Öka din kunskap

Citat från Bemötande i vården 

Hur patienter har blivit bemött


Här kan du ta del av citat från bemötande inom vården.

Din story kommer göra skillnad dela gärna med dig här


OÖNSKADE KOMMENTARER OM VIKT

 

”Viktnedgång nämns i princip varenda gång. Spelar ingen roll om man går på årsbesök på ADHD-mottagningen eller söker akut vård för en äggblåsa som har brustit/på väg att brista.”

 

”Alla mina besvär landar alltid i ’om du går ner i vikt så blir det bättre’. Oavsett om besvären även finns inom familjen där alla inte är överviktig. Med mina graviditeter så nämndes det hela tiden att jag ’inte borde gå upp nått alls men max 6kg. Bebis har ju att ta av!’.”

 

”Jag kan aldrig vara sjuk utan att allt beror på att jag är för tjock. Jag hade en gång på mig en grå kofta med glitter på axlarna. Min läkare sa till mig: har du gått upp i vikt nu igen?? Jag har aldrig använt den koftan igen efter det.”

 

”Droppen som fick bägaren att rinna över var när jag hade klämt ett finger i ett fönster och trodde att det kunde vara brutet, läkaren började med att fråga om jag tänkt på att gå med i vikt för att må bättre.... Jag bytte vårdcentral efter det.”

 

 

KRÄNKANDE BEMÖTANDE

 

”När jag skulle operera bort gallan så var det precis i skiftet mellan öppen op och titthålsoperation. Vid läkarbesöket innan sa läkaren att du ska väl ändå inte gå i bikini så det blir en öppen operation.”

 

”Väldigt olika. Men t ex om jag sökt för värk i handleden och fingrar . Får jag ofta svaret att gå ner i vikt blir allt bättre. Men oj inte konstigt du har värk.....har du vunnit på bingolotto för att ha råd att äta dig så tjock”

 

”Ur journalanteckning. In kommer en onaturligt tjock kvinna”

 

”Du ser lika äcklig ut på insidan som på utsidan. Det sa en läkarkandidat till mig. En gynekolog undrade vad som felade mig eftersom jag var så fet.”

 

”Det värsta jag varit med om var när en läkare konstaterade att barnet i min mage var dött i 16:e veckan. Han sa att det inte är vettigt att ens försöka bli gravid när jag är så tjock. Där låg jag i chocktillstånd samtidigt som jag fick en föreläsning om att jag var för tjock. Han behandlade mig som ett kreatur.”

 

”Sambo sökte vård för spirometriutredning för kol. Läkaren hånflinade under hela besöket och sa att problemet bara var fetma. Tvingade honom att göra tio uppställningar från sittande till stående skrattade under tiden.”

 

”När han inser att blodtrycksmanschetten inte kommer passa runt min arm. Öppnar han dörren ut till korridoren och skriker till en sköterska ’Anna, jag har en fet patient här. Hämta en större blodtrycksmanschett’ har aldrig i hela mitt liv känt mig så förnedrad.”

 

”Bland det värsta var nog när jag var gravid och en läkare sa åt mig att jag gott kan leva på vatten de närmsta veckorna. Fostret klarar sig fint ändå och jag skulle må gott av att gå ned 50 kilo. Vilket barn vill ha ett fläskberg till mamma?”

 

 

FÖRDOMAR OCH RÅD SOM MISSAR MÅLET

 

”Jag har även blivit dåligt bemött på [tandläkarmottagning] då en tandsköterska ifrågasatte sanningen i att min son drack vatten till varje måltid, hon synade mig från topp till tå och sa ’är det säkert att ni inte dricker saft?’.”

 

”Har även fått höra av en läkare att jag borde sluta dricka läsk.....jag dricker inte ens läsk”

 

”Tandsköterskor har ’antytt’ att jag äter för mycket sötsaker för att munhälsa är dålig. Jag lider av muntorrhet pga läkemedel.. och jag äter minimalt med sötsaker pga vikten. Tänker alltid på vikten!”

 

”Min dotter tre år (följer sin viktkurva sedan födsel, ser bra ut enligt BVC) går till läkare för allergi. Läkare påtalar i slutet av besöket att hennes vilt gått ner lite, viket ju är bra men frågar ändå om hur hon äter och visar med händerna vilken portionsstorlek hon ska äta. När jag förklarar att min dotter helst äter grönsaker framför mat och att vi har bra koll på intaget redan samt att BVC sagt att vikt är bra så säger hon men ändå. Tänk på portionerna.”

 

”Jag har flera diagnoser Autism, ADHD och Bipolär 2. När jag var på habiliteringen och pratade med en psykolog som egentligen bara skulle se om jag skulle ha nytta av att eller om det fanns någon relevant behandling så försökte han 'motivera' mig till att motionera. Att jag borde börja att gå utanför dörren och gå i 5 min för det var bättre än inget. Jag var ute med min son 2-4 timmar om dagen.”

 

”Läkaren som jag träffade, en man i 60-års åldern var ganska raljerande, talade om för mig att det var bara att ta lite mindre sås till maten och äta mer äpplen.”

 

”Inskrivningsbesök på kvinnohälsan: barnmorskan satt och berättade för mig att jag fick nöja mig med godis en dag på helgen, berättade att det va socker i läsk, att det fanns något som hette tallriksmodellen mm- istället för att fråga hur jag åt och ge konkreta tips. När jag sen berättade att jag jobbade på en tung vårdavdelning sa hon 'då förstår jag, när jag jobbade sådär tryckte man i sig allt möjligt när man kom hem och äntligen hade tid att äta'. Jag brukar äta mat när jag kommer hem...”

 

”Jag sökte hjälp när jag gick upp mycket i vikt, var onormalt trött och hade många symptom på problem med sköldkörteln. Oombedd berättade läkaren om kalorimängden i olika livsmedel.”

 

”Dietist jag uppsökte tyckte att jag kunde lära mig baka nyttigare bullar! Jag äter inte sånt..”

 

”Ofta får jag ej efterfrågade tips om hur jag ska gå ner i vikt. Det är enkelt, sluta med kvällsmackan,  godiset, bullarna eller annat som den personen själv har lite dåligt samvete över att hen äter. Eller så beror alla mina symtom på att jag är fet, oavsett om det gäller ont i öronen eller bruten handled. Man förutsätter också att jag inte tränar alls, det spelar egentligen ingen roll vad jag säger.”

 

 

SKRÄMSELTAKTIK

 

”Väldigt noggrann läkare, vilken såklart är positivt. Men han bestämde sig för att köra med någon slags skrämseltaktik där han sa att jag praktiskt taget skulle få en hjärtinfarkt om sju år.”

 

”Jag har blivit väldigt dåligt bemött. En läkare sa till mig att jag skulle dö inom sex månader så som jag såg ut.”

 

”När jag var 15 år blev jag tillsagd att jag kommer få diabetes och dö långt i förtid på grund av min vikt. Detta hjälpte mig inte, utan har snarare resulterat i ett självhat, en allvarlig hälsoångest och hetsätande nu i vuxen ålder.”

 

 

VIKTEN ANVÄNDS SOM FÖRKLARING

 

”Vad man än kommer in för så säger dem jämt att det är för att jag är överviktig. En gång jag speciellt kommer ihåg är när jag kontaktade vården för att jag hade ont i öronen då de sa att det kan ha med övervikten att göra.”

 

”Har som tur är inte behövt bara i kontakt med vården allt för många gånger men de gånger jag har behövt söka vård har besvären berott på min vikt och när jag förklarat hur jag lever så ljuger jag.”

 

”Dåligt. Som om alla symptom beror på att jag är tjock och att jag är en dålig person som har mig själv att skylla. Jag har blivit ignorerad och dumförklarad, och  på allt från utslag och panikångest till urinvägsinfektioner har svaret varit ’om du går ner i vikt ska du se att det går över’.”

 

”Sökte för hudutslag som jag misstänkte var ringorm, eftersom jag har djur. Jag hann knappt tala om vad jag sökte för innan jag fick en lång förklaring till varför mitt utslag berodde på min kraftiga övervikt och att jag behövde ’se över min utfordring’.  Jag blev så arg att jag inte sa ett ord mer utan gick bara ut därifrån, 200 kr fattigare och utan att ha blivit hjälpt. Mitt utslag kuperade jag med hjälp av min veterinär.”

 

”Sökt vård för bihålleinflamation, fått höra att jag är överviktig och att det är på grund av min vikt jag har huvudvärk och mår dåligt. Efter en del tjat från min sida fick jag nässpray för bihålleinflammation men en bitter eftersmak fick jag med mig.”

 

”Jag har sökt för astma och utmattning. Fick till svar att allt blir bättre om jag går ner i vikt.”

 

 

NEKADES UNDERSÖKNING

 

”Rutinbesök hos njurkliniken. Kan VI göra nåt åt vikten? Sagt av samma läkare.  Jag är mer aktiv än honom men han tror jag sitter hemma och käkar praliner. Jag blir återigen nekad provtagning av sköldkörteln.”

 

”Mina problem har viftats bort och jag har absolut inte blivit tagen på allvar. Läkare har utstrålat att jag varit där och tagit upp tid för de ’riktiga’ patienterna (de smala). Många läkare har inte tagit sig tid att verkligen undersöka mig.”

 

”Dåligt blir sällan tagen på allvar trots att problemen kanske funnits innan vikt uppgången. Min familje läkare skrev en remiss till sjukhuset så de skulle kolla upp mig ordentligt för vi anser båda att min vikt uppgång omöjligt kan vara naturlig för att  inte tala om att jag dessutom kan skifta över 3kg på bara någon dag utan anledning det är inte normalt.  Men de vägrade att i överhuvudtaget ta emot mig.”

 

”JAg kom till [gynklinik] där ett ultraljud gjordes. DEt konstaterades att slemhinnan var tunn och att blödningen nog skulle avta. Om den inte gjorde det skulle jag ta en kur med hormontabletter under en vecka. Blödningarna upphörde inte, de blev värre, jag mådde sämre och sämre då järnbristen tog ut in rätt. Tog hormonkuren, blödningarna stoppade under den veckan men återkom sen med full kraft. När detta pågått i sammanlagt 10 månader kontaktade jag återigen [gynklinik]. DE menade att det var inte farligt att blöda, jag behövde inte komma in på undersökning. Det enda de kunde erbjuda mig var ett samtal med läkare om sambandet mellan blödningsrubbningar och övervikt”

 

 

NEKADES BEHANDLING

 

”Just blivit nekad en operation för urinläckage p.g.a min övervikt, det ska konstigt nog gå över av sig själv om jag går ner till ett bmi  på 30.”

 

”Vid utbrändhet fick jag inte utskrivna sömntabletter pga min övervikt. Jag hade inte sovit på 3 månader och behövde verkligen min nattsömn. Anledningen var att tabletterna eventuellt kunde öka min övervikt ’och det behöver du ju inte...’ Jag bytte läkare som inte sa ett knyst om min vikt utan tyckte det var självklart att jag skulle få hjälp med sömnen.”

 

”Jag nekas bröstrekonstruktion pga av mitt BMI som är 35. Jag har inga övriga sjukdomar som ex diabetes. Röker inte. Istället får jag lida med smärtor i överkroppen pga den obalans som avsaknaden av ett (stort) bröst innebär.”

 

”Dåligt bemötande från sjukgymnast där allt fokus hamnade genast på vikten och inte så mycket på det jag faktiskt sökte hjälp för. Jag fick heller inga övningar att jonbba med hemma ’för det var ingen idé’. Så stor fokus hamnande på min övervikt och kändes inte som någon riktig hänsyn togs till det jag sökte för. Sjukgymnast lade också snabbt över behandling enbart till att jag dkulle träna själv och ingen lindring i form av annan behandling.”

 

”Tränar mycket hade magrutor trots 82 kg och 174 lång. Fick inte p-piller pga för högt BMI. Spelade då i landslaget”

 

”När jag var gravid så kräktes jag första gången dagen efter att mensen skulle ha kommit och sista gången samma dag bebisen kom ut. Illamåendet tog över mitt liv och allt möjligt kunde trigga kräkningar: dofter, rörelse, värme, stress, mat, vatten. Barnmorskan fortsatte bara att upprepa: ’vissa mår mer illa än andra under graviditeten,  men du behöver inte oroa dig. Barnet tar vad det behöver ändå, och du har ju att ta av.' Som en kommentar till att jag kräktes så att jag kissade på mig, började blöda näsblod och spräckte blodkärl i ansiktet och ögonen. Men det gjorde inget för jag hade ett BMI på 42. Jag hann gå till v20 i graviditeten, tappa 13 kg och utveckla en depression innan jag togs på allvar och fick hjälp och blev sjukskriven på heltid resten av graviditeten. Helt ock hållet pga min vikt.”

 

 

FEL DIAGNOS

 

”För några år sedan kontaktade jag vården eftersom jag hade haft en ständig smärta i benet i nästan 6 veckor. Läkaren vad mig ligga ner, såg att jag knappt kunde lyfta det dåliga benet och sa att smärtan skulle försvinna om jag bara gick ner i vikt (har 30kg över den vikten jag borde ha). Två veckor därefter hamnade jag i akuten och det visade sig att det var ett diskbråck som klämde nerven. Idag har jag droppfot pga av att läkaren inte undersökte alla möjligheter.”

 

”När jag hade mindre övervikt var jag 25-35 och ignorerades mycket för att ’jag var ung och överviktig’. Fick ofta rådet att ’gå ned i vikt, le mer och ta en alvedon’. En läkare skrev t o m in i jounalen att det satt i huvudet på mig - jag hade svårt med flås och svårt att gå - snubblade och var yr! (Jag hade ett medfött hjärtfel OCH MS!)”

 

”Jag har en reumatisk sjukdom, och det tag 7år att få diagnosen. Flera läkare hade sagt att jag hade hög inflammation och ont pga min vikt.”

 

”För flertalet årsedan fick jag oförklarligt benhinneinflammation läkaren skyllde på övervikt och gick inte vidare med det,men visade sig vara en biverkning av fluoxetin.”

 

”Jag kunde inte gå pga araxi och yrsel som flera år senare visade sig vara sköldkörtelcancer. Läkaren skrev att jag hade svårt att gå pga obesitet.”

 

”På återbesök efter en större ryggoperation sa jag till läkaren att jag mådde sämre nu än strax efter operationen. Jag orkade betydligt mindre, blev trött av att gå upp på övervåningen. Jag säger det rent ut, du måste banta svarade han. En annan läkare upptäckte senare att jag hade fått förmaksflimmer.”

 

”Har sedan barn haft värk i kroppen först knän som tolkades som växtvärk, värken fortsatte och bredde även ut sig, när jag söker vård för värken får jag oftast höra att det är pga min vikt som jag har ont och allt blir bra om jag går ned i vikt. Först nu efter 25 år av jagande på vad som är fel så har jag diagnos psoriasisartrit.”

 

”Jag var där för att jag hade polyper i näsan! Jag har även av en annan läkare fått veta att min nästäppa förmodligen berodde på att jag hade fett i ansiktet som tryckte mot näsan ... Sedermera opererades jag och den läkaren konstaterade att jag hade polyper så stora att de i princip tittade fram ur näsborrarna ....”

 

 

INSTRUMENT SOM INTE PASSAR

 

”Manchetten de använde för att mäta blodtryck var alltid för liten så sköterskan behövde alltid gå och leta upp en större, och kom förstås tillbaka med en gigantisk som var för stor.”

 

”När jag skulle göra en magnetröntgen av axeln vägrade de remittera mig till en öppen röntgenapparat, [klinik] har sådana i Sverige men det brydde sig inte kirurgen på [sjukhus] om.”

 

”En italiensk tandläkare sa en gång att han var orolig att jag stolen skulle gå sönder om jag satte mig i den :/”

 

 

PATIENTER SOM ÖNSKAR HJÄLP MED SIN VIKT

 

”Jag inledde mötet med att fråga om vi kunde hålla en moralisk neutral ton mot mat samt inte stigmatisera eller prata negativt om kroppar eller vikt. Han fortsatte då att fråga vem min mamma var. När han fick veta började han direkt ta upp hennes medicinska journal och det faktum att hon gjort en viktoperation (antingen gastric bypass eller sleeve) han fortsatte med att påpeka att vi har många ’tjockisar’ I min släkt och att jag har dåliga gener. Sedan säger han att min kropp ALDRIG kommer kunna förbränna någon mat jag äter, vilket innebär att ’jag är dömd till ett liv av evig fettma’. När jag frågade om jag inte kunde göra något så som äta mer näringstät mat men mindre eller dylikt sa han blankt nej och att det inte skulle spela någon roll. Han sa sedan att det jag kunde göra var att dricka light läsk innan varje måltid för att få en mättnadskänsla. Några fler tips hade han inte.”

 

”Sökt hjälp för mitt matmissbruk och det finns ingen att få.”

 

”Har en dotter som forskar i fetma i [land] och hon vet att man kan få hjälp med Ozempic eller Rybelsus i tablettform. Har konataktat läkare som skrev ut Saxenda i stället vilket kostra 2550:-/10 dagar! Jag är pensionär och det skulle ta en tredjedel av min pension att ta den behandlingen utan högkostnads skydd.”

 

”Har gått på [överviktsenhet]. Hela fokuset där har varit att de ska lära mig vad jag ska äta. Som om ingen fet människa vet att det är bra att äta mkt grönsaker, lagom portioner osv?! Fokus har även varit att jag ska göra en operation, vilket jag inte vågar göra. Så en dag säger de att nu har jag gått där i två år och skrivs ut. ’Men jag är ju fortfarande överviktig’ säger jag. ’Ja men du säger ju att du vet vad du ska äta, röra på dig och att ditt problem är att omsätta faktan till praktik i ditt liv. Det jobbar inte vi med här.’ Jag blev ledsen och började gråta, kändes som att mitt sista hopp försvann. Deras bemötande kändes som att inte ens sjukvården vill hjälpa mig eftersom jag inte gått ner snabbt nog, gått upp igen, gått ner osv.”

 

 

ATT UNDVIKA ATT SÖKA VÅRD

 

”Värdena var generellt bra. Jag mådde bra psykiskt. Men min vikt ältades det om och ssk uttryckte sig med suckar och skakade på huvudet. Kände mig så ledsen efteråt. Triggade snarare än hjälpte. Vill aldrig mer gå på en hälsokontroll.”

 

”Alla åkommor beror på övervikt, vilket gör att jag inte längre söker vård”

 

”Men varenda läkarbesök jag går på så beror mina sökta symptom på min övervikt, även om det är irrelevant för situationen. Fat-shaming är på riktigt och jag har suttit på otaliga läkarbesök där läkaren sagt ’men det förstår du väl, kalorier in, kalorier ut’.  Ja, det är orsak till att jag inte söker läkarvård mer än nödvändigt.”

 

”Stort fokus på BMI och överlägsen attityd kring det man sökt för. Gå ner i vikt så löser allt sig. Detgör att jag drar mig för att söka vården. Provar allt annat innan och om jag måste till vården uppbådar jag mycke styrka för att förekomma personalens upplysningar om min vikt och har skämt p lut för att inte deppa ihop ellerbli skitförbannad. Rädd för att inte tas på allvar och att inte få hjälp. Lärt mig att jag måste fixa allt själv.”

 

”Alla problem jag har hänvisas till min övervikt. Sist upprepade läkaren tre gånger att jag var överviktig och på ett nedlåtande sätt. Jag lider av kroniska ärftliga sjukdomar som inte har med vikt att göra. Till och med dem hänvisas till vikt. Jag skulle behöva uppsöka läkare men jag orkar inte. Det är inte bra.”

 

”Jag sökte tex för navel bråk efter en förlossning då barnet föddes med sugklocka. Barnet satt fast och jag fick använda all kraft jag hade för att få ut barnet vilket resulterade i mitt navelbråck. Men enligt läkaren berodde det inte alls på förlossningen utan snarare på min övervikt. Han menade på att fettet pös över ut i min navel. Kände där och då att det inte var någon kompetent läkare. Men jag har sen dess inte sökt för det igen och barnet har nyss fyllt 8 men jag orkar inte höra på hur fel jag är och hur fel det är att vara fet. Det funkar inte att skrämma mig ner i vikt ej heller stympa en frisk normal kropp ner i vikt.”

 

”Det spelar ingen roll varför man söker, det är alltid vikten som är orsaken. Läkare tittar på en med avsmak och vill liksom bara bli av med en. Jag har slutat att söka vård för saker eftersom det ändå inte hjälper.”

 

”När det kommer till psykisk hälsa kan jag förstå att för många spelar vikten roll och därmed kan det vara ett relevant ämne att ta upp, men det ska vara en enkel fråga och inte något läkaren slänger i ansiktet på dig som hela anledningen till varför du mår dåligt. Jag har blivit rädd och avskräckt från att be sjukvården om hjälp med min psykiska hälsa då deras kommentarer om min vikt är det enda som får mig att må dåligt över hur mycket jag väger.”

 

”Vid ett annat tillfälle sökte jag värd för ett skadat lillfinger,läkaren ville genast väga mig och diskutera min vikt. Jag valde att gå därifrån med ett ont finger.jag har fortfarande ont i mitt finger men jag vägrar söka vård efter mina upplevelser.”

 

”Under tiden jag led av fetma var vårdens svar alltid att ’du måste gå ner i vikt först sedan kan vi hjälpa dig’. Mindre mat och mer motion var svaret på alla problem. Jag slutade söka hjälp så länge jag inte hade akuta besvär. Lite smärta och obehag får man tydligen leva med om man har fetma. Jag upplevde inte att jag blev tagen på allvar.”

 

 

POSITIVA UPPLEVELSER

 

”Det har varit olika bemötande. Den senaste läkaren har varit helt fantastisk och har i första hand hållit sig till det jag sökt för. Tidigare har jag fått kommentarer om att jag väger för mycket oavsett vad jag sökt för.”

 

”Bytte läkare efter det, fick träffa världens bästa läkare som tog mig på allvar, som aldrig nämnde min vikt om inte jag själv påtalade den. Hon såg mig som en människa med behov, inte bara en tjock person som belastar vården.”

 

”Generellt bra. Vårdpersonal är emellanåt synligt under tidspress, vilket har lett till att det ibland inte funnits tid att berätta om alla omständigheter jag har velat berätta om och ibland inte funnits tid för att ställa följdfrågor för att säkerställa att jag förstått informationen jag fått. Kan bara minnas att jag blivit bemött dåligt på grund av min vikt vid ett tillfälle.”

 

”Jag som ändå är överviktig(ca. 20 kgs övervikt och dessutom väldigt lång och musklig) har alltid blivit bra bemött inom sjukvården. Ingen har någonsin ifrågasatt min vikt eller påtalat den trots att jag har haft mycket sjukdom.”

 

”På min nuvarande vårdcentral, enormt bra. Med respekt och trevlig ton som tog bort det för mig pinsamma i situationen”

 

”Överlag bra. Bra att läkare är ärliga och påtalar att min övervikt kan vara till skada för mig, kommer med tips om att träna mer kondition istället för ren styrketräning 5 ggr/v, etc”

 

”Jag hade en barnmorska på [sjukhus] som var helt fantastiskt dock. Då övervikt är en riskfaktor för preventivmedel innehållande östrogen så håller man koll på vikten när man äter dem. Den barnmorskan bemötte mig väldigt fint hela vägen och även när hon inte längre kände att hon kunde skriva ut kombinerade p-piller till mig längre pga min vikt så kändes det verkligen som att det var för att det skulle bli så bra som möjligt för mig.”

 

”Men jag har mött omsorg också, på [sjukhus] vid sömnapnésyndrom så läste hon min historia och med utmattningssyndrom, svåra svåra sömnstörningar, stressreaktioner, sömnapnéer o div mediciner så är min viktuppgång inte konstig. Hon menade att det inte är mitt fel o jag vet inte om jag tror henne men det var som första gången en läkare mötte mig med respekt för den människa jag ändå är. Jag har också en fantastisk Fysioterapeut, som förvisso pratat om att min vikt påverkar men han har aldrig använt det som en anledning att inte hjälpa mig med adekvata övningar och engagemang.”

 

”Jag kommer ursprungligen från USA där en patients vikt diskuteras i varje interaktion med sjukvården. I svensk sjukvård verkar det finnas en medvetenhet att patienter med övervikt kan också lida av sjukdomar som är okopplad till deras vikt. Under några dussintals läkarbesök har en läkare bara en gång använt övervikt som en bortförklaring av mina symptomer.”

 

”Skrev till VC att jag ville träffa en annan läkare. Fick träffa en annan som tog mig på allvar direkt. Jag fick göra tester, utverderingar mm och sedan sjukskriven en månad. Här pratades det inte om mat och träning!! Heja heja heja!”