Lever du med lipödem?

Publicerad 2022-04-18

Många av er som följer HOBS lever med lipödem. Ofta blandas lipödem ihop med obesitas och många får inte den vård de behöver. Patienter har hört av sig till oss på HOBS och berättat om sina erfarenheter och nu vill vi veta mer. Du som har lipödem får gärna fylla i vår enkät och berätta om dina erfarenheter och tankar. Enkäten hittar du här: https://sv.surveymonkey.com/r/VPGM79P

Har du synpunkter eller klagomål på din vård? Vänd dig till patientnämnden!

Publicerad 2022-04-16

Har du synpunkter eller klagomål på din vård? Vänd dig till patientnämnden!
HOBS undersökning om bemötande inom vården visar att många som lever med övervikt eller obesitas är missnöjda med den vård de har fått. Det kan kännas svårt att framföra klagomål och synpunkter direkt till din vårdgivare. Om du känner så kan du vända dig till patientnämnden i din region. De tar gärna emot dina synpunkter. Att patienter som du berättar om sina upplevelser av vården är viktigt för att regionen eller kommunen ska kunna utveckla vården och förbättra den.
Patientnämndens uppgift är att hjälpa patienter att föra fram synpunkter och klagomål och se till att de blir besvarade av vårdgivaren. Genom att framföra klagomål kan du till exempel få en förklaring till det som hänt och svar på frågor. Patientnämnden kan också hjälpa dig att få information som du kan behöva för att ta tillvara dina intressen i vården. Patientnämnden gör ingen bedömning av det klagomålet gäller och tar inte ställning till om vårdgivaren har begått fel.
Här kan du hitta din patientnämnd: https://www.ivo.se/.../om.../hitta-din-patientnamnd/
Här hittar du HOBS rapport om bemötande inom vården: https://hobs.se/zone/oka-din-kunskap/inside/1124

Fokusgrupp

Publicerad 2022-04-13

Din röst och erfarenhet behövs!
Just nu har vi många journalister och media som vill höra din historia. Hur är det och leva med övervikt eller obesitas? Hur ser vården ut där du bor? Har du fått erbjudande om behandling? Har du blivit nekad IVF eller övrig vård på grund av ett förhöjt BMI? Har ditt barn/ungdom fått evidensbaserad vård? Som sagt, din erfarenhet behövs!
Anmäl dig till vår fokusgrupp så får du mail från oss när media söker en patient. Du svarar direkt till journalisten och vi lämnar inte ut några kontaktuppgifter. Du kan också få andra förfrågningar, till exempel när en forskare vill genomföra en enkätundersökning.
Här anmäler du dig till fokusgruppen: https://forms.gle/DhVjhM9SRn8nZ8wG6

Fredagsfrågan om livet efter en obesitasoperation 8 april kl 12:00-13:00

Publicerad 2022-04-05

Möter du patienter i ditt arbete som är obesitasoperade, eller vill du som beslutsfattare lära dig mer om obesitaskirurgi utifrån ett patientperspektiv. Funderar du eller någon i din närhet på att genomgå en obesitasoperation? Du har nu en unik möjlighet att helt anonymt ställa frågor till en spetspatient som är opererad. Missa inte denna chansen att öka din kunskap utifrån patientperspektivet!

Gå in på www.hobs.se och tryck på den röda pratbubblan och skriv din fråga.

Ny stödgrupp!

Publicerad 2022-03-21

Vi på HOBS har skapat en ny Facebookgrupp som handlar om eftervård efter obesitasoperation, till exempel gastric bypass eller gastric sleeve. Vi anser att detta är ett viktigt ämne och vi vet att många inte får den eftervård de har behov av. Har du frågor eller funderingar om livet som opererad? Vill du veta vart du kan vända dig för att få hjälp? Undrar du vad du har för rättigheter som patient? Vi kommer regelbundet att bjuda in olika experter som svarar på dina frågor samt erbjuda möjlighet att chatta med experter.

Du får gärna gå med i gruppen. Här hittar du den: https://www.facebook.com/groups/925650471457230

 

Gruppen är enbart för medlemmar i HOBS.

Nytt på HOBS! Fredagsfrågan! Fråga en spetspatient

Publicerad 2022-03-15

Den 1/4 sparkar vi igång fredagsfrågan! Mellan kl 12-13 får du möjlighet att helt anonymt ställa frågor via vår chattfunktion på hobs.se direkt till våra spetspatienter och på så sätt öka din kunskap!
Fredagsfrågan är till för både dig som patient, anhörig, vårdpersonal eller om du bara är nyfiken på ämnet och vill lära dig mer och prata med en spetspatient som har erfarenhet.
Först ut är ämnet Obesitas och psykisk ohälsa!

Nu söker vi samordnare till informations ökning om hetsätningstörning

Publicerad 2022-03-07

Samordnare till informations ökning om hetsätningstörning

Vi söker nu dig som känner stort engagemang kring att öka kunskapen om hetsätningsstörning i Sverige.

Du kommer att i samverkan med patienter och hälso- och sjukvården öka kunskapen om hetsätningsstörning. Samordna så patientens röst hamnar i fokus och att sprida kunskapen om hetsätningstörning. Du kommer att ansvara för att stötta och rekrytera nya informanter som kan prata och öka kunskapen om hetsätningsstörning.

För att trivas i vårt fantastiska team och i uppdraget krävs att du som person har ett eget inre driv och är flexibel. Vi tror att du har en kommunikativ förmåga och att du har lätt för att möta människor i olika åldrar, i situationer och med olika erfarenheter. Samverkan är A och O för att vi ska nå framgång varför lyhördhet är en viktig egenskap för att lyckas.

En stor merit är om du har tidigare erfarenhet av ämnet övervikt eller obesitas (fetma) eller hetsätningsstörning samt har arbetat i eller har erfarenhet från den ideella sektorn och civilsamhället.

HOBS är en patientorganisation som arbetar för personer som lever med övervikt eller obesitas. Vi har funnits sedan 1995 och är politiskt och religiöst oberoende. Vi jobbar utifrån allas rätt till ett bra bemötande och rätten till en jämlik och evidensbaserad vård. Idag har vi vårt kontor i Malmö, men ser inga problem med arbetsort på olika ställen i landet.

Placering: Flexibel arbetsort.

Projektanställning tom 31 december 2022 med start omgående, 100% med möjlighet till förlängning.

Vi ser framemot att få just din ansökan senast den 17 mars intervjuer och urval kommer att ske löpande varför du gärna får inkomma med din ansökan så snart som möjligt. Maila till info@hobs.se 

World obesity day!

Publicerad 2022-03-04

Idag är det World Obesity day, och vi lanserar vår bemötande rapport kl 12:00

Idag är det extra viktigt att verkligen ta ställning, det är dags att reagera och agera mot den viktstigma som sker öppet inom vården och i vårt samhälle. Obesitas är en komplex kronisk sjukdom som drabbar över 1 miljon vuxna i Sverige idag. Många patienter står utan evidensbaserad vård, många barn får inte den vård de är i behov av.

Och dagligen kränks patienter öppet av svensk media!

Vi pratar alltid om att vi måste öka kunskapen men vi måste även jobba med att ändra attityden hos oss enskilda individer. Du kan vara med och ändra den här attityden genom att reagera och agera när någon öppet stigmatiserar personer med övervikt eller obesitas!

Läs mer om hur du kan göra och öka din kunskap här.

Lansering av vår bemötande rapport, "Har du vunnit på Bingolotto för att ha råd att äta dig så tjock?"

Publicerad 2022-03-04

På fredag är det World Obesity Day och då passar vi på att lansera vår rapport om bemötande inom vården. Den bygger på en enkät där personer som lever med övervikt eller obesitas har fått berätta om sina erfarenheter av vårdmöten. De har även fått svara på frågan om hur de skulle vilja bli bemötta. Rapporten heter "Har du vunnit på Bingolotto för att ha råd att äta dig så tjock?" (ja, det är ett genuint citat som en patient har fått höra av vårdpersonal).
Ni kan ladda ner rapporten här
Ni kan även se webineriet 
Vill ni boka föreläsning eller workshop maila gärna info@hobs.se