Fakta om psykisk ohälsa och obesitas

Att upprätthålla hälsosamma vanor


"När jag blev sjuk försvann all min ork och livslust. Min kärlek till crossfit försvann, som jag hade haft i några år. Att vakna på morgonen och överleva dagen tog all min energi. Vad jag fyllde mitt liv med blev omprioriterat för jag kämpade med att bara klara mig igenom dagen."

- Patient om sina svårigheter med att upprätthålla hälsosamma vanor


Psykisk ohälsa kan göra att det är svårare att upprätthålla hälsosamma levnadsvanor. Du kanske inte orkar laga mat utan äter snabbmat i stället, eller så kanske du inte orkar gå ut och röra på dig. Detta blir ofta en negativ spiral. Det finns studier som visar att en kost som innehåller mycket mättat fett och socker kan förvärra symptom på depression och ångest. Det finns också forskning som visar att människor med depression mår bättre av att motionera, till exempel att gå ut och ta en promenad, men det kan vara svårt att orka komma ut och motionera om du mår för dåligt. Det är svårt att bryta detta mönster. Depressionen i sig ger ju problem med motivationen.

Ibland skrivs FaR (fysisk aktivitet på recept) ut till patienter med psykisk ohälsa. FaR är en evidensbaserad metod för att stötta personer till att öka sin fysiska aktivitet, antingen sjukdomsförebyggande eller behandlande

Om du lever med psykisk ohälsa kan allt kännas meningslöst. Du kanske mår så dåligt att du inte heller kan tänka dig att du har någon framtid. Kanske har du självmordstankar. Då blir det ännu svårare att upprätthålla hälsosamma vanor - för vad är egentligen meningen med det?

Källa: 1177 VårdguidenNSPH, Trends in Endochrinology & Metabolism