Åtgärd nr 6 Bättre bemötande

Publicerad 2020-01-30

Vad skulle sjukvården kunna göra bättre för dom som lever med obesitas och söker vård?

Idag skriver vi om den sjätte och sista åtgärden som vi föreslår för en jämlik och tillräcklig obesitasvård! Vi har redan skrivit om behovet av nationella riktlinjer, en medicinsk specialistvård, strukturerade program i primärvården, tydliga vårdnivårekommendationer och bättre uppföljning.

Bättre bemötande 

Det är många som beskriver att de har fått utstå ett skuldbeläggande bemötande i kontakt med vården. Människor som lever med övervikt och obesitas får höra att de är karaktärslösa eller lata, att de bara måste ”äta mindre och röra på sig mer”. Istället för att se obesitas som den endokrina sjukdomen den är, så klassas obesitas ofta som en livsstilsfråga.

Därför är den kanske allra viktigaste åtgärden att hälso- och sjukvården börjar möta patienter med obesitas som vilka andra patienter som helst med en svår sjukdom. Den som söker vård ska aldrig behöva utsättas för stigmatisering, skuldbeläggande och diskriminering. Kunskapen om att obesitas är en kronisk sjukdom måste spridas inom både sjukvården och i samhället i stort.

Det är hög tid att obesitasvården går från att vara baserad på okunskap och fördomar till att bli kunskapsbaserad. Det är dags för den svenska sjukvården att ta sitt ansvar mot en av våra vanligaste sjukdomar!

Var med och bidra i påverkansarbetet för en jämlik och tillräcklig obesitasvård – oavsett om du själv lever med obesitas eller inte. Dela denna kunskap, lyft frågan i din region, bli HOBS-medlem, berätta om dina erfarenheter och bli spetspatient eller ambassadör för frågan!