Att vara riskgrupp i en pandemi

Publicerad 2021-05-03 10:44 Krönikör Anonym 42 år

Jag arbetar som förskollärare och kunde ju inte direkt arbeta hemifrån. Min rädsla för att bli sjuk och inte veta hur sjuk jag kunde riskerade att bli. Samtidigt hade jag ett arbete att sköta, vilket gjorde mig förtvivlad. I början av pandemin bestämde jag mig för att maila min chef för att se om det fanns någon möjlighet för mig att få alternativa arbetsuppgifter, ett tag i alla fall, tills pandemins värsta smittspridning var över. Jag satte mig ner och började formulerade ett mail…. riskgrupp… orolig…. BMI över 40.…. Läs mer

En lyckoceremoni som slutade i mättnad, illamående och självhat

Publicerad 2021-04-30 10:40 Krönikör Anonym

Konflikten kring mat skulle komma att prägla mitt liv mer och mer och på den tiden. Framåt 80-talet så visste jag ingenting om bantning, men jag visste att det ansågs ”fint” att inte äta så mycket. I mitt fall mitt fall så njöt jag mängder när jag hetsåt. Som en lyckoceremoni med mat och goda saker. Bara någon minut efter hetsätningen så fylldes jag med en lika stor portion mättnad och illamående som självhat. Läs mer

Blir aldrig tagen på allvar

Publicerad 2021-03-08 09:16 Krönikör Jessica Olofsson

Men jag har alltid fått till svar "nej du är tjock och tjocka människor kan inte vara glutenintoleranta". Läs mer

Det är bättre du googlar på apotekets hemsida och testar dig fram

Publicerad 2021-02-23 10:34 Krönikör Linda

Jag har varit gastricbypass opererad i snart 8 år och har under de senaste åren har jag haft stor järnbrist och känner direkt av i kroppen när det är något som inte stämmer. Denna gången fick jag återigen övertala primärvården för att få lämna prover innan min årliga kontroll. Läs mer

Hetsätningen blev min förutsägbara värld

Publicerad 2021-02-18 10:23

Vid tolv års ålder minns jag att jag satt vid matbordet och tittade på när mamma blandade ihop pannkakssmeten inför söndagskvällen. Kvällssolen sken längs med bordskanten och min mammas hy glänste vackert i den. Jag minns att jag frågade vad som händer med min kropp om jag skulle äta två stycken pannkakor? Läs mer

My Experience of Public Appearances

Publicerad 2021-02-11 12:59 Krönikör Anne

Appearing in public is the absolute worst. Every time I visit the grocery store, I have to go through a series of humiliations that just does not end. Be it either that the people do not think that or they do, I still feel ashamed and humiliated of my appearance. Whenever I have to buy snacks when friends come over or just because I feel like eating chocolate or cake, I feel self-conscious about people's looks. Läs mer

My Childhood

Publicerad 2020-12-02 12:20 Krönikör Anne

I am 15 years old. For as long as I can remember, I have been living with obesity. For as long as I can remember, I have been trying to lose weight. For as long as I can remember, I have been trying to fit in with everyone else. For as long as I can remember, I was asked questions about how old I was and people staring at me in disbelief for “my appearance did not match my age”. Läs mer

Corona, är det slutet för mig?

Publicerad 2020-10-08 12:03 Krönikör Anonym man 45 år

Förutom medias oro, folkhälsomyndighetens fruktan och egentligen hela världens farhågor tampades jag även med min familjs och min egna rädsla. “Pappa kommer du hamna med en sån slang i näsan?”, frågade mina barn mig. Min fru uttryckte även oro och var uppriktigt rädd för att jag skulle drabbas av Corona och ville att jag skulle isolera mig. Läs mer

Stress, för lite sömn och kost bröt ner mig

Publicerad 2020-09-09 08:35 Krönikör Helen, 42 år

Stress, för lite sömn och världens sämsta kost i många, många år ledde till att min kropp slutade att fungera. I 9 år har jag byggt upp mig själv igen från grunden. Det har tagit mig 9 år att lägga ihop pusselbitarna till vad som funkar för mig och hur jag ska förhålla mig till det samhälle vi lever i idag. Läs mer

Ditt värde sitter inte i hur du ser ut, vilken storlek du har på dina kläder eller vad du har för bmi.

Publicerad 2020-08-12 10:32 Krönikör Maria Forslund

Jag rörde på mig mycket men väger ändå alltid lite för mycket. Fram och tillbaks ökade jag i vikt för att sedan gå ner i vikt, jag var jojobantarens drottning rätt och slätt. Vad jag tänkte då var att jag inte skulle bli accepterad om jag inte var smal, de flesta av mina vänner var smala och det kändes som om jag var den som alltid var störst när man ingick i ett sammanhang Läs mer