Debattartikel i Svenska Dagbladet

Publicerad 2018-10-05

I dag skriver vi en debattartikel om barnfetma i Svenska Dagbladet tillsammans med några av Sveriges främsta experter. Vi förklarar varför barnfetma inte är en fråga för en ensam instans och att samverkan måste ske mellan en mängd olika aktörer. Att HOBS samverkar med hälso- och sjukvården är ett sätt att gå i rätt riktning. Läs artikeln genom att klicka här: https://www.svd.se/ohallbar-vardsituation-for-barn-med-fetma

Promenera med HOBS i Västerås

Publicerad 2018-10-03

Bor du i Västerås med omnejd och tycker om att vara ute och röra på dig? Vill du ha sällskap? Häng med på höstens aktivitet HOBS går! 

Vi är ett gäng som träffas vid motionsspåret på Björnön varje onsdag klockan 17.00 och promenerar cirka en timme. Antingen går vi alla tillsammans eller i smågrupper efter egen takt. Välkommen att delta!

Kontaktperson: Maj-Britt Bankler, 0763–967 671

Promenera med HOBS i Jönköping

Publicerad 2018-10-03

Bor du i Jönköping med omnejd och tycker om att vara ute och röra på dig? Vill du ha sällskap? Häng med på höstens aktivitet HOBS går!

Vi träffas utanför Studiefrämjandet varje onsdag klockan 17.30 på Rosenbergsgatan 6 i Jönköping och tar en promenad tillsammans. Nya som gamla medlemmar är välkomna.

Efter promanden stannar de som vill kvar för umgänge och samtal. Vi diskuterar vilka frågor HOBS ska driva till politiker och hur vi kan förbättra vården, eller andra ämnen på deltagarnas önskemål. Den som vill får gärna dela med sig av egna erfarenheter. HOBS bjuder på fika och träffen pågår 18.00–19.30.

Varmt välkommen att delta i HOBS kostnadsfria aktiviteter!

Kontaktpersoner: Roland Hultin, 0760–599 115, och Monika Andreasson, 0736–582 913

Samverkan med Sahlgrenska universitetssjukhuset

Publicerad 2018-09-20

I tisdags var vi på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg på samverkansmöte med den medicinska obesitasmottagningen och den bariatriska mottagningen (kirurgi). Mycket givande att träffa båda dessa verksamheter samtidigt och få inblick i hur verksamheten är strukturerad och hur regionen arbetar med fetmabehandling. Vi presenterade vad patienterna i Västra Götaland har för önskemål kring utveckling av vården och lyfte även frågeställningar kring bemötande och tillgänglighet ur ett patientperspektiv. Genom dessa möten med specialistvården skapar vi möjlighet till samverkan där vi gemensamt kan utveckla den svenska fetmavården. Vi ser fram emot ett fortsatt samarbete och nästa besök på Sahlgrenska blir inom barnfetmavården om ett par veckor. Vi vill också passa på att rikta ett stort tack till er medlemmar som inkommer med synpunkter och önskemål, det är med hjälp av er som vi kan driva arbetet framåt.

SOS-Studien

Publicerad 2018-07-27

Vi har den glädjande nyheten att kunna presentera SOS-studiens (Swedish Obese Subjects) zon. SOS-studien är en svensk, världsunik studie som undersöker långtidseffekterna av viktoperationer. I denna zon kan du orientera dig i det arbete som genomförs inom ramen för studien och läsa korta sammanfattningar av de viktigaste resultaten som studien genererat.

Besök gärna zonen och läs mer. 

HOBS Jönköping i Eksjö

Publicerad 2018-05-23

HOBS Jönköping höll under gårdagen en presentation för personal inom skolhälsovården i Region Jönköpingslän. Ämnet var hur det är att vara ett barn med övervikt och hur det är att vara förälder till barn med övervikt. HOBS Jönköping presenterade även HOBS Arvsfondsfinansierade barn- och ungdomsprojekt IHART och hur den nya sociala lärplattformen på HOBS.se kan användas i arbetet med barn och unga med övervikt och fetma inom skolan.

Vill du också att HOBS ska komma till din arbetsplats och berätta hur vi arbetar? Hör av dig till oss på info@hobs.se. Vi finns representerade via lokalföreningar i Skåne, Jönköping, Västmanland och Stockholm men reser över hela Sverige.

Region Halland inspirerar

Publicerad 2018-05-21

Inom Region Halland bedriver Barn- och ungdomsmottagningen Kungsbacka i samveran med Kungsbacka kommun sedan tio år tillbaka framgångsrik behandling för barn och unga med fetma. Under en inspirationseftermiddag i Halmstad samlades elevvårdsteam, politiker och tjänstemän för att lyssna till Lovisa Sjögren, läkare i barnmedicin, och Anne Börjesson, utvecklare vid folkhälsoenheten i Kungsbacka kommun, som berättade om den framgångsrika modellen. Lovisa och Anne berättade hur kommun och landsting samverkat i Kungsbacka för att hjälpa barn och unga till lägre isoBMI, minskad skolfrånvaro, bättre skolresultat, lyckad utslussning till föreningslivet, samt bättre fysisk och psykisk hälsa. Laholms kommun är tillsammans med regionen i uppstartsfasen och vi hoppas att Halmstad kan följa samma goda exempel. 


Inom HOBS hoppas vi se fler kommuner och landsting som samverkar på olika sätt. Detta har både visat sig ge goda resultat samt är efterfrågat av patienterna. 

HOBS samverkar med SOS-studien

Publicerad 2018-05-18

Torsdag den 19 maj har HOBS varit i Göteborg och träffat forskare från SOS-studien vid Sahlgrenska universitetssjukhuset för att diskutera hur vi kan samverka. SOS-studien startade 1987 och involverar 4 000 deltagare med fetma, där ena hälften genomgått en viktoperation och andra hälften fått konventionell behandling med bland annat kostrådgivning. Den internationellt uppmärksammade studien har ökat kunskaperna om fetma som sjukdom, om vad fetma kan leda till och om olika former av behandling. 

Nya frågeställningar 

Den kanske viktigaste frågan forskarna ställde sig när studien startade var hur betydelsefull en viktminskning verkligen är för hälsa och livskvalitet. Studiens deltagare har följts i många år och databanken är oerhört omfattande. Forskargruppen har kontaktat HOBS för att tillsammans med oss ringa in nya frågeställningar om fetma som kan vara intressanta att söka svar på, men som ännu inte har behandlats under de år studien varit igång. 

Dina idéer 

Vi ser mycket fram emot ett samarbete med SOS-forskarna och träffas igen efter sommaren för att fortsätta dialogen. Har du några frågor om fetma du inte tycker att det verkar finnas svar på? Hör gärna av dig till oss med idéer. Mejla til info@hobs.se

Debattartikel om fetma som klassfråga

Publicerad 2018-05-11

DN Åsikt har publicerat HOBS debattartikel om ökade privatfinansierade operationer under 2017:

"Den som har reumatism, astma, demens, depression, diabetes, missbruk eller prostatacancer kan räkna med jämlik vård. För samtliga av dessa sjukdomar, och en hel mängd andra, finns nationella riktlinjer. Men de 1,1 miljoner svenskar som lever med den kroniska sjukdomen fetma fortsätter att nedprioriteras. Färska siffror från fetmakirurgiregistret Soreg visar att privat fetmakirurgi ökar. Förra året betalade 1 200 patienter, 22 procent, sina egna operationer samtidigt som landstingsfinansierad fetmakirurgi sedan flera år tillbaka stadigt minskar i antal. Så sent som 2015 var den privata andelen 13 procent och 2016 18 procent. Det visar tendenser till ett samhälle där det plötsligt accepteras att hälsa är en klassfråga."

Läs hela artikeln här: https://asikt.dn.se/asikt/debatt/fetma-far-inte-vara-en-klassfraga/

HOBS ungdomsfilm med tillhörande studiematerial

Publicerad 2018-05-08

Med medel från Allmänna Arvsfonden har vi nu fått möjlighet att uppdatera studiematieralet till vår prisbelönta ungdomsfilm "Jag har inte valt att vara en tjockis" (tidigare "Jag ska tacka dig från himlen sen").

Klicka här för att komma till filmen och materialet. 

Colin som har övervikt har alltid avskytt skolan och står inte längre ut med mobbningen och misshandeln. Den skånska ungdomsfilmen "Jag har inte valt att vara en tjockis" har prisats på filmtävlingen World Media Festival i Hamburg. Filmen baseras på verkliga händelser och är en del i Riksförbundet HOBS barn- och ungdomsarbete med syfte tatt motverka mobbning av unga personer som har en övervikt eller fetma.

Ta gärna del av filmen och materialet, och önskar ni mer information om hur en kan jobba med viktmobbning och barnfetma hör av er.