Varför ska jag behöva försvara mig hela tiden?

Publicerad 2020-04-08 15:10 Krönikör Camilla

Jag upplever det som att jag måste förklara mig hela tiden angående det faktum att jag är överviktigt men ändå mår bra. Man tror att jag ljuger om min hälsa. För så ser samhället ut, det är normen, en person som väger lite mer kan minsann inte vara hälsosam och må bra! Eller? Läs mer

Jag är varken dum eller lat

Publicerad 2020-03-24 15:13 Krönikör Kim

Redan på lågstadiet vet jag att skolsköterskan kommenterade min vikt. På ett ganska osmakligt vis, och jag minns hur jag stod där, avklädd, inne på hennes rum och tog foton på min rygg, medans jag försökte göra mig så liten som möjligt. ”Inte konstigt din rygg är sned, du är alldeles för tjock!” Läs mer

Mina upplevelser kring min kontakt med vården har inte varit bra!

Publicerad 2020-03-18 15:24 Krönikör Kristian

Jag ligger på min mage, och läkaren ger mig lokalbedövning och frågar samtidigt ”hur många paket smör äter du varje dag egentligen?” Jag tog förgivet att jag hörde fel, så jag svarade inte. Läkaren börjar därefter skära bort födelsemärket och det gjorde så ont! Så jag sa till läkaren att det gör ont, och till svar fick jag ”sluta äta så många paket smör varje dag!”. Läs mer

25 år med bantning, vikthets och självhat

Publicerad 2020-02-21 15:15 Krönikör Elsa

Jag föddes nog hungrig. Några veckor för tidigt den där väldigt varma sommaren 1975. Underviktig och i behov av näring fyllde mina unga föräldrar mig med mjölkersättning. Tre månader senare låg jag högt över normalkurvan och blev satt på diet. Så rent krasst, kan man säga att jag började banta redan som spädbarn. Läs mer

För 2,5 år sedan blev jag diagnosticerad med "andra specificerade ätstörningar

Publicerad 2019-10-25 06:09 Krönikör Anonym 30 år

Under våra bantningsperioder kunde jag starta bråk av så stark abstinens att få döva min ångestproblematik med mat/godis. Då vi båda var sjuka var det alltid allt eller inget, om en hetsåt var den andra också tvungen. Det slutade med att jag började smyghetsäta i bilen, i sovrummet, i badrummet, i källaren eller på jobbet vid stängning. Jag ljög om var jag skulle för att åka och hetsäta där ingen såg mig. Läs mer

Är mitt matbeteende en ätstörning

Publicerad 2019-05-18 20:52 Krönikör Fia

Jag var tvungen och läsa igen, "Du kan ha hetsätningsstörning om du ofta och återkommande äter utan att kunna kontrollera dig, och får i dig stora mängder mat på kort tid. Efteråt upplever du skuldkänslor och skamkänslor." Läs mer

Nu vet jag, min sjukdom heter obesitas.

Publicerad 2019-05-18 20:25

Nu vet jag, jag har en sjukdom som heter obesitas Efter att i över 40 år levt med skammen att varför lyckas inte jag? Varför kan jag bara inte sluta äta! Idag vet jag, jag har en sjukdom som heter obesitas och jag föddes med den. Läs mer