Ny my story uppe

Publicerad 2020-06-01

Du har väl inte missat my story på hobs.se? 

Senaste i raden av My story är Lousie story om "Den där ständiga kampen"

Läs mer här

Förslag från Regeringen om ersättning för personer i riskgrupp

Publicerad 2020-05-28

Förbundet har sedan början av pandemin arbetat för att regeringen ska ge ersättning till personer som lever i riskgrupp BMI 35 och däröver i arbetsför ålder och med risk att drabbas extra hårt av covid-19.

Nu föreslår Regeringen en ersättning för personer i riskgrupper som inte kan arbeta hemifrån. Förslaget är att en förebyggande sjukpenning ska införas från den 1 juli, med en ersättning på 804:-/dag. Förslaget ska nu skickas ut på remiss.

10 grupper omfattas av förslaget, bland andra följande, enligt SVT:

Personer med diagnosen fetma och ett BMI på 40 och däröver.

Personer med en pågående eller nyligen avslutad cancerbehandling.

Personer med samtidig förekomst av mer än en av diagnoserna hjärt-kärlsjukdom, hypertoni, diabetes med komplikationer, kronisk njursjukdom och njursvikt eller kronisk leversjukdom.

Personer med kronisk lungsjukdom.

Personer med immunbristsjukdom.

Personer med genomgången organtransplantation.

Förbundet anser att det är viktigt att man inte enbart tittar på BMI 40 och däröver utan även ser lite till BMI 35 och däröver och i samband med en nedsatt fysisk hälsa. Vi ser även att det är viktigt att man redan nu inkluderar att även närstående ska få möjlighet att ta del av ersättning. Viktigt i den här processen är att hälso-sjukvården är informerade om hur de kan ta emot målgruppen som behöver ett läkarintyg. Enligt socialstyrelsen har man identifierat målgruppen med diagnosen Fetma (BMI 30 >) till uppskattningsvis 36 000 personer. Idag lever över 400 000 personer med ett BMI 35 och däröver.

Passa på och delta på webinarie där vår HOBS ambassadör Elsa delar med sig av sina förväntningar och erfarenheter kring obesitaskirurgi.

Publicerad 2020-05-27

I morgon, torsdag 2/5 kl 18:30 kan du lyssna på psykolog Marcus Lagerström och HOBS ambassadör Elsa som kommer prata om vad obesitaskirurgi "gör och inte gör". Det kommer pratas om förväntningar, förhållningssätt och erfarenheter. Gå in på www.gbobesitas.com för att se mer och för att anmäla dig. Föreläsning kommer ske via plattformen zoom och du kan vara med från din dator, smartphone eller surfplatta.

HOBS Möter Ximena Ramos Salas

Publicerad 2020-05-25

Vad är skillnaden mellan viktstigmatisering och viktdiskriminering? Hur ska en skola agera för att motverka viktmobbning? Vad händer med en person som viktstigmatiseras?

Detta och mycket annat berättar Ximena Ramos Salas om i HOBS Möter. Ximena arbetar med forskning för Obesity Canada och gästade HOBS Möter måndag 25 maj. Om du missade att vara med live eller är sugen på att se intervjun med Ximena så finns en inspelad version här.

Har du frågor till Ximena så är du varmt välkommen att ställa dessa. Skicka oss ett DM, eller skriv din fråga i kommentarsfältet, eller, om du vill vara anonym så maila din fråga till elsa.collvin@hobs.se så tar vi den vidare.

Ersättning till riskgrupper

Publicerad 2020-05-20

Varför dröjer regeringens besked till riskgrupper om ersättning för att stanna hemma från jobbet?
Många av oss inväntar regeringens beslut och direktiv vad gäller ersättning när man är i riskgrupp och vill undvika att utsättas för risk. Oron är stor samtidigt som många av oss är rädda om våra jobb.

I SVTs Agenda i söndags, 17/5, förklarar Socialminister Lena Hallengren några av orsakerna till att besked dröjer. Irene Wennebo, Generaldirektör för Medlingsinstitutet, tydliggör problematiken på ett riktigt bra sätt tycker vi.

Se inslaget i SVT Play här (spola fram till 37:45)

Vi fortsätter att vänta och agera.

HOBS Möter Anne Börjesson

Publicerad 2020-05-18

Idag träffar ni Anne Börjesson i HOBS Möter. Anne har i drygt 10 år arbetat som utvecklare på Kungsbacka Kommun för att sprida kunskap om och minska barnobesitas.

Tillsammans med barn och deras familjer, föreningsliv, vård, skola och företag har de hittat en modell för att hjälpa barn med obesitas. En unik modell som utgår från barnens behov och önskningar och som visat sig vara väldigt framgångsrik och uppskattad.

Hör henne berätta mer och ställ dina frågor i HOBS Möter på Måndag den 18 maj kl 12.00.

Varmt välkommen!

För att delta den 18/5 så ska du klicka in på Zoom-länken: https://us02web.zoom.us/j/85011851976

Deltar du via mobiltelefon/surfplatta behöver du ladda ner appen Zoom som du hittar där du brukar ladda ner appar till din iPhone eller Android. Du kommer inte synas eller höras per automatik i mötet. Vill du delta och säga hej efter intervjun så kommer vi öppna upp för detta. Vill du vara anonym ska du inte använda ditt riktiga namn när du skriver in användarnamn. Ditt användarnamn syns i sändningen.

Varför obesitas/fetma är en riskfaktor för svår COVID-19

Publicerad 2020-05-14

Vetenskapsradions Nyheter i Sveriges Radio tog igår, 13 maj, upp varför fetma är en riskfaktor för svår COVID-19. Vad är det som gör att fetma gör sjukdomen svårare?

I inslaget medverkar Joanna Uddén Hemmingsson, läkare och verksamhetsansvarig på Obesitascentrum vid St: Görans Sjukhus, Jenny Vinglid, generalsekreterare på HOBS och Josephine Reijs som ingår i riskgruppen.

Lyssna på inslaget i SRs app. Länken är:

https://sverigesradio.se/avsnitt/1499516

Var rädd om dig.

HOBS Möter

Publicerad 2020-05-14

På måndagar kl 12.00 - 13.00 en tid framöver är du välkommen att lyssna på och delta i HOBS Möter.

Följ med ut på en kunskapsgivande digital promenad där vi varje vecka tar upp ett tema och bjuder in en gäst som vi intervjuar. De flesta intervjuer spelar vi in i förväg och vill du ställa en fråga till vår gäst så hör av dig till oss! Du kan ställa en fråga anonymt. Gå in på vår hemsida www.hobs.se/covid19 och klicka på "Fråga våra experter".

Tema och gäster de kommande veckorna:

Måndag 18/5, tema: Barnobesitas
Vi möter Anne Börjesson, utvecklare Kungsbacka kommun, som berättar om den framgångsrika Kungsbackamodellen

Måndag 25/5, tema: Viktstigma
Vi möter Ximena Ramos Salas, Forskare vid Obesity Canada och lärare Kristianstads Högskola. Ximena är en av de främsta experterna i ämnet viktstigmatisering och diskriminering.

Måndag 1/6, tema: Bakomliggande orsaker till övervikt.
Vi möter Erik Hemmingsson, överviktsforskare på GIH, samt författare till Slutbantat.

Måndag 8/6, tema: Hetsätningsstörning
Vi möter Ata Ghaderi, Forskare, Psykolog Stockholms centrum för ätstörningar Forsknings- och utvecklingsenheten i Stockholm.

Måndag 15/6, tema: En personlig berättelse
Vi möter Karin Svärd, som berättar om sitt liv med övervikt och obesitas/fetma, med - och motgångar.

Varmt välkommen att ställa dina frågor!
För att delta så ska du klicka in på Zoom-länken: https://us02web.zoom.us/j/85011851976

Deltar du via mobiltelefon/surfplatta behöver du ladda ner appen Zoom som du hittar där du brukar ladda ner appar till din iPhone eller Android. Du kommer inte synas eller höras per automatik i mötet. Vill du delta och säga hej efter intervjun så kommer vi öppna upp för detta. Vill du vara anonym ska du inte använda ditt riktiga namn när du skriver in användarnamn. Ditt användarnamn syns i sändningen.

HOBS Möter Jenny Vinglid

Publicerad 2020-05-11

Välkommen ut på en lunchpromenad tillsammans med HOBS!

I en tid som för många innebär begränsad tillgänglighet av fysiska aktiviteter och distansering till andra människor vill vi skapa denna digitala promenad för att bringa människor tillsammans, samtidigt som vi får chansen att röra på oss en stund.

Kan du inte gå ut just nu så kan du promenera runt lite inomhus där du befinner dig om möjligt. Samtidigt som vi promenerar kommer vi bjuda på en intervju, HOBS möter, förinspelad eller live, som bidrar till kunskapsökning i frågor som HOBS brinner för.

Denna vecka berättar Jenny Vinglid, i en förinspelad intervju om vad HOBS arbetar för. Har du förslag eller önskningar om ämnen som ska tas upp och frågor som ska svaras på så hör av dig till oss. Maila info@hobs.se så samordnar vi och ser till att du får svar på dina frågor. Alla våra intervjuer kommer vi samla under HOBS möter på vår hemsida så du kan lyssna/titta på dom i efterhand.

Varmt välkommen!

För att delta så ska du klicka in på Zoom-länken:
https://us02web.zoom.us/j/81975203046

För att delta via mobiltelefon/surfplatta behöver du ladda ner appen Zoom som du hittar där du brukar ladda ner appar till din iPhone eller Android. Du kommer inte synas eller höras per automatik i mötet .Vill du delta och säga hej efter intervjun så kommer vi öppna upp för detta.