Vet du vad en spetspatient är?

Publicerad 2019-12-27

Vet du vad en spetspatient är? Kolla in den här videon från konferensen vi deltog på tidigare denna månad.

Vi tänker att ett spetspatient är någon som har värdefull erfarenhet av vård och behandling av en sjukdom som hen lever med. Det är någon som kan och vill dela med sig av sina kunskaper i syfte att förbättra sjukvården, men också stötta andra patienter. En spetspatient har spetskompetens inom sin egen sjukdom, sin behandling, hur hen upplevt vårdens bemötande samt vad som bör förbättras inom sjukvården. Är du kanske en spetspatient?

Har du erfarenheter och kunskap som du vill dela med dig utav? Anmäl dig till vårt ambassadörsprogram!

Som ambassadör bidrar du med dina egna erfarenheter för att öka kunskapen både inom vård, skola och samhället i stort för att motverkar fördomar om övervikt och obesitas. Av oss får du utbildning, personlig utveckling och chansen att träffa andra samtidig som du gör din röst hörd.

Ambassadörsutbildningen hittar du här:
http://www.hobs.se/ambassador

Spetspatienter Film from Ringla on Vimeo.

Samverkan skapar rörelseglädje för barn och ungdomar som lever med obesitas.

Publicerad 2019-12-23

Det finns fantastiska initiativ för hur kommuner och regioner kan arbeta för att barn ska få en bättre helhetshälsa! I Kungsbacka kommun bygger de rörelseglädje hos barnen genom att FRÅGA dem vad de vill göra. Så idag spelar de laserdome och på fredag arrangerar de ”Idrott hela dagen” – där de bland annat får simma, åka skridskor, dansa och spela boule.

Tack vare en politisk vilja och ett fungerande samarbete mellan Region Halland och Kungsbacka Kommun kan 116 barn som lever med obesitas delta i 14 olika fysiska aktiviteter som friskvårdsgruppen anordnar varje vecka! Vi önskar att alla kommuner i Sverige vågar tänka utanför boxen och erbjuda friskvårdsgrupper för barn med obesitas eller psykisk ohälsa.

Att ställa frågor och lyssna på barnen är det enklaste medlet som finns för att börja bygga rörelseglädje!

Ungdomsforum

Publicerad 2019-12-21

Är du mellan 13 & 18 år och vill komma i kontakt med andra ungdomar som lever med övervikt och obesitas/fetma? Vill du dela erfarenheter eller att komma i kontakt med nya kompisar på jullovet? På vårt ungdomsforum kan du dela med dig av vad du vill. Forumet är kostnadsfritt och det enda som krävs för att delta är att göra ett konto här på hobs.se, hoppas vi ses där!

Klicka här för att komma till forumet : hobs.se/ungdomzon

 

Volontäruppdrag

Publicerad 2019-12-19

Volontäruppdrag!
Skulle du vilja översätta delar av vår ungdomsplattform från svenska till engelska eller arabiska?

Eller skulle du vilja översätta vår film "Nolltolerans mot viktstigma" till tyska?

Vi vill göra våran plattform mer tillgänglig och undrar om du kan vara den vi söker. Om du är en fena på engelska, arabiska eller tyska och vill utöka ditt CV och bygga vidare på dina meriter så ta chansen och gör en ansökan på: https://www.volontarbyran.org/riksforbundet-hobs-halsa-oberoende-av-storlek/tycker-du-om-sprak-och-oversattning-da-behover-vi-din Hoppas vi hörs! 🌠🎉

Vi har även andra uppdrag som du kan söka:

📲-Sociala medier
-skapa bilder till vår hemsida
🗣-bli ambassadör

 

Om du har frågor eller fugeringar kontakta cassandra.saaf@hobs.se

 

Bli HOBS ambassadör!

Publicerad 2019-12-11

Vill du bli ambassadör hos HOBS?!

Nu söker vi dig som vill sprida HOBS budskap vidare. Vi ser på hälsa utifrån ett helhetsperspektiv där psykisk, fysik och social hälsa ingår. Som ambassadör bidrar du med dina egna erfarenheter och lyfter samtidigt upp andras berättelser. Detta gör vi för att öka kunskapen både inom vård, skola och samhället i stort för att motverkar fördomar om övervikt och obesitas. Av oss får du utbildning , personlig utveckling och chansen att träffa andra samtidig som du gör din röst hörd!

Roller:
-föreläs om dina egna och andras erfarenheter
-sitt med i expertråd och expertgrupper
-internationella uppdrag
-påverka politiker
-sprid budskap i media
-arbeta med forum och sociala medier
-starta förening
-ordna aktiviteter (exempelvis loppis)

Om du kommer på något som du skulle vilja göra i HOBS regi, tveka inte på att höra av dig! 💻

Ambassadörsutbildningen hittar du här:
http://www.hobs.se/ambassador

Nu hittar man vårt material och information även på Generations Pep!

Publicerad 2019-12-06

Nu hittar ni våra övningar och information på Generation Pep ! 
Vill du lära dig mer om övervikt och obesitas? Eller vill du veta mer om hur du i skolan kan arbeta för en inkluderande skolmiljö? 
Under vårt ungdomsprojekt IHART som finansierats av Arvsfonden har vi med hjälp av ungdomar som lever med obesitas tagit fram reflektionsmaterial som kan användas av skolpersonal, förskola och BVC. Även du som privatperson kan titta på våran film ”nolltolerans mot viktstigma” där du kan lära dig mer om hur en motverkar fördomar. Kanske har just du egna erfarenheter eller tips på hur en kan motverka viktstigma. Gå in och bidra med din kunskap! 
Här hittar ni Generation Peps inspirationsbank: https://generationpep.se/sv/inspirationsbanken/
HOBS informationsfilm- Nolltolerans mot viktstigma: https://www.nolltoleransmotviktstigma.se/

Ny forskning visar att föräldrar till barn med obesitas behöver hjälp att stötta barnet!

Publicerad 2019-12-05

Ny forskning visar att föräldrar till barn med övervikt eller fetma behöver hjälp för att stötta barnet på rätt sätt. Men att hjälpen kan vara svår att få och skuldkänslorna hos föräldrarna stora.

Vid Karolinska institutet, KI, pågår forskningsstudien Mer och Mindre. Där ingår föräldrar i ett program för att få kunskap om hur man hanterar ett hungrigt barn och konflikter kring mat samt få konkreta lösningar för en mer hälsosam vardag.

– Behandlingen behöver vara intensiv och det räcker med att träffa föräldrarna för att få en förändring av barnens viktutveckling, säger forskaren Anna Ek.

Effekterna av programmet har analyserats och resultaten visar att barn vars föräldrar deltog i föräldragruppen förbättrade sin viktstatus mer än barn som fick standardbehandling.

Vår generalsekreterare Jenny Vinglid deltar i inslaget och lyfter upp att vi måste flytta ansvaret från barnet till samhället och sluta lägga skulden på det enskilda barnet

Se hela inslag här 

Bli volontär hos oss

Publicerad 2019-12-05

Nu söker vi dig som tycker om att rita & måla och vill bidra till att vår hemsida blir mer personlig! Eller tycker du om att skriva debattartiklar, skapa inlägg eller arbeta med bild och text så borde du söka uppdraget för sociala medier!

Som volontär hos oss får du möjligheten att engagera dig på distans eller komma till vårt kontor i Malmö och utföra uppdraget. Du får möjlighet att bolla tankar och idéer med andra volontärer och blir en viktig del av vår verksamhet!

Kompetensutveckling för en jämlik vård!

Publicerad 2019-12-04

Här är teamet som arbetar på HOBS! Idag har vi jobbat med intern kompetensutveckling för att lära oss mer om medicinsk behandling av obesitas. Det är tyvärr få mediciner för obesitas som är subventionerade i Sverige idag. Vi hoppas såklart att fler medicinska behandlingar ska bli tillgängliga så att vården blir jämlik för alla. Det är inte pengarna i din ficka som ska avgöra om du får vård eller inte.

Delta i vårt webinarie om din eftervård!

Publicerad 2019-12-03

Webinarie imorgon 4/12 klockan 19:00-20:00 där det kommer diskuteras eftervård efter obesitaskirurgi (överviktsoperation).

Har du testat dina värden varje år?

Tar du dina vitaminer/mineraler varje dag?

Känner du att du fått tillräckligt med stöd innan och efter operation?

Vad kan bli bättre i eftervården?

Dessa är några av de frågor som kommer att diskuteras under webinariet.