Mina upplevelser kring min kontakt med vården har inte varit bra!

Publicerad 2020-03-18 15:24 Krönikör Kristian

Jag ligger på min mage, och läkaren ger mig lokalbedövning och frågar samtidigt ”hur många paket smör äter du varje dag egentligen?” Jag tog förgivet att jag hörde fel, så jag svarade inte. Läkaren börjar därefter skära bort födelsemärket och det gjorde så ont! Så jag sa till läkaren att det gör ont, och till svar fick jag ”sluta äta så många paket smör varje dag!”. Läs mer

25 år med bantning, vikthets och självhat

Publicerad 2020-02-21 15:15 Krönikör Elsa

Jag föddes nog hungrig. Några veckor för tidigt den där väldigt varma sommaren 1975. Underviktig och i behov av näring fyllde mina unga föräldrar mig med mjölkersättning. Tre månader senare låg jag högt över normalkurvan och blev satt på diet. Så rent krasst, kan man säga att jag började banta redan som spädbarn. Läs mer

För 2,5 år sedan blev jag diagnosticerad med "andra specificerade ätstörningar

Publicerad 2019-10-25 06:09 Krönikör Anonym 30 år

Under våra bantningsperioder kunde jag starta bråk av så stark abstinens att få döva min ångestproblematik med mat/godis. Då vi båda var sjuka var det alltid allt eller inget, om en hetsåt var den andra också tvungen. Det slutade med att jag började smyghetsäta i bilen, i sovrummet, i badrummet, i källaren eller på jobbet vid stängning. Jag ljög om var jag skulle för att åka och hetsäta där ingen såg mig. Läs mer

Är mitt matbeteende en ätstörning

Publicerad 2019-05-18 20:52 Krönikör Fia

Jag var tvungen och läsa igen, "Du kan ha hetsätningsstörning om du ofta och återkommande äter utan att kunna kontrollera dig, och får i dig stora mängder mat på kort tid. Efteråt upplever du skuldkänslor och skamkänslor." Läs mer

Nu vet jag, min sjukdom heter obesitas.

Publicerad 2019-05-18 20:25

Nu vet jag, jag har en sjukdom som heter obesitas Efter att i över 40 år levt med skammen att varför lyckas inte jag? Varför kan jag bara inte sluta äta! Idag vet jag, jag har en sjukdom som heter obesitas och jag föddes med den. Läs mer

När orken tog slut...

Publicerad 2019-05-18 20:19 Krönikör Jenny Vinglid

Idag för tre år sedan hade jag ett av mitt livs jobbigaste jobbsamtal. Under en tid hade jag i min roll som generalsekreterare stöttat och krigat för en familj vars barn levde med sjukligt svår obesitas. Denna 15 åring levde med obesitas i princip hela sitt liv, vad vi brukar säga, generna valde att landa i hens kropp. Läs mer

Operationen skulle bli den sista puzzelbiten

Publicerad 2019-04-24 12:29

Efter många år med ett dåligt förhållande med misshandel och psykisk nedbrytning stod jag fri men vem var jag? Kroppen skrek av värk, magen var sedan länge förstörd och sömn fanns inte. Det var bara pannan i kaklet som gällde för att överleva varje minut. Läs mer