Åtgärd nr 3, Strukturerade program i primärvården

Publicerad 2020-01-22

Vi har redan skrivit om behovet av nationella riktlinjer för obesitasbehandling samt av en utbyggd medicinsk specialistvård. Idag skriver vi om åtgärd tre (av sex) som krävs för en förbättrad obesitasvård.

Strukturerade program i primärvården

De allra flesta patienter som lever med obesitas behandlas inom primärvården. För att primärvården ska kunna hantera detta på ett bra sätt krävs det kunskap, verktyg och resurser för en strukturerad behandling. Idag finns det ingen kartläggning över vilken form av obesitasbehandling som erbjuds av primärvården.

Genom samtal med patienter så vet vi att behandlingarna ofta är undermåliga och att det finns stora skillnader i hur pass kvalificerad, kunskapsbaserad och strukturerad vården är beroende på vilken region patienten bor i. Dessutom beskriver vårdpersonal att avsaknaden av tydliga riktlinjer, kunskap samt tid är ett hinder för att kunna arbeta med livsstilsförändringar.

Därför behöver regionerna säkerställa att primärvården har möjlighet att bedriva evidensbaserad och strukturerad behandling av obesitas. Denna fråga måste lyftas på lokal, regional och nationell nivå!

Var med och bidra i detta viktiga arbete – oavsett om du själv lever med obesitas eller inte. Dela denna kunskap, lyft frågan i din region, bli HOBS-medlem, berätta om dina erfarenheter och bli spetspatient eller ambassadör för frågan!