Håll ut, Håll avstånd

Publicerad 2020-08-04

För många av oss är semestern slut snart och det börjar bli dags att gå tillbaka till jobbet och vardagsrutiner igen. Samtidigt uppmanar folkhälsomyndigheten att vi fortsatt följer deras rekommendationer för att skydda oss själva och andra. Framför allt för de personer som är i riskgrupp för att drabbas hårdare av COVID-19.
Den 30 juli publicerade folkhälsomyndigheten en uppmaning om att de som kan arbeta hemifrån rekommenderas att göra så för att minska fortsatt smittspridning och nära kontakter. Denna rekommendation gäller i nuläget till och med den 31 december 2020.
Är du i riskgrupp eller lever du med en person som är i riskgrupp rekommenderar vi att du kollar med din arbetsgivare om du kan arbeta hemifrån eller på något sätt justera din arbetssituation för att skydda dig själv och den person du lever med.
Är du i riskgrupp på grund av ett BMI över 40 har du möjlighet att från och med den 24 augusti ansöka om förebyggande sjukpenning från Försäkringskassan. Då kan du få ersättning från den 1 juli - 30 september, max 90 dagar och maxbelopp per dag är 804 kronor. Läs mer här: https://www.forsakringskassan.se/privatpers/coronaviruset-det-har-galler . För att bli godkänd för en förebyggande sjukpenning kommer ett läkarintyg som visar på ditt BMI.
Vi på HOBS håller på att kontakta vårdgivare för att se om man kan få till ett läkarintyg digitalt över sitt BMI för att slippa att fysiskt besöka sin vårdgivare. Har du provat att få ett läkarintyg över ditt BMI digitalt? Hur gick du tillväga? Du får gärna dela med dig av din erfarenhet till oss. Maila elsa.collvin@hobs.se om du har information som du tycker vi ska ta del av.
ST: bild på en tvålpump, ett hjärta och en ansiktsmask