Barnkliniken CSK tipsar

Hur kan man göra bakning nyttigare?


Att baka är gott och trevligt. Det kan vara svårt att stå emot lukten av nybakat bröd eller nybakade bullar. Ofta äter man kanske mer än vad man tänkt sig. Bakning går att göra nyttigare, men tänk på att nyttigt inte är samma sak som kalorifritt. Nedan följer några tips.

Att tänka på för att baka mättande bröd:

  • Använd fiberrikt mjöl/fullkornsmjöl och gärna hela kärnor av solrosfrö, pumpafrö, linfrö etc – det innehåller mycket fiber och mättar bättre.
  • Byt ut en del mjöl mot exempelvis vetekli, kruskakli, fibrex eller fiberhusk (mer fiber, mindre kalorier).
  • Använd rivna morötter, rivet äpple, kikärtor eller liknande för saftighet, sötma och fin färg.
  • Begränsa mängden olja/smör.
  • Använd vatten som vätska istället för mjölk.
  • Begränsa antalet brödskivor som du äter.

Att tänka på vid bakning av kakor/bullar:

  • Gör småkakor eller använd de små muffinsformarna.
  • Baka ibland, inte varje vecka utan vid festliga tillfällen.
  • Använd mindre smör/socker i bullarna.
  • Använd stevia/sukrin istället för socker.
  • Begränsa antalet! Ta bara 1 kaka/bulle och njut av den.




Exempel på mer kalorifattiga bakverk:

  • Kokosbollar/chokladbollar med lättmargarin och stevia eller sukrin istället för smör och socker.
  • Fruktpaj med mycket frukt/bär och mindre av deg-ingredienserna.
  • Gino (fruktsallad med rivet choklad i ugnen) serverad med vaniljkvarg.
  • Muffins med mycket bär/frukt
  • Maränger eller Pavlova, fyll med färsk frukt.