Missa inte våra kommande lunch och kvälls webbinar!

Publicerad 2021-09-30

Vi vill bidra med kunskapsspridning därför erbjuder vi två föreläsningar under oktober.

Onsdagen den 20:e oktober är det föreläsning om obesitas/fetma och psykisk ohälsa.

Onsdagen den 27:e oktober föreläser Lua Rangel om obesitaskirurgi och blodsockerfall/hypoglykemi.

Obesitas/fetma och psykisk ohälsa

Visste du att det finns ett samband mellan psykisk ohälsa och obesitas? Psykisk ohälsa kan öka risken för att utveckla obesitas. Sambandet går också åt andra hållet: obesitas leder till en ökad risk att utveckla psykisk ohälsa. Det finns också en koppling mellan obesitas och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, till exempel autism och ADHD. Enligt en ny studie uppvisar 50% av alla ungdomar som behandlas mot svår obesitas symptom på en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Föreläsningen ges av Charlotte Ovesson: beteendevetare och själv drabbad av obesitas och psykisk ohälsa. Under föreläsningen kommer du både att få ta del av fakta och Charlottes egna erfarenheter.

Obesitaskirurgi och hypoglykemi

Det finns över 100,000 personer i Sverige som är opererade med bariatrisk kirurgi (magsäcksoperation). En del av de drabbas av blodsockerfall/hypoglykemi, vilket kan orsaka stora svårigheter i deras vardag men kan även leda till allvarliga konsekvenser som anfall och medvetslöshet. Kunskapen kring denna patientgrupp är fortfarande låg, trots att det finns behandlingar och hjälp att få.  Föreläsningen hålls av Lua Rangel, dietist. Lua har i många år jobbat med patientgruppen. 

Båda föreläsningarna ges vid två tillfällen: ett för vårdgivare och ett för patienter. 

  • Psykisk ohälsa, för vårdgivare: 20/10 klockan 12.00-13.00
  • Psykisk ohälsa, för patienter: 20/10 klockan 18.00-19.00
  • Hypoglykemi, för vårdgivare: 27/10 klockan 12.00-13.00
  • Hypoglykemi, för patienter: 27/10 klockan 18.00-19.00

Föreläsningarna sker digitalt via Zoom och är gratis för HOBS medlemmar. För icke-medlemmar kostar föreläsningarna 200 kr/st.  Medlemskap hos HOBS kostar bara 50 kr per kalenderår. Klicka här för att läsa mer och bli medlem idag. OBS, alla kan vara medlemmar i HOBS! 

Anmäl dig till info@hobs.se. Uppge i ämnesraden vilken föreläsning du är intresserad av, till exempel “Föreläsning vårdgivare psykisk ohälsa”.