Dela din erfarenhet som ambassadör.

Publicerad 2020-03-27

Ikväll deltar vår HOBS ambassadör Elsa på Gb Obesitas digitala föreläsning. Stort tack Elsa för att du delade din stor story.

Vill du också engagera dig och bli ambassadör som Elsa? Gå in här

Dietisternas Rikskonferens.

Publicerad 2020-03-26

Dag ett på DRF:s kongress 2020 där vi egentligen skulle finnas med som utställare och informera om vårt projekt ”jämlik vård och ökad egenmakt ” som finansieras av Arvsfonden.

Men med rådande omständigheter fick vi, tillsammans med andra utställare istället delta via länk och ta del av dietisterskunskap, allt från vilken påverkan levnadsvanor har till den ojämlika nutritionsbehandlingen som finns i vårt land. För att främja goda matvanor diskuterades skatter, marknadsföring gentemot barn, socioekonomiska förutsättningar, begränsad tillgänglighet av ohälsosamma livsmedel och också olika lösningar och hjälpmedel så att privatpersoner istället kan göra bra val. Vi ser fram emot dag två av DRFkongressen.

[ST: bärbardator med TV och växt i bakgrunden].

Årets Dietist! Anna Laurenius.

Publicerad 2020-03-26

Ett stort grattis Anna Laurenius som tilldelades Årets dietist.

Anna har ett stort engagemang och en enorm kunskap inom området obesitaskirurgi. Vi är väldigt tacksamma och stolta att du även ingår i vår expertgrupp!

"Anna Laurenius nominerades till Årets dietist ”för allt det arbete hon har gjort och fortsätter göra inom området bariatrisk kirurgi”. Hon har bland annat lett arbetet med att utforma Nordiska riktlinjer för monitorering av och supplementering med vitaminer och mineraler, samt uppföljning efter obesitaskirurgi.

I motiveringen lyfts att hon är en stor källa till inspiration och entusiasm, och att hon sprider sin positiva energi till många. Hon delar gärna med sig av sin kunskap, bland annat till kollegorna inom Dietisternas riksförbund.

– Det är superviktigt att dela med sig och fantastiskt att få bidra, tycker hon. Eftersom det inte finns så mycket riktlinjer är det särskilt viktigt att vi som arbetar inom fetmakirurgi utbildar varandra och har ett gemensamt budskap." // Text från DRF - Dietisternas Riksförbund 

Digital träff för obesitasopererade

Publicerad 2020-03-20

Har du gjort en magsäcks/obesitasoperation?
Då är du varmt välkommen till HOBS digitala möte den 22 april och dela med dig av dina erfarenheter. Har du funderat på något efter operationen som du vill ventilera? Kanske blev det inte alls som du tänkte dig eller så blev det precis som du förutspått. Oavsett erfarenhet så är alla perspektiv viktiga att lyftas.
Konceptet är enkelt; vi träffas, fikar, pratar och diskuterar frågor som kan uppkomma efter en obesitasoperation.
När: 22 april 18:00
Var: Digitalt! länk mailas ut.
Anmälan görs på ambassador@hobs.se 

OSA senast den 17 april.
Hoppas vi ses!
Vänliga hälsningar Kim, HOBS Skåne
[ST: kaffekoppar på ett bord].

SOReg behöver din åsikt!

Publicerad 2020-03-19

Är du en av dem som kommer vara med och påverka hur SOReg kan bli bättre på att informera patienter och vårdgivare?

SOReg behöver komma i kontakt med ca 10 personer som har genomgått en obesitasoperation för att förstå deras erfarenheter i efterprocessen och specifikt 5-årsuppföljningen. De välkomnar ditt engagemang oavsett om du har haft en positiv eller negativ erfarenhet.

Projektet kommer resultera i en tjänst på internet för patienter och kliniker. De vill basera utformningen av tjänsten på dina erfarenheter och åsikter för att den ska bli så bra som möjligt.

Deltagandet innebär att de gör en telefonintervju med dig som beräknas ta ca en halvtimme.

Låter det intressant?

Anmäl ditt intresse genom att skicka ett mail till: delta@lapidus.se
Ange ditt namn, telefonnummer och hur länge sedan det var du opererades.

Coronaviruset

Publicerad 2020-03-16

Precis som ni, så har även vi följt corona-virusets utveckling i världen. Vi har fått frågan om vi som lever med övervikt och obesitas har någon särskild risk att bli allvarligt sjuka om vi smittas av corona-viruset. Folkhälsomyndigheten skriver följande om särskilda riskgrupper:

”Personer med hög ålder i kombination med underliggande obehandlade sjukdomar, såsom högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdom, lungsjukdom, eller diabetes är också något överrepresenterade bland de svåra fallen.”

Generellt kan vi säga att det inte finns en särskild ökad risk för oss som lever med obesitas, men att det är de ovannämnda sjukdomarna som utgör riskfaktorer för att bli allvarligt sjuk av corona-viruset. Eftersom de riskfaktorerna även är betraktade som följdsjukdomar till obesitas, anser vi att det är viktigt att vi informerar om hur vi kan minska smittorisken.

Enligt Folkhälsomyndigheten ska vi alla:
- Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten
- Använda handsprit om du inte har möjlighet att tvätta med tvål och vatten
- Undvika att röra vid ansiktet, framförallt ögon, näsa & mun
- Undvika kontakt med sjuka människor
- Stanna hemma när vi är sjuka
- Nys och hosta i ditt armveck eller en näsduk

Vi hoppas att ni håller händerna rena och att ni håller er friska!

Länk till Folkhälsomyndighetens sida: https://www.folkhalsomyndigheten.se/…/covi…/fragor-och-svar/

Vi fortsätter hålla utkik på Folkhälsomyndighetens hemsida, samt ha kontinuerlig kontakt med professionen i Sverige och med andra patientorganisationer i Europa.

Vilka faktorer avgör om en går upp i vikt?

Publicerad 2020-03-15

Vilka faktorer avgör om en går upp i vikt?
Forskare som undersöker barnobesitas/fetma håller just nu på att studera tarmflora,navelsträngsblod och mammans bröstmjölk för att få svar på varför en del barn går upp i vikt lättare. De undersöker de olika förutsättningar som påverkar en viktuppgång.

”Generna avgör till exempel både hur mycket fett kroppen sparar och hur stor aptiten är, enligt professor Jovanna Dahlgren, som är chef för avdelningen för pediatrik vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet”. -svt.se

En studie av råttor visar att när överviktiga råttor placerats tillsammans med normalviktiga råttor har gjort att den normalviktiga råttan har ökat i vikt. Vilket tyder på att tarmfloran spelar en väsentlig roll.

Vi väntar med spänning på studiens slutresultat. Läs hela artikeln här:
https://www.svt.se/…/sa-grundlaggs-vikten-redan-hos-fostret…

Volontärsuppdrag

Publicerad 2020-03-14

Vill du vara med och sprida andras erfarenheter av övervikt eller obesitas/fetma eller lever du själv med övervikt eller obesitas/fetma och vill dela med dig av dina upplevelser? Som patientorganisation vill vi sprida vår målgrupps erfarenheter för att öka kunskapen om övervikt och obesitas/fetma. Vill du vara med och göra skillnad så sök till oss!

Vi letar efter personer som vill skriva texter (anonymt eller namnges) om exempelvis:

- Min uppväxt
- Min omgivning
- Olika aktiviteter som jag tycker om att göra
- En gång var jag med om...
- Jag älskar min kropp
- När jag har varit i kontakt med vården har jag…
- Normer och samhället begränsar...
- Viktstigmatisering leder till...

Dessa ämnena ska kopplas till övervikt eller obesitas/fetma för att vara relevant för oss. Kanske har du något helt annat som vi inte tänkt på som du vill dela med dig av. Eller vill du problematisera vilka normer som finns kring vikt och storlek? Oavsett om det är positiva eller negativa erfarenheter så vill vi få ta del av din berättelse eller dina reflektioner.

Se hela vår annons på https://www.volontarbyran.org/…/personliga-berattelser-kron…

Fiktiv patientberättelse “Jag tappade bort min identitet.”

Publicerad 2020-03-12

Fiktiv Patientberättelse nr 6

“Jag tappade bort min identitet.”

I och med att jag har opererat mig så har jag blivit förändrad som person. Ibland är jag mer glad, ibland är jag mer depressiv. Jag skulle inte säga att jag mår bättre rent generellt. Min självkänsla och mitt självförtroende är ju inte på topp. Jag vet inte om jag tappade bort min identitet lite i samband med det här.

Nu när jag tittar mig i spegeln så känner jag inte igen mig, utan jag tänker ”vem är det där?”. Då känner jag mig mindre självsäker. Det var så lustigt när jag skulle gå ner till affären och köpa kläder. Jag gick omkring i två timmar tills personalen kom fram och frågade om jag är okej. Jag svarade bara att ”jag vet inte hur jag ska köpa kläder, jag kan inte min storlek och vet inte vad jag passar i”. Bara en sån sak blir jättesvår!

Även om personalen hjälpte mig att hitta snygga kläder i rätt storlek så kände jag mig inte fin, för min kropp kändes inte som min. Det är en ganska stor omställning i självbilden, men också hur andra ser en.

“De tittar på mig två gånger innan de fattar att det är jag.”

Jag har till och med mött människor som inte känner igen mig. De tittar på mig två gånger innan de fattar att det är jag. Så annorlunda ser jag ut. Då tänker jag att det inte är så konstigt att jag inte heller känner igen mig. Sen blir det också jobbigt när de kommenterar hur mycket jag har gått ner, som om det vore så himla positivt. De säger det på ett sätt som att det är en komplimang. Men då undrar jag ju om de tycker att jag är bättre nu, bara för att jag har gått ner.

Det kommer mera bekräftelse och uppmärksamhet från andra efter operationen. Jag märkte hur jag förändrades som person och började testa olika umgängeskretsar. Jag har också börjat jämföra mig själv med andra mycket mer. Man blir helt annorlunda ett tag, så är det. Självkänslan och förtroendet var ju inte direkt bra innan operationen. Och det blev såklart inte bättre bara för att jag gick ner i vikt, vilket folk verkar tro. Det är så förvirrande när man möter människor som säger ”men gud vad liten du är”. Jag fattar ingenting, jag ser mig som väldigt stor fortfarande.

“Det är inte bara att lägga sig under kniven.”

Den bilden av att man bara är stor, att ens självbild i mångt och mycket kretsar kring det, var jag inte beredd på. Det var inget vi pratade om på infoträffen. Det är inte bara att lägga sig under kniven. Alla kan ju opereras liksom. Men det är allt det som kommer efteråt. Det är verkligen hårt arbete, du kommer att få prövningar du inte visste om.

Jag gick ju faktiskt i terapi för att få hjälp med att hantera allt det här. Då fick jag bearbeta mycket av mina känslor mot mig själv. Alla borde gå och prata med någon! Sen är jag så glad över att jag har kontakt med tjejerna som jag låg bredvid på uppvaket. Vi ses ibland och med dem kan jag prata.

Egentligen hade jag önskat att mottagningen ordnade samtalsgrupper så man får träffa och prata med andra om såna här saker. Det hade jag verkligen uppskattat. Sen skulle jag säga att mitt råd till andra som ska operera sig är att ta kontakt med en kurator vare sig du vill eller inte. För det kan vara bra att börja prata med någon när du mår bra, så att de kan fånga upp dig sen när det faktiskt blir jobbigt.

Ni hittar även hela texten för nedladdning här

Över 60000 har nu ökat sin kunskap genom filmen Nolltolerans mot viktstigma!

Publicerad 2020-03-12

Över 60000 har nu sett vår film Nolltolerans mot viktistigma! Har du sett den än? 

Nolltolerans mot viktstigma! from HOBS on Vimeo.


Vi vill att alla ska veta att obesitas är en kronisk sjukdom, men att det fortfarande saknas nationella riktlinjer för hur den ska behandlas. Samtidigt är det lika viktigt att alla vet att personer som lever med övervikt eller obesitas inte per automatik är patienter. Det är individen själv som vet hur ens helhetshälsa är.
Trots detta bemöts många som lever med övervikt och obesitas av fördomsfulla kommentarer och åsikter om hur deras kroppar ser ut, eller bör se ut.
Genom att öka kunskapen om vad både obesitas samt viktstigma är, så kan vi arbeta för ett samhälle där alla blir behandlade med respekt - oberoende av storlek.