du går. Ibland kan det vara roligare att gå i grupp än att gå själv. Du går i den takt som är lagom för dig och vi peppar varandra. Vi hoppas att just du vill delta!

Var: I hela Sverige

När: Tisdagar 16:00-17:00

Ladda ner zoom appen på din mobil.

Länk: https://zoom.us/j/93179323392

Ingen föranmälan krävs. Klicka bara på länken ovan kl 16:00 på tisdag och ta på dina skönaste skor så tar vi en promenad tillsammans!

Hoppas vi ses!

Dela gärna vidare så fler kan delta!

Tack till Dunya Kermanj för illustrationen! Här hittar ni hennes bilder:
Portfolio: https://dunyakermanjportfolio.wordpress.com/
Sociala medier: https://www.linkedin.com/in/dunya-kermanj-4485b3164/
https://www.instagram.com/designbydunya/?hl=sv

Jovanna Dahlgren, överläkare besvarar frågor om barn inkluderas i socialstyrelsens riskgrupper.

Publicerad 2020-04-28

Är barn med BMI över 40 en riskgrupp?", det är en fråga som många oroliga föräldrar har skickat in till oss på HOBS.

I ett förtydligande från Socialstyrelsen, 21 april, står det att listan över de identifierade riskgrupperna "avser inte barn". Förtydligandet publicerades idag, den 23 april, på Socialstyrelsens hemsida: https://www.socialstyrelsen.se/…/fortydligande-regeringsupp…

Läs gärna även Överläkare Jovanna Dahlgrens svar på frågan som publicerades igår på vår sida Frågor och svar på www.hobs.se/covid19

Ata Ghaderi, Psykolog besvarar på frågor om hetsätningsstörning och COVID-19

Publicerad 2020-04-27

Vi har fått in många frågor från er om hetsätningsstörning och COVID 19, därför har vi nu kopplat in Ata Ghaderi, Psykolog vid Stockholms centrum för ätstörningar Forsknings- och utvecklingsenheten som ställt upp och besvarat några av era frågor. Ni hittar alla frågor och svar på www.hobs.se/fragasvar
Kom ihåg du är inte ensam och du kan alltid kontakta oss och ställa frågor eller ringa om du behöver prata med någon.

Dietist Lua Dandara Rangel besvarar era frågor live

Publicerad 2020-04-26

Välkommen till HOBS Facebook Live där vi bjuder in Lua Dandara Rangel som gästtalare. Lua är en väldigt uppskattad dietist som arbetar med obesitaspatienter på Skånes Universitetssjukhus. Vi kommer sända Live på vår Facebooksida kl 19.00 måndag den 27 april.

Temat är: kostvanor när man sitter isolerad hemma.

Har du frågor som du vill ställa till Lua så får du gärna ställa dom direkt i chatten Live eller skicka in via vår hemsida, på sidan som heter "Fråga våra experter" och klicka i kategori "kost". Klicka på länken för att komma dit: www.hobs.se/covid19

Varmt välkomna önskar vi på HOBS och Lua!