Barnkliniken CSK tipsar

Att vara förälder


Barn har behov av föräldrar som är goda förebilder
Barn tar efter vuxnas beteende. Laga middagen tillsammans, involvera barnen utefter barnets ålder och mognad i matlagningen, dukningen, potatisskalningen. Städa tillsammans, barnet kan dammsuga sitt eget rum. Börja tidigt att involvera barnet i vardagssysslorna. Allt blir roligare om man hjälps åt.

Barn behöver röra på sig varje dag
Barn behöver hjälp av föräldrarna att motverka övervikt. Begränsa tv-tittandet, mobil användandet, dataspelet. Vardagsmotionen är viktigt! Promenera tillsammans, passa under tiden på att prata med varandra och lyssna på barnets tankar om livet.

Barn behöver leka
Den spontana, fria leken är viktig för utveckling och kreativitet. Det är inte farligt att ha tråkigt ibland, det är då kreativiteten föds.

Barn behöver få vara ute i naturen
Fördelarna med lek i naturen är bland annat bättre hälsa och bättre motorik! Klättra på stenar, nerfallna stammar. Naturens mångfald gör att båda våra hjärnhalvor aktiveras. Plocka pinnar, mossa, stenar dekorera med dem hemma.

Barn behöver rutiner
Skapa morgonrutiner för att slippa ifrån morgonens stress, plocka fram kläderna, duka fram frukostporslinet och förbered så långt det går redan kvällen innan. Nattningsrutiner, minska ljus, ljud och stimuli från tv, dator, mobil i god tid innan läggdags. Läs en saga eller sitt på sängkanten hos barnet för en stunds gemenskap att avsluta dagen.

Allra viktigast är de små vardagshandlingarna.
Att försöka äta ett gemensamt mål tillsammans alla dagar. Att ta den där promenaden eller att läsa god nattsagan. Ställ er frågan som förälder: Hur vill vi ha det i vår familj? Glöm inte att ni som föräldrar är viktigast för barnen och att det är ni som måste börja göra förändringarna för barnets skull.


Barnet kan inte själv göra förändringarna.