Blir aldrig tagen på allvar

Publicerad 2021-03-08 09:16 Krönikör Jessica Olofsson

Jag har under hela mitt liv varit överviktig. Jag har alltid haft problem med att äta bröd,pasta och andra saker med gluten i och jag har ett otal gånger bett att få göra ett test för att se om jag är glutenintolerant eftersom det finns flera i min familj och släkt som är glutenintoleranta. Men jag har alltid fått till svar "nej du är tjock och tjocka människor kan inte vara glutenintoleranta". 

Jag har kämpat på med att försöka hitta rätt mat för mig. Jag gjorde en gastric bypass 2006 för jag tänkte att det skulle kanske kunna underlätta och göra så att mina magbesvär försvann eller i alla fall, gjorde mindre ont. Men nu när jag besöker vårdcentralen så säger de att mina magsmärtor beror på min obesitasoperation. Ingen läkare har någonsin undersökt mig eller gjort några tester på mig för att se vad mina besvär beror på, vilket jag inte förstår... 

För några år sedan fick jag besvär med balansen och domningar i händer och fötter,då drogs det igång en stor utredning där det kom fram till att jag har kraftig vitamin och näringsbrist. Jag fick dropp och sprutor varje dag i två veckor för att ge kroppen rätt nivåer igen. Jag tog då upp mina besvär med läkaren om magsmärtor och han skickade en remiss till mag- och tarmkliniken. Jag fick ett litet hopp i en tiondels sekund för svaret på remissen var: "patienten väger för mycket för att vara aktuell för en utredning hos oss på magkliniken. Hennes besvär beror mest troligt på hennes gastric by pass". Det var min sista kontakt med sjukvården för nu har jag verkligen gett upp på att försöka få hjälp med mina besvär. 

Det är en hemsk känsla att veta att varje gång jag kontaktar vården så tas inte min smärta på allvar och när det väl tas på allvar så handlar magsmärtorna att jag skulle behöva gå ner i vikt. Det är tröttsamt att söka vård och inte ges den vård jag behöver... Jag är nöjd med att vara rund. Jag bad att få hjälp med mina buksmärtor.