Faktasida om obesitasoperationer

Livsstilsbehandling

Vilken livsstil vi har påverkar vikten och hälsan, även om många andra faktorer också spelar in. Därför är livsstilsbehandling en viktig grund i all obesitasvård. Hur just din livsstil ser ut, och vad som är riktiga rekommendationer när det gäller just dig, kan bara du och de personer inom vården som du möter diskutera er fram till. 

Här nedan får du information om fem allmänna råd som vården ger, samt om fysisk aktivitet på recept, FaR. 

Vårdens fem allmänna råd om kost

Här nedan följer fem allmänna råd för viktminskning, som all personal inom hälso- och sjukvården tryggt kan ge:

  • Ät regelbundet. Genom att äta tre huvudmåltider (frukost, lunch, middag/kvällsmål) samt eventuellt 1–2 mellanmål är det lättare att äta lagom vid varje måltid.

  • Ät grönsaker och frukt varje dag. Det bidrar till större volym och bättre mättnad.

  • Ät endast en portion vid varje måltid. Träna på att inte ta om av maten även om den är god. Om man äter på mindre tallrik blir portionen mindre.

  • Ät och drick mindre av sötsaker och snabbmat. Godis och snacks, bakverk och choklad, glass och sockersötade drycker samt snabbmat innehåller mycket energi men lite av andra viktiga näringsämnen.

  • Drick vatten eller annan energifri dryck. Man går lättare ner i vikt om man väljer drycker utan energi.

Detta är allmänna råd som bör anpassas efter din specifika situation.

Fysisk aktivitet på recept kan du få om du behöver öka din fysiska aktivitet för att förebygga eller behandla sjukdomar, till exempel obesitas. Här nedanför får du mer information om vad det är. Du kan också läsa mer på 

Fysisk aktivitet på recept - FaR

Du som behöver stöd när det gäller att öka din fysiska aktivitet kan få Fysisk aktivitet på recept, FaR. Det innebär att du får ett recept på någon rörelseaktivitet. Aktiviteten är anpassad till de förutsättningar och önskemål du själv har.

Fysisk aktivitet kan komplettera eller ersätta läkemedel. Ibland är fysisk aktivitet den bästa medicinen där aktiviteten blir huvuddelen av din behandling. När du rör dig mer sker förändringar i kroppen som gör att du kan känna dig gladare, sova bättre, lättare hantera stress och hålla din vikt.

De positiva effekterna får du oavsett ålder eller tidigare träningsvana. 

Behandling med FaR består av tre delar:

  • Samtal om fysisk aktivitet
  • Skriftlig ordination av en eller flera fysiska aktiviteter som är anpassade till ditt hälsotillstånd, din livssituation och dina intressen.
  • Uppföljning utifrån ditt behov.

På 1177.se kan du läsa mer om FaR.