Öka din kunskap

Citat från så här vill jag bli bemött


Här kan du ta del av citat på hur man vill bli bemött 
Du kan även dela med dig hur du vill bli bemött här

Jag hade velat bli tagen på allvar, att de tagit prover och gjort en undersökning för att ta redan på vad som är fel. Jag vet att fetma är ohälsosamt men mina problem hade jag redan innan jag blev stor.


Att min vikt inte ska vara i fokus när jag söker för tex halsont (hade halsfluss)


Med respekt, jag förstår att VISSA sjukdomar är kopplade till övervikt, men det kan inte ALLTID vara min vikt som ska diskuteras


Jag hade velat bli bemött som en likvärdig människa, inte som någon som är för dum för att lyckas vara smal.


Det fint om de istället frågade mig om jag behöver och vill ha hjälp med min vikt


Jag hade velat att man förstod att jag till exempel behövde hjälp med smärta i kroppen innan jag kunde börja motionera. Jag ville bli lyssnad på och tagen på allvar och inte bortviftad. Jag vill att fetma behandlas på samma sätt som andra sjukdomar. Ingen säger att cancer och benbrott är självförvållat, men har man fetma får man stå med skammen och klara sig själv.


Saklig bemötande och bedömning av mitt problem utan att dra förhastade slutsatser utifrån min kroppsform. Fokusera på livsstil istället för vikt, för om jag tränar regelbundet, sover bra och äter varierad kost samtidigt som alla blodprover osv visar bra bör min hälsa bedömas som god inte alltid vara nedsänkt av hur många kilo jag har på kroppen


Tagen på allvar av de jag berättat 


Hjälp mig med det jag söker hjälp för, jag är mycket mer än bara en övervikt


Bli lyssnad på för det ärende jag var där för. Och bli undersökt. Jag vet att jag är tjock! Jag hade önskat då att någon hade frågat; hur mår du? Vad är din relation till mat? Inte anklagat. För jag har länge levt med ätstörning utan att förstå det och bara känt en skam och inte blev det bättre bara värre med ”Du är tjock du äter fel saker du borde operera dig så blir det bättre” Kan mycket om näring och kalorier så inga pekpinnar innan frågan om relationen till mat och hur man mår av den.


Respektfullt och ödmjukt


Jag skulle bli uppringd av en dietist då jag kommit ur banan.
Snart har det gått ytterligare 1år och ingen dietist har ringt.

Som en person bakom övervikten.


Att man hade frågat varför jag var överviktig och frågat om sjukvården kunde hjälpa på något sätt, istället för att bara anta att det berodde på överätande och dålig karaktär.


Jag levde vid tidpunkten i en misshandelsrelation, med svår psykisk stress dagligen, där mannen dessutom var extremt kontrollerande och tvingade mig att äta choklad varje dag för att han "inte ville att andra män skulle titta på mig". Han lät mig inte heller gå utanför dörren och träna. Han var vansinnigt svartsjuk, och det var knappt att jag fick jobba. Jag önskar att sjukvården hade kunnat ge en träning hos sjukgymnasten eller vad som helst på schema, istället för att bara anta att jag inte hade någon karaktär. För i samma sekund som jag lämnade den våldsamma mannen rasade jag 20 kg i vikt, när jag fick äta vad jag ville och fick träna. 


Kanske mer information kring hur va att leva som opererad, om vilka " biverkningar" som kunde hända


Sluta med vikthetsen. Jag skulle vilja se en mer preventiv hälso- och sjukvård. En verksamhet som faktiskt lever upp till begreppet "hälsa". Jag vill se ett förändrar synsätt som jobbar för att lyfta fram och förstärka det positiva i individers situation istället för att trycka på det negativa som endast kommer få individen att må sämre och som tom kan elda på de mindre hälsosamma faktorerna i individens livssituation (= en ond spiral).


Barnmorskan borde ha information om pcos. Och ingen ska behöva höra från vården eller någon annan att man kan banta. Alla vet hur dom själva ser ut.  Många tjocka har en "anledning" att va för tjock som vården ska veta och kunna innan dom försöker "hjälpa till"


Att psykiatrin hade gett mig behandling för min ätstörning. Att jag hade fått hjälp att förstå att det jag gjorde inte var okej och att jag hade ett värde trots övervikt. Att mitt självhat inte skulle ha uppmuntrats. Och att de faktiskt sett att det också fanns andra problem runt mig som jag verkligen behövde hjälp med.


Jag är medveten om min övervikt, söker jag för något som inte kan härledas till just den så önskar jag kunna få sitta i besöksstolen utan att bli bedömd och nedvärderad kring min vikt.