Låt oss prata om diskriminering.

Publicerad 2020-06-12

I veckan på Beachhotel Sahlenburg i Tyskland, Gjorde hotellägaren restriktioner. ”För att få checka in måste du nämligen väga under 130 kilo.” Skriver Ekstra Bladet i Aftonbladet igår.

Läs artikeln här: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/y3a5Bx/hotellet-forbjuder-gaster-over-130-kilo-forstor-moblerna

I Sverige finns en lag om bristande tillgänglighet, vilket detta är ett tydligt exempel på, när hotellägaren avsiktligt satt in åtgärder som gör att personer med en specifik vikt inte ges samma möjlighet att delta eller ges tillträde.

Som patientorganisation möter vi och vår målgrupp ofta hinder som gör det rent praktiskt svårare att delta. Både i vården, på arbetsmarknaden och i vardagen. Exempelvis så är det vanligt förekommande på vårdcentraler att det finns armstöd på stolar, vilket gör att många av oss inte har möjlighet att sätta oss ner medans vi väntar, vilket visar på bristande tillgänglighet.

Vikt borde omfattas av diskrimineringslagen.

Se exempel av diskriminering nedan från DO: ”En restaurang släpper inte in en person och det har samband med att hen har en funktionsnedsättning som påverkar tal och rörelser.”

Jämför nu det med händelsen i Tyskland :
Hotellet släpper inte in person(er) med obesitas/fetma (130kg), som i många fall påverkar rörelser.

Har du som patient som lever med obesitas/fetma varit med om bristande tillgänglighet eller diskriminerande praktiker? Vill du dela med dig av din berättelse? Kommentera nedan eller maila oss på ambassador@hobs.se