Öka din kunskap

Citat från så här vill jag bli bemött


Här kan du ta del av citat på hur man vill bli bemött 
Du kan även dela med dig hur du vill bli bemött här

Hur patienter skulle vilja bli bemötta

INTE BLI BEDÖMD (ENBART) UTIFRÅN MIN STORLEK

 

”Jag hade gärna velat ses som en person och inte en gående övervikt”

 

”Känna mig respekterad för att livet var mer komplext än min vikt, och att helhetsgreppet kring patienten var större än min vikt!”

 

”Jag skulle vilja att läkaren jag möter visar mig vänlighet och respekt, att hen orkar och vill utesluta att det finns någon annan orsak än min vikt till problemet och att inte utan grund anta att jag är ohälsosam bara för att jag har en övervikt.”

 

”Att konsekvent utgå från att problem med rygg bara handlar om övervikten är att göra det lätt för sig. Jag har samma rätt att få hjälp (ordentlig hjälp) som en som är smal.”

 

”Jag vill bli bemött som alla andra. Att sjukvården inte direkt tolkar mina åkommor som relaterade till min vikt. Jag är helt okej med att min vikt kan vara en orsak till en sjukdom/åkomma, men jag vill att de utreder andra möjligheter också. Jag kan få samma sjukdomar som normalviktiga, av samma anledningar som de blir sjuka (för även smala/normalviktiga blir ju sjuka!).”

 

”Jag hade velat att fokus låg på min hälsa och mitt mående, oberoende av min vikt. Det kanske är viktigt att veta hur mycket man går upp under sin graviditet, men fokusera på det och inte på hur tjock jag var osv. Att barnet i min mage mår bra och växer som det ska, samt att jag mår bra som jag är kan jag tycka är viktigare än att påpeka min övervikt.”

 

”Trevligt o inte bli dömd för att jag har en övervikt att de söker fakta och försöker hjälpa utifrån faktan”

 

”I min mammagrupp på facebook mår många dåligt för att de går upp i vikt och skäms. Tycker att det är onödigt att lägga mer press och stress på gravida som redan har massor att hantera. Flytta fokus från vikt till värden. Ge allmän info om att äta bra/ varierat och röra sig till alla, icke kopplat till vikt. Tänk på att stress, ångest och oro också kan vara en risk i graviditeten.”

 

”Se mig Inte mina kilon”

 

”Bemöt mig som människa, med empati och försök åtminstone förstå varför jag är sjuk. Dra inga förhastade slutsatser som ovan (typ fet och lat). Försök gå in med ett öppet sinne och hjälp mig med det jag är där för.”

 

”Sluta med vikthetsen. Jag skulle vilja se en mer preventiv hälso- och sjukvård. En verksamhet som faktiskt lever upp till begreppet ’hälsa’. Jag vill se ett förändrar synsätt som jobbar för att lyfta fram och förstärka det positiva i individers situation istället för att trycka på det negativa som endast kommer få individen att må sämre och som tom kan elda på de mindre hälsosamma faktorerna i individens livssituation (= en ond spiral).”

 

”Se till mina besvär, fråga relevanta frågor som faktiskt är kopplade till mina besvär. Om övervikten faktiskt är en bidragande orsak till mitt problem är det en sak. Annars vill jag att man är saklig och behandla mig precis som en normalviktig patient.”

 

”Jag önskar att läkare lärde sig mer om vanliga sjukdomar och inte bara skyller allt på fetman. Jag ’lider’ inte av min fetma annat än föraktet och den psykiska påfrestningen av andra människor. Fler läkare borde tänka holistiskt och ta nödvändiga prover istället för att ’jump on the bandwagon’ så att säga.”

 

”Att man inte ser till BMI utan hälsa”

 

 

VILL INTE FÅ VIKTEN KOMMENTERAD

 

”Som en likvärdig människa, lyssnad på för de symptom jag söker för, respekterad, om jag inte frågar om min vikt, påtala den inte om jag inte håller på att dö av den inom kort.”

 

”Man behöver inte ta upp vikten om man inte behöver. Har det ingenting med ens diagnos så behöver man inte ta upp det.”

 

” Vill jag ha hjälp med viktnedgång så säger jag till.”

 

”Sluta tjata om levnadsvanor, det måste vara upp till mig om jag vill sluta röka/banta/dricka etc. Kan vi fokusera på läkemedlen och inte mina vanor tack?”

 

”Jag hade varit ok med att hon informerar om risker kopplat till övervikt och graviditet, men på ett sakligt sätt, och vid ett (1) tillfälle! Jag hade också velat att hon frågade mig vid varje besök om jag vill väga mig eller inte, att jag gavs ett val. Jag är less på att behandlas som att övervikten är självvald och att jag inte fattar bättre.”

 

”Att inte jämt behöva höra att det jag söker hjälp för grundar sig i min övervikt samt att det är inget man behöver skriva varje gång i journalen”

 

 

ATT FÅ FRÅGAN OM JAG VILL GÅ NER I VIKT

 

”Att de flesta och främst lyssnar på vad mitt problem är. Att de sedan frågar om jag behöver någon hjälp eller någon att prata med då de ser och förstår att jag och gör det behöver hjälp med min överv7kt”

 

”Fråga om patienten vill ha hjälp med vikt och acceptera svaret.”

 

”Bli tagen på allvar, se problemen för vad dom är och inte bara fokusera på min övervikt. Uteslut att övervikt är ett problem. Om övervikt orsakar problemen, Isåfall erbjud hjälp att gå ner i vikt.”

 

”Behöver vård som ser hela människan.  Stöd psykiskt och fysiskt.  Hjärnan hänger ihop med mitt agerande. Positivt stöd, pepp och kontinuerlig uppföljning av samma människor. Inte byta ut personal och skuldbelägga.  Stöd av dietist under längre tid. En sammanhållen vård, övervikt OCH hjärta/hjärna.”

 

”Jag hade velat bli erbjuden stöd och hjälp, slippa få en anklagande kommentar. När jag själv ger svar på  insinuationerna att jag vet vad det handlar om men behöver hjälp med att få resultat så vill jag att sjukvården hör det, bekräftar det och ger mig råd om vart jag kan vända mig. Jag vill att det tas på allvar som ett medicinskt problem.”

 

”Som normalviktiga. Att bli sedd och hörd för det jag söker för utan fokusering på vikt. Om vikt kommer på tal vill jag erbjudas hjälp och stöd - inte bara att man påpekar nackdelar med övervikten.”

 

”Jag skulle också gärna slippa det omedelbara påpekandet av vikten och bli bemött som en person som är medveten om problemet. Likaså skulle jag önska att det fanns en vilja att gå till botten med problemet, istället för att bara konstatera och lägga problemet i knät på mig som uppenbarligen inte klarar att bryta mitt beteende på egen hand. Jag  skulle önska stöd utöver snabba kostråd jag redan är väl bekant med.”

 

 

RESPEKT

 

”Respekt och lyhördhet. Att man läser journal och lyssnar FÖRST. Alla tjockisar är inte latmaskar som ligger i soffan och äter chips 24/7. Vissa av oss äter bra, tränar regelbundet men är ändå sjuka!”

 

”Respektfullt men ärligt och gärna med ett leende.”

 

”På exakt samma sätt som en smal. Med respekt.”

 

”I want to be treated like a person who cares about their health. Because I do care. I don't smoke or drink, I exercise 5 times a week, I almost never eat sugar or fried foods. I want to be treated for my whole health, not just my weight. I am fearful I will die form something preventable because I can't find a decent doctor who can see me for who I am. I am sick of being talked down to, treated in a disrespectful way, as if I am too stupid to comprehend the nasty things being said and done. I want to leave the doctor just once and not be in tears.”

 

”Med respekt och värdighet och utan att bli utsatt för skam. Ingen ska behöva skämmas för hur man ser ut oavsett vad man söker vård för.”

 

 

FÖRSTÅELSE OCH MEDKÄNSLA

 

”Med omtanke och förståelse. Med öppenhet och kunskap. Att få känna att även jag är ett viktigt liv att hjälpa.”

 

”Jag vill bli bemött med vänlighet, förståelse och respekt, vilket jag också i de allra flesta fall tycker att jag blivit.”

 

 

BLI LYSSNAD PÅ OCH TRODD

 

”Tagen på allvar och lyssna hur jag känner.”

 

”Jag hade velat få samma vård som en smal person. Att läkaren lyssnade på vad jag sade och bemötte mina symptom efter mina förutsättningar.”

 

”Att man lyssnar på mig... jag kan min kropp i grunden. Även när något är fel finns det sånt som jag vet bättre än någon annan. Jag har bott i kroppen länge...”

 

”Som att jag faktiskt vet vad som är fel i min kropp ,att det gör ont, att jag räknas”

 

”Upplever att läkarna inte bryr sig och sen bildar dom sig en egen uppfattning och skriver en egen historia på vad som har sagts. Dom lyssnar inte”

 

”Jag vill bli lyssnad på, tagen på allvar. inte bara överkörd av en läkare som tror den vet allt. I slutändan är det min kropp det handlar om så man tycker att jag borde ha något att säga till om. Men hittils har jag inte hittat en läkare som verkligen lyssnar tyvärr, så varför bry sig? jag får ju ingen hjälp för det jag söker för iallafall...”

 

 

SOM OM JAG INTE VORE DUM

 

”Med respekt och att inte bli dömd. Det jag söker vård för ska stå i fokus och inte min övervikt. Jag är inte dum och oförstående för min egen situation. Jag vill bli lyssnad på för jag har kunskapen om min kropp.”

 

”Att de ser mig som människa och inte som en dum tjockis”

 

”Öppet och inte så dömande. Man behöver inte prata långsammare med mig pga att jag är överviktig. Jag är mest troligt mer utbildad än de sjuksköterskor jag träffat.”

 

”Behandla mig inte som om jag inte begriper att jag är stor, att jag löper större risk för olika sjukdomar. Jag är för sjutton inte blind!”

 

”Det är ensak att lyfta min övervikt som försvårande omständigheter eller regelrätt orsak när det är sakligt, men att behandla mig som om jag är lägre begåvad, har noll koll och inte är värd ett skit. Jag vet att jag är fet, surprise... Jag vet hur illa det är, men att sänka mig mer underlättar inte.”

 

”Jag vill bli bemött med respekt, som vilken annan patient som helst. Det är det viktigaste för mig, även om jag är överviktig innebär det inte att jag är mindre känslig för elaka kommentarer. Inte heller är jag mindre intelligent på grund av min övervikt.”

 

 

VILL BLI UNDERSÖKT

 

”Mindre fokus på ens tjockhet, mer fokus på det som gör att en söker sig till vården. Min tjockhet är jag medveten om, men den är nästan aldrig anledning till att jag söker mig till vården. Skulle vara skönt om alla läkare hjälpte en istället för att skylla på patienten.”

 

”Att faktiskt diagnosen man söker för står i fokus och utesluter annat med hjälp av andra undersökningar innan man dömer personen pga att man är större så är de de som är orsaken till allt”

 

”Att man lyssnar, kollar upp problemen, försöker åtgärdar dem, Inte lita blint på provsvar”

 

”Jag hade vijat ha fått mer frågor om var och hur jag har ont.jag hade även uppskattat om läkarna hade tagit prover på mig och undersökt mig.”

 

”Jag hade velat få rätt bemötande med utredning av mina andningsproblem och trötthet som visade sig vara astma, allergier och utmattningssyndrom i kombination med Aspergers syndrom redan från början istället för att behöva söka efter svar på andra ställen.”

 

 

VILL FÅ BEHANDLING

 

”Mera förståelse att övervikt inte är så lätt att bara fixa själv, att få mera rehabilitering för skador som jag ådragit mig utan bannor om självförvållat överikt”

 

”Finns ett protokoll ang mekanisk låsning knä som borde följts utan uttalande om mina prioriteringar och att jag inte var värd att lägga tid på”

 

”De hade kunnat föreslå åtgärder för att stoppa blödningarna, tex hormonspiral eller annat. Istället för att bara skylla på min vikt, vilket jag upplevde att de gjorde. Nu visste jag själv att hormonspiral kan vara ett alternativ men jag är veterinär, inte läkare så jag visste ju inte om det skulle funka eller göra mer skada.”