Barnkliniken CSK tipsar

Svårt att äta frukost?


Många ungdomar börjar vid en viss ålder hoppa över frukosten. Under tonåren ändrar man sin dygnsrytm och det kan vara svårt att vakna i tid och hinna med att äta frukost. Man kanske äter senare på kvällen och är helt enkelt inte hungrig då man stiger upp. Ibland finns en tradition i familjen att inte äta frukost och då gör man som de andra i familjen och det blir en vana. Att hoppa över frukosten är ett problem om man väger för mycket, eftersom vi vet att om man vill ta kontrollen över vikten är frukost viktigt.

Frukost startar kroppens metabolism och förbränning och gör att det blir mycket lättare att hålla vikten. Som en positiv bieffekt blir man även mer alert och lär sig bättre om man går i skolan. Hur ska man då göra för att återuppta vanan att äta frukost om detta känns svårt? 

Här kommer några tips som har fungerat för andra! Har du fler och bättre tips som fungerar för dig, berätta gärna för oss.

1. Ha en fungerande sömn.

Att sova tillräckligt är en förutsättning för god aptit och välmående.

2. Ät inte något 1-2 timmar innan sänggående.
När äter du kvällsmat och mellanmål på kvällen? Kan det vara så att det är för sent på kvällen, så att du inte hinner bli hungrig till frukost?

3. Om du har bråttom varje morgon, är tipset att göra din frukost redan på kvällen. Då kan du enkelt plocka fram frukosten och äta direkt.

4. Om du har dålig aptit på morgonen, överväg något av följande:

  • Dela din frukost, ät lite på morgonen innan skolan och lite på förmiddagsrasten i skolan antingen av det du tar med hemifrån eller en smörgås som du handlar i skolan.

  • Prova med frukt, som ofta kan vara aptitretande och gör en mini frukost, t ex ½ banan, ½ smörgås, ½ glas mjölk. Det är klart bättre än ingen frukost alls.

  • Ibland går det lättare att dricka än tugga i sig frukost. Prova att göra en smoothie på fiberhavregryn, lättmjölk, frukt/bär eller ät en skål med lättmjölk/lättfil, nyckelhålsmärkta flingor och frukt/bär som du skivar i.

  • Drick en osötad drickyoghurt/drickkvarg.

  • Gå upp lite tidigare på morgonen, för att undvika att inte hinna med frukosten.

  • Gör morgonbestyren först och ät frukost precis innan du ska gå iväg till skolan.

  • Ta en promenad eller gör någon annan aktivitet innan frukosten - det brukar förbättra aptiten. Extra plus att få lite motion på morgonen.

  • Ta med frukosten till skolan och ät på bussen dit, på plats eller på första rasten. Smörgås, frukt, kokta ägg, smoothies, kvarg, drickyoghurt är enkla livsmedel att ta med i väskan.Perfekt frukost:

Hur ser den perfekta frukosten ut? Det finns många varianter på den perfekt frukosten. Här följer tre frukostförslag till dig som börjat öva på att äta frukost igen. Ur viktsynpunkt är det ofta en bra idé att öka frukosten, eftersom du då håller dig mätt längre och det blir lättare att äta lagom mycket till lunch.