En jämlik och tillräcklig obesitasvård

Publicerad 2019-10-15

I dag lägger sjukvården femton gånger så mycket resurser på att behandla obesitas följdsjukdomar som att behandla själva sjukdomen. Få svårt sjuka obesitaspatienter får den specialiserade vård de behöver. En bättre obesitasvård skulle spara både liv och pengar. Läs vår rapport och ta del av sex viktiga åtgärder för en tillräcklig och jämlik obesitasvård här
 
Obesitas (fetma) är en allvarlig kronisk sjukdom som ligger bakom vart tionde förlorat levnadsår i Sverige. Förekomsten har tredubblats sedan 1975. Enligt Folkhälsoinstitutet har idag 16 procent av männen och 15 procent av kvinnorna ett BMI som klassas som obesitas.
 
Samtidigt växer kunskapen stadigt om den verkliga omfattningen av obesitas. Allt fler andra sjukdomar läggs till listan över sjukdomar där högt BMI är en riskfaktor. Svåra följdsjukdomar som diabetes, hjärtkärlsjukdom och cancer ökar. Högt BMI är på väg att bli en av de viktigaste riskfaktorerna bakom nya cancerfall.
 
På samhällsnivå finns självklart mycket att göra preventivt, för att skapa ett samhälle där vi vänder utvecklingen av att alltfler får obesitas. Vårt fokus ligger dock på vad sjukvården faktiskt kan göra för dem som är sjuka och lever med sjukdomen idag. Fördomar och bristande kunskap är ett stort hinder för en bättre vård. Tyvärr är den vård som idag erbjuds både otillräcklig och ojämlik.
 
Det är hög tid att obesitasvården går från att vara baserad på okunskap och fördomar till att bli kunskapsbaserad. Därför är det dags för den svenska hälso- och sjukvården att sitt ansvar mot en av våra vanligaste och livshotande sjukdomar.
 
Det första du kan göra är att gå in och läsa vår rapport och ta del av 6 viktiga åtgärder för en tillräcklig och jämlik obesitasvård. Du hittar rapporten på behandlaobesitas.nu.