SOS-Studien behöver patientunderlag för ny ansökan kring prediabetes
 • HOBS
 • 2018-07-27 09:35

Det är väl känt att patienter med lätt förhöja sockervärden (förstadier till diabetes; prediabetes) har en förhöjd risk att insjukna i diabetes, kardiovaskulär sjukdom och att dö i förtid. SOS studien och en stor amerikansk studie har visat att risken att utveckla typ 2 diabetes sänks efter fetmakirurgi. Man har även visat att livsstilsförändringar och/eller medicinsk behandling kan minska risken för att utveckla typ 2 diabetes. Däremot har ingen randomiserad studie (där man lottas till olika behandlingar) jämfört hur fetmakirurgi och icke-kirurgisk behandling skyddar mot diabetes hos patienter med hög risk för diabetesutveckling (prediabetes).

Klicka här för att komma till undersökningen. 

SOS-Studien
 • HOBS
 • 2018-07-27 09:28

Vi har den glädjande nyheten att kunna presentera SOS-studiens (Swedish Obese Subjects) zon. SOS-studien är en svensk, världsunik studie som undersöker långtidseffekterna av viktoperationer. I denna zon kan du orientera dig i det arbete som genomförs inom ramen för studien och läsa korta sammanfattningar av de viktigaste resultaten som studien genererat.

Besök gärna zonen och läs mer. 

HOBS Jönköping i Eksjö
 • HOBS
 • 2018-05-23 10:27


HOBS Jönköping höll under gårdagen en presentation för personal inom skolhälsovården i Region Jönköpingslän. Ämnet var hur det är att vara ett barn med övervikt och hur det är att vara förälder till barn med övervikt. HOBS Jönköping presenterade även HOBS Arvsfondsfinansierade barn- och ungdomsprojekt IHART och hur den nya sociala lärplattformen på HOBS.se kan användas i arbetet med barn och unga med övervikt och fetma inom skolan.


Vill du också att HOBS ska komma till din arbetsplats och berätta hur vi arbetar? Hör av dig till oss på info@hobs.se. Vi finns representerade via lokalföreningar i Skåne, Jönköping, Västmanland och Stockholm men reser över hela Sverige.

Region Halland inspirerar
 • HOBS
 • 2018-05-21 16:27


Inom Region Halland bedriver Barn- och ungdomsmottagningen Kungsbacka i samveran med Kungsbacka kommun sedan tio år tillbaka framgångsrik behandling för barn och unga med fetma. Under en inspirationseftermiddag i Halmstad samlades elevvårdsteam, politiker och tjänstemän för att lyssna till Lovisa Sjögren, läkare i barnmedicin, och Anne Börjesson, utvecklare vid folkhälsoenheten i Kungsbacka kommun, som berättade om den framgångsrika modellen. Lovisa och Anne berättade hur kommun och landsting samverkat i Kungsbacka för att hjälpa barn och unga till lägre isoBMI, minskad skolfrånvaro, bättre skolresultat, lyckad utslussning till föreningslivet, samt bättre fysisk och psykisk hälsa. Laholms kommun är tillsammans med regionen i uppstartsfasen och vi hoppas att Halmstad kan följa samma goda exempel. 

Inom HOBS hoppas vi se fler kommuner och landsting som samverkar på olika sätt. Detta har både visat sig ge goda resultat samt är efterfrågat av patienterna. 

HOBS samverkar med SOS-studien
 • HOBS
 • 2018-05-18 13:15


Torsdag den 19 maj har HOBS varit i Göteborg och träffat forskare från SOS-studien vid Sahlgrenska universitetssjukhuset för att diskutera hur vi kan samverka. SOS-studien startade 1987 och involverar 4 000 deltagare med fetma, där ena hälften genomgått en viktoperation och andra hälften fått konventionell behandling med bland annat kostrådgivning. Den internationellt uppmärksammade studien har ökat kunskaperna om fetma som sjukdom, om vad fetma kan leda till och om olika former av behandling. 


Nya frågeställningar 

Den kanske viktigaste frågan forskarna ställde sig när studien startade var hur betydelsefull en viktminskning verkligen är för hälsa och livskvalitet. Studiens deltagare har följts i många år och databanken är oerhört omfattande. Forskargruppen har kontaktat HOBS för att tillsammans med oss ringa in nya frågeställningar om fetma som kan vara intressanta att söka svar på, men som ännu inte har behandlats under de år studien varit igång. 

Dina idéer 

Vi ser mycket fram emot ett samarbete med SOS-forskarna och träffas igen efter sommaren för att fortsätta dialogen. Har du några frågor om fetma du inte tycker att det verkar finnas svar på? Hör gärna av dig till oss med idéer. Mejla til info@hobs.se

Debattartikel om fetma som klassfråga
 • HOBS
 • 2018-05-11 16:08


DN Åsikt har publicerat HOBS debattartikel om ökade privatfinansierade operationer under 2017:

"Den som har reumatism, astma, demens, depression, diabetes, missbruk eller prostatacancer kan räkna med jämlik vård. För samtliga av dessa sjukdomar, och en hel mängd andra, finns nationella riktlinjer. Men de 1,1 miljoner svenskar som lever med den kroniska sjukdomen fetma fortsätter att nedprioriteras. Färska siffror från fetmakirurgiregistret Soreg visar att privat fetmakirurgi ökar. Förra året betalade 1 200 patienter, 22 procent, sina egna operationer samtidigt som landstingsfinansierad fetmakirurgi sedan flera år tillbaka stadigt minskar i antal. Så sent som 2015 var den privata andelen 13 procent och 2016 18 procent. Det visar tendenser till ett samhälle där det plötsligt accepteras att hälsa är en klassfråga."

Läs hela artikeln här: https://asikt.dn.se/asikt/debatt/fetma-far-inte-vara-en-klassfraga/

SORegs årsrapport del 1 om operationsstatistik och tidiga komplikationer
 • HOBS
 • 2018-05-09 12:53

SORegs årsrapport del 1 om operationsstatistik och tidiga komplikationer har nu släppts. Under 2017 genomfördes 5400 operationer i Sverige, vilket är en minskning med ca 400 operationer jämfört förra året. 

Rapporten visar att antalet privatfinaniserade operationer har ökat till 22 %. Och andelen som väljer operationsmetod Sleeve gastrectomy fortsätter att öka och utgör ca 45% av alla operationer. 

Vi ser fortfarande att det är oacceptabelt stora skillnader mellan landstingen i antalet operationer per 100 000 invånare. Ojämlikheten i möjligheten att få vård för svår fetma är oacceptabelt hög i landet.

Läs gärna rapporten för att se hur utfallen ser ut i ditt landsting. 

Riksförbundet är representerade i SOReg och lyfter fram patientperspektivet, vill du engagera dig i arbetet kring en jämlik vård hör gärna av dig till info@hobs.se 

HOBS ungdomsfilm med tillhörande studiematerial
 • HOBS
 • 2018-05-08 10:08


Med medel från Allmänna Arvsfonden har vi nu fått möjlighet att uppdatera studiematieralet till vår prisbelönta ungdomsfilm "Jag har inte valt att vara en tjockis" (tidigare "Jag ska tacka dig från himlen sen").

Klicka här för att komma till filmen och materialet. 

Colin som har övervikt har alltid avskytt skolan och står inte längre ut med mobbningen och misshandeln. Den skånska ungdomsfilmen "Jag har inte valt att vara en tjockis" har prisats på filmtävlingen World Media Festival i Hamburg. Filmen baseras på verkliga händelser och är en del i Riksförbundet HOBS barn- och ungdomsarbete med syfte tatt motverka mobbning av unga personer som har en övervikt eller fetma.

Ta gärna del av filmen och materialet, och önskar ni mer information om hur en kan jobba med viktmobbning och barnfetma hör av er. 

Stockholmsloppis för stora storlekar
 • HOBS
 • 2018-04-05 08:06


Lördagen den 7 april mellan klockan 1216 arrangerar återigen HOBS Stockholm sin populära loppis för stora storlekar. 

Precis som tidagare tillfällen hålls loppisen i HOBS Stockholms lokaler på S:t Göransgatan 82A (skyltad ÅttiotvåAn). 

För er som inte har möjlighet att vara med den 7 april eller som inte bor i Stockholmsområdet kommer vi på HOBS.se snart lansera en köp och säljzon där ni kan byta/sälja/köpa kläder. 

Gillar du det vi gör? Bli medlem i HOBS.
 • HOBS
 • 2018-03-22 07:48


Du som medlem i HOBS gör skillnad för din och andras hälsa. Tack vare att vi är många medlemmar kan vi påverka, skapa opinion och agera i samhället för en bättre hälsa oberoende av storlek. Som medlem i HOBS kan du välja om du vill vara nationell stödmedlem, eller medlem i en länsförening där du bor.

Att vara nationell stödmedlem kostar 50 kronor per kalenderår. Pengarna går oavkortat till HOBS barn- och ungdomsverksamhet. Läs mer här om hur du kan bli medlem eller hur er verksamhet kan stötta HOBS. 

Besök oss

Riksförbundet HOBS
Södra Bulltoftavägen 51 | Malmö
info@hobs.se | 0736–878 451

Stöd vårt arbete

Bli medlem i HOBS och gör skillnad för bara 50 kronor per år.

Nyhetsbrev

Vi gör utskick en gång per kvartal. Uppge din e-post för att ta del av våra nyheter.