Ersättning för dig i riskgrupp, hur går det?

Publicerad 2020-09-14

Är du en av de som är i riskgrupp för att drabbas hårdare av Covid-19 och har ansökt om ersättning från Försäkringskassan för att du inte kan skydda dig mot smitta på din arbetsplats?
Har du upplevt det enkelt att ansöka? Har du stött på några hinder? Vi finns här för stöttning om du undrar över något och vi har även satt ihop en steg-för-steg guide till dig som du kan kolla på och kanske använda till hjälp.
Tidigare i augusti skickade vi ut en förfrågan till cirka 500 olika vårdgivare runt om i Sverige där vi ställde frågan hur de kan ge läkarintyg till patienter i riskgrupp pga högt BMI så smidigt och hur de gör för att minimera risk för smitta om patient måste besöka klinik. Svaren var väldigt olika. Vissa krävde fysiskt besök men kunde garantera en säker miljö.En hel del kunde erbjuda digital hjälp, via video till listade patienter. Andra över telefon. Hur går det till hos din vårdgivare?
Vi gjorde också en omröstning på våra sociala medier om hur många som skulle kunna justera sina arbetsuppgifter eller jobba hemifrån för att kunna skydda sig och hur många som inte skulle kunna göra detta. 70% av de som svarade i omröstning kunde ej jobba hemifrån eller justera sina arbetsuppgifter, 30% kunde.
Om du vill berätta hur det gått för dig så skicka gärna ett mail till elsa.collvin@hobs.se och dela med dig av din erfarenhet.
Fortsätt att var rädd om dig. ❤️
ST: blå bakgrund med sexkantigt grafiskt mönster. Vit text.