Vi söker fler deltagare!

Publicerad 2021-02-14

Anmäl ditt intresse för att besvara undersökningar från forskare, studenter eller hälso- och sjukvården. Din röst gör skillnad!
Anmäl ditt intresse här: https://forms.gle/a2rp3hAGxBDamh8o9
Vi behöver fler som vill dela sina erfarenheter av övervikt eller obesitas. Vi letar efter dig som vill dela med dig av dina erfarenheter av att leva med övervikt eller obesitas. Är du vuxen, ungdom eller förälder och anhörig så behöver vi dig.
Du bestämmer själv när du vill vara med och besvara enkäter eller delta i fokusgrupper. Vid anmält intresse får du kontaktuppgifter eller länkar till undersökningar som vi skickar ut när vi har fått en förfrågan och du bestämmer själv vilka undersökningar du vill delta i.
[ST: en person sitter framför ett bord med mobilen i handen. I bakgrunden syns bord och en annan person, samt HOBS-logga].

Öka din kunskap och förståelse

Publicerad 2021-02-12

Läs 15-åriga "Annes" berättelse om hur det varit för henne att växa upp och leva med obesitas. Hur det är att gå och handla matvaror och en känner sig uttittad....
"Anne" delar med sig av det som varit tufft och vi tror att många kan känna igen sig i hennes berättelse.
Hennes berättelse läser du på www.hobs.se/mystory
Har du en historia du vill dela med dig av. Maila oss på ambassador@hobs.se och märk din berättelse med "my story", självklart kan du vara anonym.
Du är inte ensam. 
[ST: en kundvagn i en butik samt HOBS-logga]

Din erfarenhet är viktig

Publicerad 2021-02-10

Här är tre nya citat från berättelser som patienter har varit med om i mötet med vården. Att inte våga söka vård med rädsla för att bli utsatt för kränkande behandling utgör ett hot mot hälsan. Alla ska ha rätt att bli bemött på ett respektfullt sätt, utan att bli skam- och skuldbelagd.
Flera av er har delat berättelser i mötet med BVC och vi har behov av personer som vill delta i en fokusgrupp som är förstagångsföderskor som vill dela med sig och ge feedback kring material som riktar sig just till personer som lever med obesitas. Är du intresserad av att delta, maila till ambassador@hobs.se
Fortsätt att dela era berättelser med oss så att vi kan sprida vidare detta i kontakt med sjukvården så vi kan förbättra bemötandet i hälso- och sjukvården.
Vi kommer fortsätta dela era berättelser i våra kanaler. Tack till er som valt att dela era berättelser. 
Länk till enkätundersökning: https://sv.surveymonkey.com/r/55YPZ62

Nytt patientmaterial från Dietisternas Riksförbund för dig som genomgått en obesitasoperation

Publicerad 2021-02-10

Dietisternas Riksförbunds Sektion, för dietister inom bariatrisk kirurgi har tagit fram det här patientmaterialet och kunskapsinformationen för både dig som patienten men även för dig som möter målgruppen i ditt arbete inom hälso- sjukvården.
Det finns många missuppfattningar om kost och viktförändringar efter bariatrisk kirurgi och kostbehandlingen varierar mellan olika behandlingscentra. Därför har nu DRF tagit fram ett kunskapsunderlag och en patientbroschyr om kostbehandlingen efter bariatrisk kirurgi. Arbetet med materialet har skett inom ramen för insatser som främjar arbetet med Socialstyrelsens nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor och baseras på 170 vetenskapliga rapporter inom ämnesområdet.
Materialet hittar du här

Är du vår nya styrelsemedlem?

Publicerad 2021-02-05

Idag är det fredag och expertgruppsmöte med region Skåne. Här lyfts vårdfrågor söm rör övervikt och obesitas där vår röst som patientorganisation är viktig för att skapa en patientcentrerad vård.
Vill du få möjligheten att påverka vårdutvecklingen i Skåne, Västmanland och Jönköping. Eller vara med och utveckla vården på ett nationellt plan?
Vi söker styrelsemedlemmar till både länsföreningarna och förbundsstyrelsen där du kan få möjlighet att utvecklas tillsammans med oss. Skicka in din ansökan till info@hobs.se och bli en del av vår rörelse: Hälsa oberoende av storlek.
[ST: Ett frågetecken, Sverigekarta och HOBS-logga].

Föreläsning för Angereds Närsjukhus

Publicerad 2021-02-03

Idag var HOBS med och berättade om sina pågående projekt och verksamhet för specialistcentrum för barn och unga på Angereds Närsjukhus.
Vi pratade om hur viktigt det är att se obesitas utifrån ett helhetsperspektiv, där både fysisk, psykisk och social hälsa är viktiga byggstenar. Vilka utmaningar som sjukvården står inför och även hur viktig patientperspektivet är, därför är vi så tacksamma för er som engagerar er och som bidrar med era perspektiv och erfarenheter om hur ni vill utforma obesitasvården.
Tack till Arvsfonden för att ni hjälper oss driva arbetet för en jämlikvård.
[ST: En dator med en bild på tecknade barn & ungdomar samt en bild på Jenny Vinglid].

Din berättelse kan göra skillnad!

Publicerad 2021-02-02

Citaten i bilderna är endast ett axplock av de berättelserna som ni har skickat in. Citaten speglar det bemötande som vi ofta får höra när vi kommer i kontakt med patienter. För att vi ska kunna förbättra bemötandet i vården behöver vi era berättelser och era tankar om hur ett korrekt bemötande ska gå till, så att vi kan dela och återberätta det när vi kommer i kontakt med sjukvården.
Vi vill nu få in ännu fler berättelser, där ni delar med era upplevelser i mötet med vården. Sprid gärna enkäten vidare i era nätverk och tusen tack till alla ni som redan delat era erfarenheter. Era berättelser gör skillnad, tack ❤
Länk till enkätundersökning: https://sv.surveymonkey.com/r/55YPZ62
[ST: 3 bilder tagna i en tom sjukhuskorridor med HOBS logga].

HOBS träffas 24/2 Ny grupp

Publicerad 2021-02-02

Nu är första mötet för en av de nystartade HOBS träffas grupperna bestämt. Det blir den 24/2 kl: 18:00 digitalt för dig som har genomgått eller ska genomgå en obesitasoperation (gastric bypass eller gastric sleeve) och vill prata med andra i en liknande situation.
Vi pratar om livet innan och efter en obesitasoperation. Om allt från hur en mår fysiskt och psykiskt, till kostråd, rörelseglädje, självbild, relationer med mera. HOBS Träffas är en trygg plats där alla får dela med sig av sina erfarenheter och upplevelser, där du får stöd och chansen att stötta andra.
Är du intresserad av att vara med i HOBS träffas? Maila till oss på: ambassador@hobs.se. Så får du en länk till mötet.
Varmt välkommen till HOBS Träffas!
HOBS Träffas är en del i vårt projekt Jämlik vård och ökad egenmakt som är möjligt tack vare @arvsfonden
[ST: Två personer står i ett kök, en skär morötter på en skärbräda, den andra sätter på kranen så det rinner vatten.]

Ny viktig satsning!

Publicerad 2021-02-02

Nu presenterar vi vår nya satsning om hetsätning som är möjlig tack vare medel från
Socialstyrelsen. Vi kommer under året att uppmärksamma vad hetsätningstörning är, var och hur en kan få stöd.
Har du någon fråga som du skulle vilja få besvarad? Har du tips på en person vi borde intervjua inom området? Har du själv erfarenhet av hetsätning och skulle vilja vara med i en fokusgrupp för att ge feedback ? Maila ditt intresse till ambassador@hobs.se och märk mailet med hetsätning. All form av feedback ges via mail eller via videolänk så oavsett var du bor, så kan du delta. 
[ST: En anslagstavla med en lapp och nål där det står skrivet hetsätning, samt Socialstyrelsens-logga och Hobs-logga.]