Det är bättre du googlar på apotekets hemsida och testar dig fram

Publicerad 2021-02-23 10:34 Krönikör Linda

Jag har varit gastricbypass opererad i snart 8 år och har under de senaste åren har jag haft stor järnbrist och känner direkt av i kroppen när det är något som inte stämmer. Denna gången fick jag återigen övertala primärvården för att få lämna prover innan min årliga kontroll.

Jag lämnade alla prover i den regionen jag bor och tog alla de tester som de anser att jag behöver lämna. Vilket skiljer sig från de rekommendationerna som finns på SOREG (Scandinavian Obesity Surgery Registry), vilket gör mig förvirrad över vilka tester som jag borde ta, för att veta att jag får i mig alla näringsvärden. 

När jag träffade läkaren fick jag beskedet att mitt järnvärde hade börjat sjunka men att  värdet inte var alarmerande än. Men det sjunker ju tänkte jag, men läkaren lämnade de och fortsatte gå igenom de andra näringsämnena. Däremot visade mina prover en stor D- vitaminbrist. Värdet låg en bra bit under gränsvärdena och det var förklaringen till min extrema trötthet och ständiga huvudvärk som jag gått runt med i flera månader. Så de uppstod en dialog mellan mig och läkaren.

- Ja du får nog öka ditt intag lite på D-vitaminer, sa läkaren. 

- Okej, hur mycket ska jag öka intaget med och ska jag ta samma preparat som jag tagit nu? För uppenbart fungerar inte det riktigt, frågade jag. 

-Alltså jag rekommenderar att du googlar på apotekets hemsida efter D-vitamin tabletter, du får nog testa dig fram lite,  svarade läkaren lite svävande.

- Men jag behöver ju få upp mina värden snabbt ? frågade jag.

- Ja det skulle jag rekommendera, men testa dig fram, det finns tuggtabletter, kapslar, flytande och vanliga tabletter, svarade läkaren.

Med andra ord spelar det ingen roll vad jag väljer och jag kan väl bara hoppas att jag väljer rätt bland alla olika märken. Så nu sitter jag här med tre olika varianter och ska testa mig fram. Men jag undrar om jag kommer välja rätt? Kommer mina värden gå upp så jag slipper vara trött konstant och den molande huvudvärken? För någon ny uppföljning fick jag inte. Läkaren sa bara:  ”vi ses om ett år och glöm inte att du bokar tid själv för vi har inget uppdrag i regionen att kalla dig”.

Är det rimligt att inte bli kallad på uppföljning? Vad ska jag göra?

Är jag ensam i det här?