Barnkliniken CSK tipsar

Tips för att stärka självkänslan


Det finns mycket du kan göra för att stärka din självkänsla. Framför allt är det viktigt att du är snäll mot dig själv och inte dömer dig själv. Försök att inte jämföra dig med andra. Tänk på att de som verkar mest lyckade och självsäkra, kan ha en massa jobbiga tankar när ingen ser. Läs mer på umo´s hemsida, där finns många bra tips om självkänsla.

Här får du en liten ordlista som du kan ladda hem och spara på tex din mobiltelefon8 tips för bättre självkänsla 

 1. Låt din kropp bli din bästa vän
  Bete dig mot din kropp som du gör mot någon du tycker om. Arbeta med kroppen i stället för mot. Då börjar du också ta bättre hand om den.

 2. Vårda din kropp
  Skriv ner allt du vill göra för att visa att du bryr dig om din kropp och när du tänker göra det. Det kan vara att beställa fotvård, gå till tandläkaren, gå på massage, ta avslappnande bad i väldoftande oljor, smörja in huden med sköna krämer, dra ner på arbetstakten eller ta en skogspromenad.

 3. Bli medveten om och tänk mer på enskilda kroppsdelar
  Fråga dig till exempel: Vilken musik längtar öronen efter att få höra? Var gillar fötterna bäst att få promenera? Hur vill håret känna sig? Vad vill händerna beröra eller skapa? Vilka dofter vill näsan känna eller vilken dans längtar dina höfter att få röra sig till?

 4. Städa i garderoberna
  Släng eller ge bort allt som är för litet, för stort, för gammalt eller sådant du aldrig använder. Det troliga är att det inte kommer till användning. Du får snarare dåligt samvete och känner dig missnöjd.

 5. Köp de kläder du vill ha nu
  Vänta inte tills du gått ner i vikt, till exempel, utan skaffa de snygga kläder och underkläder som du längtar efter nu och i den storlek du har nu. Då känner du dig både fräschare och snyggare.

 6. Lyssna på och bli medveten om vad du säger om dig själv
  Kritiserar eller nedvärderar du dig själv med ord som "det är ingen idé, jag klarar det inte" eller "jag är så fet/ful/mager och dum i huvudet". Eller "jag hatar mitt utseende". Hur skulle du reagera om din partner eller bästa vän sade detsamma om sig själva? Du skulle sannolikt inte hålla med dem. Tänk på det nästa gång du kritiserar dig själv.

 7. Ta inte åt dig negativa kommentarer
  Sålla bort kommentarer, åsikter och kritik från andra människor om det inte är konstruktivt eller kan vara användbart för dig.

 8. Jaga dina ”Energivampyrer”
  Försök komma på allt som suger ut din tro på dig själv, som trycker ner dig och gör dig svag, maktlös, urlakad och deppig. När du blir medveten om och får insikt om vad det är kan du lättare göra dig av med det.