Faktasida om obesitasoperationer

Gastric bypass

Bild från GB obesitas www.gbobesitas.com 

Vid gastric bypass kopplas mag- och tarmsystemet om, så att magsäcksen blir mindre. Du blir mindre hungrig och suget efter mat minskar. Om operationen inte blir lyckad kan i vissa fall en återkoppling göras.

Vid gastric bypass tas ingenting bort, utan systemet kopplas bara om. Med titthålskirurgi syr man ihop magsäcken så det skapas en magsäcksficka lika stort som ett hönsägg dit tunntarmen kopplas. Detta blir din nya magsäck som gör att du efter operationen bara kan äta en liten mängd mat, samt att mättnadssignalerna skickas till hjärnan mycket tidigare. Vanligtvis blir suget efter mat inte lika stort, på grund av att den hormonella styrningen påverkas i positiv riktning. För att förhindra eventuell halsbränna i matstrupen kopplas tunntarmen om så att galla och mat blandas längre ner i tunntarmen.

Gastric bypass har funnits under lång tid och är en väletablerad metod. Det är viktigt att veta att du behöver ett tillskott av vitaminer och mineraler under resten av ditt liv efter en Gastric bypass-operation.

Under 2018 gjordes 2 568 Gastric bypass-operationer.

Skulle livet som opererad inte alls fungera, och ingenting annat hjälper så går det att göra en så kallad "återkoppling". Då "reservdelarna" fortfarande finns kvar efter en gastric bypass kan man åter koppla ihop mag- och tarmsystemet till dess ursprungliga funktion. Men det är samtidigt viktigt att veta att detta kan vara svårt att få igenom, eftersom flera landsting inte har kompetensen till att göra en återställningsoperation.